Podzemní oddenky zázvoru se používají k výrobě koření. Zázvor se již tisíce let používá jako lék, při vaření a k ochucování nápojů a pokrmů. Při výrobě čisticích prostředků a make-upu se používá pouze jako vůně. Zastánci nejčastěji využívají zázvor při žaludečních potížích.
Obecně o koření
Jedna chemická složka zázvoru se navíc používá jako fixační látka v běžných diureticích, lécích proti překyselení a nadýmání. Vědci připouštějí, že chemické látky (těkavé oleje, fenolové sloučeniny – gingerol a šagoj) zázvoru působí zásadně v žaludku a střevech. Ať je to jakkoli, mohou navíc působit i v mozku a nervovém systému.
Původ koření
Zázvor se vyskytuje v teplejších částech Asie (například v Číně, Indii a Japonsku). Odkud přesně pochází, není známo. Z Číny a Indie se pravděpodobně rozšířil na Střední východ a do Středomoří díky mořeplavcům Féničanům. V současné době se zázvor nejčastěji pěstuje v Jižní Americe, Africe a na Středním východě. Zázvor se již více než 3000 let používá v lidové medicíně (asijské, arabské a indické) k léčbě nejrůznějších zdravotních potíží, od bolesti kloubů, koliky, srdečních onemocnění až po průjem. Ve starověkém Římě, Řecku a Egyptě se zázvor používal stejně jako dnes – do omáček, k zelenině a masu.
Chuť koření
Ve středověku nikdy nechyběl zázvor na stole stejně, jako dnes na něm máme pepř a sůl. Zázvor má výraznou, voňavou, mírně ovocnou až citrusovou, sladkou a pálivou chuť (která je ve velkém množství výjimečně ostrá) a zvláštní pryskyřičnou vůni.
Druhy koření
- Zázvor černý, který nemá oloupané oddenky
- Zázvor bílý, který má oddenky oloupané
- Zázvor růžový, který je nakládaný a nejčastěji se využívá v Japonsku
Běžně se prodává jako čerstvý, sušený (ve formě prášku), jako extrakt, šťáva, džus, olej, v kosmetických přípravcích, v mýdle, aromaterapii, koření a v mnoha dalších formách.
Použití a jeho léčebné účinky
Zázvor může zlepšit stav pacientů s intenzivními dýchacími potížemi. Stejně tak může pomoci předejít poškození jater způsobenému léky proti tuberkulóze. Zázvor může snížit nevolnost a zvracení způsobené léky proti rakovině.
- Užívání jediné odměrky 1,2 g zázvorového prášku 1 hodinu před jídlem, může urychlit vyprazdňování žaludku u jedinců s dyspepsií
- Kombinace zázvoru, mandarinky a hnědého cukru před užitím alkoholu může uklidnit kocovinu
- Užívání 1 g zázvoru 3x denně po dobu 45 dnů může snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu u jedinců s vysokým cholesterolem.
Pití tmavého čaje se zázvorem může u lidí s cukrovkou a vysokým krevním tlakem snížit tento tlak. Kombinace zázvoru a řebříčku může snížit délku a koncentraci bolestí hlavy. Užívání zázvoru u dětí může snížit bolest a urychlit hojení po odstranění mandlí. Zázvor může zmírnit bolesti kloubů u osob s revmatoidní bolestí kloubů (RA).
Spreje obsahující zázvor a kořen plaménku mohou u pacientů po mozkové mrtvici zmírnit vážné problémy s polykáním. Samotné užívání zázvoru může obézním lidem pomoci zhubnout pár kilogramů.
Zázvor může být také vhodný při dalších problémech se zdravím, jako je anorexie, bakteriální kontaminace střev (cholera), otoky, Alzheimerova choroba, nebezpečné shlukování krevních destiček, plešatění, krvácení, nachlazení, chřipka, rýma, ztráta chuti k jídlu, bolest zubů, kolika, plynatost a průjem.
Léčebné účinky
- Tlumí nevolnost a zvracení
- Při bolestivé menstruace
- Při ranní nevolnosti
- Snižuje bolest při osteoartróze
- Zmírňuje nevolnost a zvracení
- Snižuje příznaky závratí
Použijí v kuchyni
Zázvor, který je velmi ceněný pro své pikantní chutě a exotickou vůni, se hodí zejména do tradičních pokrmů jihovýchodní Asie, jako je kari nebo smažená jídla. Okouzlující pikantní chuť však dodává i jiným pokrmům a nápojům. V západní kuchyni se používá zejména k vylepšení ryb a k přípravě pokrmů z kachny nebo vepřového masa.
Pravděpodobně určitě znáte staročeské vánoční cukroví – zázvorky. Kromě toho je úžasný i v dalších sladkých pokrmech, například v perníku.
Recept
Zelený salátový jogurtový dresing se zázvorem
- 1 odměrka směsi 4 zelených superpotravin (SUPERGREENS)
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 2 lžíce jogurtu
- 2 lžíce konopného oleje
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř
Všechny přísady v míse zcela prošlehejte vidličkou nebo metličkou. Dresinkem zalijte salát z čerstvé zeleniny, promíchejte a podávejte. Dresink vydrží v chladničce v uzavřené dóze až 3 dny.