Jak správně chodit, abyste si nezničili tělo

Chůze patří mezi přirozené pohyby a správná chůze je pro lidské tělo nezbytná. Při chůzi se posilují svaly a zlepšuje se koordinace pohybu. Chůze je silným nástrojem v boji proti obezitě, má i společenský význam a bylo by možné vyjmenovat mnoho dalších pozitiv. Ale aby pro vás byla chůze prospěšná, musíte chodit správně. Jak poznat, že je chůze zdravá? Prvotní rozpoznání je poměrně jednoduché, chůze totiž nesmí bolet.

Chybné stereotypy při chůzi

Jaké chyby při chůzi lidé obvykle dělají? Uvádí se hned několik možností. Když rozpoznáte, v čem při chůzi chybujete, můžete to pak snáze napravit. Jednou z častých chyb je dupání. Když totiž našlapujete na patu příliš prudce, způsobujete svému tělu silné otřesy, které se přenášejí na kotníky, kolena, kyčle, páteř i hlavu. Pokud chodíte s předsunutou hlavou, více namáháte záda a trapézové svaly. Další chybou je našlapování přes špičku. Při tomto způsobu chůze se nadměrně namáhá Achillova šlacha. Při chůzi byste se také neměli hrbit, chůze by měla být vzpřímená.

Nesprávná chůze způsobuje zdravotní problémy

Stejně jako dlouhé sezení u stolu nebo spaní na nevhodné posteli mohou být i špatné návyky při chůzi příčinou mnoha zdravotních problémů. Může se jednat o bolesti hlavy, bolesti v zádech, problémy s páteří a brnění rukou. Kvůli špatnému způsobu chůze si můžete přivodit ostruhy na patách, propadlou nožní klenbu a dokonce i nadváhu.

Jak odstranit špatné návyky při chůzi

Nesprávný způsob chůze je možné postupně odstranit a naučit se a především si zautomatizovat správnou techniku chůze. Jak ale na to? Prvním krokem by měla být návštěva u fyzioterapeuta, který vás upozorní na chyby, které při chůzi děláte. Také vám doporučí cviky, díky kterým svoji chůzi vylepšíte. Kromě návštěvy fyzioterapeuta se doporučuje cvičení na balančních pomůckách, například na bosu. Při tomto cvičení se posiluje hluboký stabilizační systém, který se stará o správné držení těla. Posilují se také břišní svaly a svaly upínající velké klouby.

Správná technika chůze

Základem správné chůze jsou vzpřímená záda, nárazy z došlapu se pak rovnoměrně rozkládají. Našlapovat byste měli lehce přes patu, kroky by měly být plynulé, stejně dlouhé a také kratší. Chodidla při chůzi nevytáčejte, měla by směřovat ve směru chůze. Při nášlapu využívejte celá chodidla, hmotnost těla se tak lépe rozloží. Při chůzi zapojujte ruce, pak budete lépe udržovat rovnováhu. Doporučuje se chodit zpočátku pomaleji, až si správnou techniku chůze zautomatizujete, můžete zrychlit.  

Chůze naboso jako ozdravná terapie

Chůze naboso je pro člověka přirozená a má stále víc příznivců. Pro lidský organismus je to v podstatě ozdravná terapie, která aktivuje svaly zajišťující správné držení těla, pomáhá při bolestech v zádech a problémech s klouby a posiluje střed těla. Chůze bez bot také přispívá k lepší rovnováze i koordinaci pohybů. Napomáhá k aktivaci receptorů na nohách a tím i k jejich lepšímu prokrvení.

Odborníci ale upozorňují na to, že je potřeba pro chůzi naboso vybrat správný terén. Určitě je lepší zout si boty někde v přírodě než ve městě. Chůzi po asfaltu a dalších tvrdých površích fyzioterapeuti nedoporučují, protože nárazy paty na tvrdý povrch se přenášejí do kloubů, mohou pak bolet kolena, kyčle a někoho i krční páteř a hlava.

Správná chůze – jen krůček od pravidelného běhání

Pokud se vám podařilo zbavit se špatných stereotypů při chůzi, určitě vás bude pravidelná a svižná chůze víc bavit. A od rychlé chůze je jen krůček k běhání. I když nejste zdatní sportovci a nikdy jste neběhali, můžete bez obav začít. Jak začít běhat, aby to bylo nejen zdraví prospěšné ale i příjemné? Na to existuje velice jednoduchá rada. Nejprve začněte pravidelně chodit, až si na rychlou chůzi zvyknete a přestanete se při ní zadýchávat, začněte chůzi střídat s během. Postupně zkracuje dobu chůze a prodlužujte dobu, kdy běžíte. Pokud vytrváte, za nějaký čas už nebudete muset běh přerušovat chůzí. Stejná pravidla platí i pro ty, kteří mají nadváhu. Když z příjemné chůze nenásilně přejdete k pravidelnému běhání, zbavíte se nejen nadbytečných kilogramů ale i řady zdravotních potíží.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.