Patní ostruha – jak zabránit bolesti a jak ji léčit?

Patní ostruha je onemocnění, které postihuje až 15 % lidí v celé České republice. Jedná se o bolestivý kostní výrůstek, který dokáže pěkně potrápit. Jak vzniká, jaké jsou možnosti léčby a jak ji předejít?

Obsah článku

Co je patní ostruha

Ostruha na patě je kostní výrůstek v dolní části patní kosti na vnitřní straně plosky nohy. Občas také v místě Achillovy šlachy, kdy bolest vystřeluje až do lýtka. Ostruha je onemocnění, které znepříjemňuje život velkému množství lidí ve věku mezi 40 a 60 lety. Převážně ale ženám. V mladším věku to pak mohou být například sportovci.

Příznaky patní ostruhy

Patní ostruhu poznáte podle bolesti nohy v okolí paty. Tuto bolest můžete cítit při větší zátěži, ale i při běžných činnostech nebo ve chvíli, kdy jste v úplném klidu. Patní ostruha nejčastěji bolí ráno při prvních krocích, kdy na nohu došlápnete celou vahou. Během dne se ale bolest snižuje.

Nepříjemná bolest ale často nezůstává pouze v oblasti paty. Může vystřelovat do celého lýtka či chodidla. Pokud vám místo ostruhy na patě zarudne nebo oteče, jedná se o zánět šlach, který patří k dalším projevům tohoto onemocnění.

Jak a proč vzniká

Degenerativní onemocnění patní ostruhy vzniká nadměrným přetěžováním paty, ve které vznikl zánět (viz výše). Zánět představuje přetížení svalů a vazivové tkáně upínající se na spodní část patní kosti. Z důvodu přetížení se v tomto místě nahromadí vápenatá sůl a vzniká tak patní ostruha.

TIP: Jak správně chodit, abyste si nezničili tělo

Patní ostruha může trápit také lidi s obezitou nebo ty, kteří jsou ve svém zaměstnání vystavování dlouhému stání nebo přílišné chůzi. U sportovců se tento problém vyskytuje převážně u běžců, kteří své nohy vystavují dlouhým vzdálenostem.

Stejně tak může ke vzniku ostruhy na patě přispět:

  • propadlá klenba nohy (plochá noha),
  • různé úrazy chodidla či Achillovy paty,
  • špatně zvolená obuv,
  • revmatická onemocnění.

TIP: Propadlá klenba nohy – příznaky, léčba a tipy na vhodnou obuv

Co dělat, když mám příznaky patní ostruhy?

Jakmile zpozorujete příznaky patní ostruhy, neměli byste je podceňovat. Zánět a bolest se mohou časem zhoršit, a proto ihned vyhledejte lékaře. Ideálně pediatra. Ten na základě rentgenu určí diagnózu.

Pokud byste patní ostruhu ignorovali, do budoucna vás to může ovlivnit vaše běžné a sportovní fungování. Při okamžitém zásahu lékaře, který zhodnotí váš stav, se dá ještě onemocnění zvrátit k lepšímu.

Léčba patní ostruhy

Patní ostruha se dá léčit několika způsoby. Lékař vám pravděpodobně doporučí nošení zdravotnické obuvi. Zdravotnická obuv poskytne vašim prstům dostatečný prostor a společně s pružnou stélkou dostane vaši nohu do správné pozice. Naprosto nevhodnou obuví při léčbě patní ostruhy jsou boty na podpatku.

Existují ale i další možnosti, jak ostruhy paty léčit:

Jablečný ocet

Ne, nešálí vás zrak. Jablečný ocet má protizánětlivé a analgetické účinky a kromě toho zlepšuje také krevní oběh. Vyzkoušejte proto masáž chodidel v lázni z jablečného octa, díky které si ulevíte od bolesti způsobenou patní ostruhou.

Brambory

Další netradiční přírodní metodou, jak si ulevit od bolesti patní ostruhy, jsou brambory. Resp. bramborový obklad. Brambory omyjte, nastrouhejte a dejte do silonových ponožek. Tuto směs si pak několikrát denně, a alespoň týden v kuse, přikládejte na nohy.

Homeopatika

Léčba patní ostruhy homeopatiky se považuje za jednu z nejúčinnějších metod. Zkušení homeopaté na léčbu doporučují používání přípravku s názvem Hekla lava 9 CH. Dávkování tohoto přípravku by mělo být okolo 5 granulí při dlouhodobém užívání.

Hekla lava 9 CH je lávový popel z Islandské sopky Hekla, který dokáže odstranit bolest a příznaky, které patní ostruha způsobuje. Při dlouhodobém užívání dokonce redukuje kostní výrůstky.

Tejpování

Tato varianta léčby je známá převážně u sportovců. Dnes a denně můžete vidět sportovce s různobarevnými tejpy po celém těle. Tejpování je ale skvělým pomocníkem i při potížích s patní ostruhou. Při tejpování totiž dochází k uvolnění svalů a měkkých tkání. Existuje také tzv. lymfotape, který rozprouděním lymfy napomáhá k odstranění otoku v okolí paty.

Ozařování

Efektivní léčba patní ostruhy je také metoda ozařování, které zvládne zbavit člověka bolesti. Zabírá přibližně u ¾ pacientů, ale po nějakém čase je možné ji jednou či dvakrát zopakovat. Úlevu můžete pocítit po několika týdnech nebo měsících.

Rázová vlna

Účinky rázové vlny jsou efektivní a dokáží dobu léčby patní ostruhy zkrátit až o polovinu. Léčba rázovou vlnou spočívá v zajištění rychlého přívodu krve společně s kyslíkem, živinami, vitamíny a dalšími látkami do postiženého místa. Kromě toho ale zároveň vyplaví škodlivé látky, které se drží v zánětu patní ostruhy. 

Léčbu rázovou vlnou je vhodné opakovat 1x týdně. Pokud už je patní ostruha v pokročilejším stádiu, je možné zkrátit léčbu na 5 dní.

Prevence patní ostruhy

První věc, kterou byste měli řešit je správná obuv. Dejte přednost zdravotnické obuvi a ortopedickým vložkám. Ideální vložky jsou například gelové nebo silikonové. 

Důležitou součástí prevence je také rehabilitace, která pomůže předejít špatné chůzi způsobující výše zmiňovanou propadlou klenbu nohy, a tudíž následnou patní ostruhu.
V případě, že trpíte nadváhou, pokuste se nějaká ta kila shodit. Ulevíte tak svým nohou od větší zátěže a předejdete tak případné tvorbě patní ostruhy.

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)