Nano roušky – jak se liší od těch obyčejných?

Před vypuknutím pandemie COVID-19 se Češi o roušky moc nezajímali. Teď řeší celou řadu otázek. Jaká rouška je ochrání nejlépe? Jaké výhody má nano rouška? Jak dlouho můžete nosit nano roušku, abyste byly dobře chránění? Přečtěte si článek a udělejte si konečně pořádek v informacích o rouškách.

Klasická zdravotnická rouška slouží dobře především k ochraně ostatních, protože brání šíření infekce do okolí. Přesně z toho důvodu se zhruba před rokem začala s oblibou používat dnes už notoricky známá říkanka: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ 

Naproti tomu rouška z nanomateriálu ochrání vás i okolí. Podle odborných studií dokáže nanovlákenná membrána zachytit až 99,9 % virů a bakterií. Musíte ji však nosit správně. Pokud vám bude rouška někde odstávat, podstatně se sníží účinnost ochranné pomůcky. (Účinností se rouška samozřejmě nevyrovná respirátorům, které jsou designovány pro maximální přiléhavost.)

Hlavní výhody nano roušek oproti běžným zdravotnickým rouškám

  • Nano roušky neztrácí účinnost zvlhnutím během nošení ani skladování
  • Narozdíl od klasické roušky chrání před infekcí i člověka, který roušku nosí
  • Fungují na principu mechanické bariéry
  • Nanovlákenné roušky jsou sice navržené jako jednorázové, ale při správném zacházení je můžete po sterilizaci použít i 2-3x
  • Lépe se v nich dýchá, protože nanomateriál je prodyšnější
  • Maximální doporučená doba nošení nano roušek je 8-12 hodin
  • Jsou šetrnější k pokožce i přírodě
  • Poslouží také jako ochrana proti smogu, alergenům, pylům, bakteriím, virům a plísním

Stačí několik desítek minut a chirurgická rouška přestává plnit účel

Běžná zdravotnická rouška se obvykle skládá ze tří netkaných textilií. Dvě svrchní vrstvy tvoří materiál spunbond a mezi nimi se nachází jedna vrstva, která nese označení meltblown. Právě prostřední netkaná textilie se z největší části podílí na zachycení nežádoucích částic.  

A jak vlastně jednorázové roušky fungují? Důležitou roli hraje elektrostatický náboj. Při výdechu z člověka kromě dalších látek vylétnou i částice, které mohou být nosičem viru. Materiál nabitý elektrostatickým nábojem si je k sobě přitáhne a nepustí je do okolního prostředí. Tím brání šíření viru.

Problém nastává, pokud materiál zvlhne. Potom rouška ztrácí elektrostatický náboj a společně s ním i částečně svoji účinnost. Ke zvlhnutí přitom dochází už po několika minutách dýchání. Výrobci obvykle udávají, že chirurgická rouška plní svůj účel maximálně po dobu 120 minut. Za běžnou osmihodinovou směnu tak člověk musí použít 4-5 roušek.

Pokud je rouška skladovaná ve vlhkém prostředí, může se navíc stát, že si koupíte ochranný prostředek se sníženou funkčností a ani o tom nebudete vědět.

TIP: Rozdíly mezi běžným a nano respirátorem – Přinášíme velké shrnutí

Rouška z nanomateriálu chrání oboustranně, lépe a déle

Tohle se vám u roušky z nanomateriálu nikdy nestane, protože funguje na principu mechanické bariéry. Hlavní ochrannou vrstvu tvoří membrána z nanovláken, které jsou velice blízko u sebe. Díky tomu jsou otvory v membráně natolik malé, že skrze ně neproniknou téměř žádné viry, bakterie, plísně nebo alergeny. A to v žádném směru. Proto ochrání svého uživatele i okolí.

Účinnost oboustranného zachycení virů se u materiálu použitého v nanorouškách pohybuje v rozmezí od 84 až do 99 %. Záleží především na způsobu výroby nanovlákenné membrány.

Pokud nedojde k mechanickému poškození nano roušky, bude vám poskytovat spolehlivou ochranu po dobu 8 až 12 hodin. 

Obrovskou výhodou roušek z nanovláken je také velice dobrá prodyšnost. Přestože membrána dokáže zachytit i částice o velikosti viru, má tento materiál poměrně nízký tlakový odpor, a proto se vám bude v nano rouškách dýchat podstatně lépe než v těch zdravotnických.

Pozor na padělky! Jak vybrat správnou roušku?

„Kouknu na internet a objednám ty nejlevnější.“ Tento postup chápeme. Všichni máme rádi výhodné nákupy. Dejte si však pozor na falešné nano roušky, které se na trhu čas od času objevují.

Běžnou zdravotnickou roušku od té s nanomembránou pouhým okem nerozeznáte. Potřebovali byste elektronový mikroskop a ten většina z nás doma nemá.

Pokud si na internetu objednáte z neznámého e-shopu nejlevnější nano roušku, kterou najdete, dost možná vám domů dorazí předražená chirurgická rouška bez nanomembrány.

Rozhodně doporučujeme nakupovat od ověřených výrobců. Pouze tak budete mít 100% jistotu, že dostanete kvalitu, za kterou si zaplatíte. Při výběru se zaměřte i na další faktory. V nabídce jsou například roušky s nižší gramáží, které jsou sice prodyšnější, ale zase mohou být náchylnější k mechanickému poškození. Jestli občas nosíte roušku složenou v kapse nebo kabelce, sáhněte raději po variantě s pevnější membránou.

Například roušky od značek BreaSAFE nebo Spurtex.

Od Lukáš Konečný

Lukáš Konečný řídí strategii a rozvoj ve společnosti nanoSPACE, která se specializuje na výrobu a prodej českých nanovlákenných produktů. // Twitter | nanoSPACE