Otřes mozku – vše, co potřebujete vědět

Otřes mozku neboli komoce je porucha mozkových funkcí, kdy dochází ke ztrátě vědomí a krátkodobé amnézii. Víte jak se otřes mozku pozná a jak ho poznáte třeba u batolete nebo dítěte, které ještě nemluví?

Obsah článku

Co je to otřes mozku

Otřes mozku je nejlehčí formou poranění hlavy. Vzniká při úderu do hlavy nebo při úderu hlavou o podložku. Dochází tak k otřesu mozkové tkáně. Jedná se o lehčí poranění mozku, které ale může v některých případech přejít i v nitrolebeční krvácení – laicky řečeno krvácení do mozku. Otřesy mozku jsou nebezpečné hlavně u malých dětí, které nejsou schopné popsat co se jim děje a je proto nutné je bedlivě pozorovat.

Příznaky a projevy

Otřes mozku vzniká jak je napsáno výše úderem do hlavy nebo nárazem těla s nepřirozeně prudkým pohybem hlavy (hlavně u autonehod). Většinou následuje bezvědomí, které je buď krátké nebo by nemělo přesáhnout 30 minut. Podle délky bezvědomí se rozděluje otřes mozku do tří stupňů: 

  • 1. stupeň trvá od několika sekund do 5 minut
  • 2. stupeň do 15 minut
  • 3. stupeň do 30 minut

Pokud je bezvědomí delší než 30 minut, nejde už většinou o otřes mozku, ale o těžší postižení formou pohmoždění mozku. S bezvědomím a následným probráním většinou souvisí i tzv. krátkodobá amnézie. Postižený si nepamatuje na samotný úraz nebo na nějaké události, které předcházely, nebo měly v krátké budoucnosti přijít. Kromě těchto dvou základních projevů je otřes mozku doprovázen i bolestí hlavy, dezorientací nevolností a nebo závratěmi. Velmi pravděpodobné je i zvracení nebo zrychlená srdeční frekvence. 

Občas se může stát, že otřes mozku vzniká bez ztráty vědomí, je doprovázen pouze zmateností nebo omámením. Důležité je vědět, že se nemusí projevit všechny příznaky hned ale mohou mít zpoždění několik hodin a dní. Vždy by měl někdo s postiženým zůstat a hlídat nejen jeho životní funkce, ale v případě, že se projeví i ospalost, jej udržet vzhůru do příjezdu lékaře nebo do transportu na pohotovost.

Příznaky a projevy u dětí

Projevy a příznaky otřesu mozku jsou relativně stejné pro každou věkovou kategorii. U dětí je problém v případě, kdy ještě nekomunikují na takové úrovni, aby mohly říct, jestli je něco bolí nebo jestli je jim špatně. U malých dětí mohou být příznakem například křik a pláč při pohybu hlavou, narušení spánkových návyků, kdy může být více spavé nebo naopak nespí tolik jako obvykle, důležitým indikátorem je zvracení po úderu do hlavy.

U batolat je nejtěžší poznat otřes mozku. Většinou je kromě běžných dříve zmíněných příznaků dalším indikátorem i ztráta zájmu o hraní nebo o dříve oblíbené činnosti a také nadměrný pláč. U starších dětí kolem 2 a více let jsou projevy trošku výraznější. Jde především o problémy s rovnováhou, citlivost na světlo a hluk, většinou pokud už dítě mluví nevzpomíná si že by se uhodilo, odpovídá na otázky pomaleji než obvykle, je více spavé, je zmatené.

Je důležité zmínit, že všem těmto příznakům a projevům předchází úder do hlavy, případně když dítě spadlo a praštilo se o plochu. K lékaři byste měli s dítětem zamířit ve chvíli, kdy po pádu ztratilo i na pár sekund vědomí, zvrací nebo je zmatené a spavé. U malého dítěte může vzniknout otřes mozku i bez úderu. Tak zvaný syndrom třeseného dítěte vzniká nesprávnou manipulací s miminkem nebo skutečným nadměrným třesením třeba ve snaze uklidnit plačící dítě.

Na co se připravit cestou k lékaři

Jakmile zaznamenáte, že dítě nebo dospělý podle vás utrpěl otřes mozku, je vhodné buď zavolat záchranku nebo okamžitě vyrazit na nejbližší pohotovost. Lékař se bude snažit vyloučit podezření na vážnější poranění mozku. Připravte si odpovědi na základní otázky jako, jak k úrazu došlo, co se v průběhu dělo a co po něm bezprostředně následovalo. Například – dítě zakoplo a spadlo, uhodilo se hlavou o asfaltovou cestu a bylo pár sekund v bezvědomí. Po probrání vypadalo dezorientované a během hodiny začalo zvracet. Pokud jde o dítě lékař prohlédne hlavu, zorničky, případně nechá dítě vypláznout jazyk a dál se vyptává na jeho chování. Nakonec vás může ještě odeslat na rentgen nebo CT hlavy.

Jak se léčí otřes mozku

Jedino indikovanou léčbou klasického otřesu mozku, tzn bez vnitřního krvácení atd. je odpočinek. Mozek skutečně potřebuje odpočinek od nejen fyzické ale i duševní aktivity. U dětí se doporučuje minimum televize, tabletu nebo telefonu – tyto obrazovky totiž nadměrně stimulují mozek. Je samozřejmě důležité pokusit se zmírnit i další projevy jako je například zvracení.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.