Velký průvodce střihy a materiály spodního prádla

Spodní prádlo má své místo v každém dámském i pánském prádelníku. Ačkoli jde o kousek, který těsně přiléhá k našemu tělu a může ovlivňovat naše zdraví, jeho výběru moc pozornosti nevěnujeme. Pak se divíme, že se prádlo po pár praních vytahá, tak úplně nám nesedne, nebo se v něm potíme. Taky to znáte? Pak se vám jistě bude hodit náš průvodce spodním prádlem.

Spodní prádlo zvyšuje sebevědomí

Kvalitní a dobře vybrané prádlo vám dokonale sedne, zvýrazní vaše přednosti a tím zvýší vaše sebevědomí. I to je jeden z důvodů, proč jeho výběr nepodceňovat. A platí to jak pro výběr dámského spodního prádla, tak pánského spodního prádla a spodního prádla pro páry.

Materiály spodního prádla

Spodní prádlo se vyrábí z celé řady materiálů, od toho se pak odvíjí vlastnosti spodního prádla. Z jakých materiálů můžete vybírat?

Nejoblíbenějším materiálem pro výrobu spodního prádla je bavlna

Jde o přírodní materiál, který je příjemný na pohled i na dotek. Navíc absorbuje pot a rychle schne. Bavlněné spodní prádlo můžete prát i na vyšší teploty, nevadí mu ani časté praní.

Dalším přírodním materiálem je bambus

Bambusové spodní prádlo je nejen příjemné na dotek, ale taky antibakteriální a pyšní se i skvělými termoregulačními vlastnostmi. Není divu, že si získává stále víc příznivců.

Pružný elastan

Elastan se vyznačuje vysokou pružností, jeho vlákna se dají natáhnout až na několikanásobek původní délky. Je také odolný vůči mořské vodě, takže kromě spodního prádla najdete i u plavek.

Jemný micromodal

Vlákno, díky kterému je spodní prádlo jemné na omak, pružné a odolné. Často se přirovnává k hedvábí a zvyšuje funkčnost prádla.

Viskóza aneb „umělé hedvábí“

Spodní prádlo z viskózy je savé, pevné, lesklé a příjemně se nosí. Někdy je označováno také jako modal.

Polyamid se pyšní vysokou pevností

Jako náhrada hedvábí se mnohdy používá polyamid, který má nízkou hmotnost, snadno se udržuje a je pevný. Využívá se i u funkčního prádla nebo termooblečení.

Lycra se přizpůsobí vaší postavě

Syntetické vlákno, které se přidává k jiným materiálům. Zajistí pružnost a tvarovou stálost prádla, to pak bezvadně kopíruje vaše křivky.

Kašmír známe už víc než 2000 let

Kašmírská vlna se získává z kašmírských koz, jde o jednu z nejluxusnějších textilií. Prádlo z kašmíru je měkké, velmi jemné a příjemně se nosí.

Lyocell je přírodní vlákno nové generace

Měkký a jemný materiál, který je zároveň příjemný na dotek. Mezi jeho další výhody patří lehkost, prodyšnost a to, že chladí.

Jak je to se střihy pánského prádla?

Pánové se ve svých preferencích hodně liší. Někteří preferují slipy, které poskytnou pohodlí a dobře se nosí. Hodí se jak pro každodenní nošení, tak na sport. 

Muži, kteří preferují volnost a vzdušnost zase dávají přednost pánským trenkám, které jsou oblíbené na domácí nošení a spaní, jsou velmi pohodlné a praktické. Mezi nejoblíbenější střihy pánského prádla patří také bavlněné boxerky přiléhavého střihu s gumou v pase, na oblibě získávají i pánská tanga. Kdo by to byl celkem nedávno řekl?

Víte, že hlavní rozdíl mezi trenýrkami a pánskými boxerkami spočívá v přiléhavosti? Boxerky obepnou celé tělo, trenýrky jsou volné.

A co střihy dámského spodního prádla?

Nabídka spodního prádla pro dámy je široká, a to nejen do barev a materiálů, ale i do střihů. Znáte je všechny? A ne, tréninkové kalhotky sem nepatří.

  • Klasické kalhotky jsou ideální pro každodenní nošení, vpředu jsou víc vykrojené.
  • Ženy s plochým bříškem rády nosí brazilky bokového střihu, které jsou vykrojené o něco méně než klasické kalhotky.
  • Tanga jsou ideální volbou pod přiléhavé kalhoty.
  • String kalhotky jsou pod oblečením skoro neviditelné, jejich účelem je odkrýt co nejvíc.
  • Nejvíc toho naopak zakryjí boxerky, které ale opticky rozšiřují boky. Tak pozor na postavu.
  • Chcete zakrýt nějakou tu nedokonalost? Vsaďte na stahovací nebo tvarující kalhotky.
  • Pod přiléhavé prádlo se hodí i bezešvé spodní kalhotky s vysokou prodyšností, které dokonale odvádí vlhkost.
  • Sportovní kalhotky musí být komfortní, nesmí vás nijak omezovat v pohybu. Záleží u nich na výběru materiálu, asi nejlepší jsou na sport bezešvé modely.
  • Co se podprsenek týká, vybírat můžete mezi lambádami, sportovní podprsenkou, nevyztuženou braletkou, bezramínkovou podprsenkou, balkonetkou a push up podprsenkou.

Náš tip na závěr: Víte, že na trhu jsou i trenýrky pro páry? Slaďte se se svojí drahou polovičkou.


Přečtěte si také

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.