Podle čeho vybírat zateplenou sukni?

Pokud vám při pobytu venku v zimním období bývá chladno na hýždě či oblast kyčlí, máte dvě možnosti – buďto si pořídíte dlouhý kabát, který je však při některých zimních sportech nepraktický, nebo zateplenou sukni.

Test sukně Hannah Calanthe

Proč zateplená sukně?

Sportovní sukně na zimu jsou výborným řešením pro udržení nejdůležitějších ženských partií v teple. Trávíte-li v zimě čas v přírodě, běžkujete, lyžujete, věnujete se turistice či běhání v zimě, zateplená sukně vám vždy poskytne nejen teplo, ale také dostatek prostoru k pohybu. Navíc si můžete kdykoliv sednou na chladnější povrch a odpočinout si bez strachu z nachlazení.

Někdo by mohl oponovat, že kvalitní teplé kalhoty přece stačí. Co když ale po několika hodinách strávených ve sněhu i přes údajnou voděodolnost navlhnou? Také celodenní horská turistika v lyžařských oteplovačkách není nic moc – kalhoty jsou docela těžké a pohybuje se v nich o poznání hůř než třeba v oteplených legínách. 

Ať už nosíte kalhoty na hory jakékoliv, vždy přes ně můžete natáhnout zateplenou sukni, kterou v případě potřeby také snadno svléknete a uložíte do batohu, nebo ji naopak přiobléknete, když je vám zima. 

Jak sukni vybrat?

Typ zapínání

Téměř všechny sportovní zateplené sukně se zapínají na boku pomocí zipu. Je to praktické, protože tuto část oděvu používáme jako svrchní a obvykle ji vrstvíme na kalhoty. Co je však ještě praktičtější, jsou patentky v pase. Ty pomohou s rychlým oblékáním i v silném větru, sněhu nebo při “zmrzlých” prstech.

Materiál

Ten nás při sportovních, zejména pak zimních oděvech zajímá asi nejvíc. Typů materiálů, ze kterých se sukně vyrábí je hned několik. Důležité je, aby byla sukně voděodolná. Při výběru se tedy díváme na typ membrán, které brání průniku vlhkosti i větru. Dále může být mezi svrchní a spodní látkou výplň z dutého vlákna. 

Délka a střih

Sukni si vždy vyzkoušejte, a to ve všech možných pozicích. Zkuste si dřepnout, zvednou nohu před sebe, jako byste šli do kopce a podobně. Je to důležité, protože bez řádného vyzkoušení pak můžete v terénu zjistit, že je pro vás sukně příliš dlouhá nebo vám při pohybu dobře nesedí.

Stažení spodního okraje

Sukně je zkrátka stále jen sukně, a tak pod ni může foukat. Tomu lze částečně zabránit pořízením si modelu, který ve spodním švu disponuje šňůrkou ke stažení. 

Kapsy

Nezapomeňte, že kapsy, které máte na kalhotách, nebudou po oblečení sukně přístupné. K uložení věcí, které chcete mít po ruce, aniž byste museli sundávat ze zad batoh, by měly na sukni nějaké kapsy být. Do tohoto bohu pak může spadat také speciální kapsa, do které v případě uložení do zavazadla celou sukni sbalíte, bude tak skladnější.

Dále se při výběru zaměřte také na cenu, rozpětí zde může být skutečně velké, a ne vždy odpovídá vysoká cena kvalitnějšímu výrobku. No a v neposlední řadě ženy zajímá také celkové zpracování a design, protože která z nás by nechtěla vypadat dobře i uprostřed lesa!

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram