Kokosová voda: tekutý zázrak, nebo jen marketingový tah?

Kokosová voda je dnes v oblasti stravování velkým hitem – pijí ji celebrity, sportovci i influenceři. Ti považují tuto čirou tekutinu za hotový zázrak a rozhodně si to nenechávají pro sebe. Jsou její účinky skutečně tak pozitivní? V tom se neshodují ani všichni odborníci, nicméně dle dostupných informací a na základě svých zkušeností si uděláte obrázek sami. Pojďme se teď podívat hlavně na to, co to kokosová voda je a jak ji odlišit od kokosového mléka, nebo jaké plusy její pití přináší.

Kokosová voda versus kokosové mléko

Kokosové mléko a voda jsou dvě odlišné tekutiny. Voda je čirá tekutina, která se tvoří v mladých kokosech. Nemá nijak výraznou chuť ani vůni a neobsahuje tuk. Když zelený kokos dozrává, voda začne houstnout, olejnatět a získává typickou kokosovou vůni. Poté se z ní začne tvořit bílá dužina kokosu. Na druhé straně mléko se vyrábí lisováním této bílé dužiny. Z dužiny se získává i velmi populární kokosový olej.  

Co obsahuje kokosová voda?

Pokud bychom si srovnali nutriční hodnoty obyčejného banánu a kokosové vody zjistíme, že její energetická hodnota je oproti banánu velice nízká. Obsahuje také velice málo cukrů – zatímco ve 100 gramech banánu jich najdeme kolem 12 gramů, ve stejném množství kokosové vody jich je pouze 2,5 gramu. V kokosové vodě však najdeme hodně vápníku, nicméně je to jen čtvrtina množství, které obsahuje třeba listový špenát.

Lidé, kteří kokosovou vodu doporučují a propagují, se ohánějí hlavně tím, že obsahuje velké množství hořčíku a draslíku. To je sice pravda, ale pokud si dáte již zmiňovaný banán, dostanete do sebe z obou živin mnohem více. Další obsaženou látkou je mimo jiné také sodík, kterého je v kokosové vodě opravdu požehnaně, a to i v porovnání s jinými potravinami.

Kde ji v našich končinách sehnat? 

V zemích, kde běžně pěstují kokosové palmy, není sehnat čerstvou kokosovou vodu těžké. Možná jste ji už na dovolené v některé z exotických destinací ochutnali přímo ze zeleného kokosu, kdy před vámi prodejce ještě seříznul vršek mačetou. Takový luxus si tady dovolit nemůžeme, nicméně balenou kokosovou vodu už dnes seženeme poměrně jednoduše ve větších nákupních řetězcích nebo třeba zdravé výživě. V některých měsících lze jako sezónní ovoce najít i mladé kokosy s čerstvou kokosovou vodou. 

Pověstné hydratační účinky – opravdu je lepší než čistá voda?

Mnozí odborníci na výživu zastávají názor, že voda z mladých kokosů je složením podobná krevní plazmě, a proto ji tělo lépe vstřebá. Na základě těchto „informací“ pak výrobci tohoto nápoje čelily obvinění z důvodu podávání nepravdivých informací. Uváděly totiž, že kokosová voda dokáže tělo extrémně hydratovat a obsahuje plno elektrolytů a živin. Složením se proto zabývalo několik nezávislých studií, které potvrdily, že se v kokosové vodě se nachází poměrně dost sodíku i draslíku, nicméně není to žádný „superzázrak“ jak firmy uváděly.

Navíc hydratační schopnost je zcela shodná s obyčejnou vodou.

Benefity pití kokosové vody

Pití kokosové vody však některá pozitiva přináší. Patří mezi ně třeba schopnost omezit působení volných radikálů. Dalším bonusem je, že díky poměrně vysokému obsahu draslíku pomáhá snižovat krevní tlak. Draslík i sodík se hodí také při sportu, jedná se totiž o přirozené elektrolyty, a tak ji mohou sportovci využít místo iontových nápojů, které obvykle obsahují zbytečná éčka.

Kromě toho:

  • Snižuje hladinu draslíku v krvi (v případě, že užíváte léky na vyšší krevní tlak, konzumaci kokosové vody proberte s lékařem)
  • Může sloužit jako prevence vzniku ledvinových kamenů – studie z roku 2018 ukázala, že kokosová voda zvyšuje odstraňování draslíku, chloridu a citrátu v moči.
  • Kokosová voda může také pomoci v boji proti akné díky svým antimikrobiálním vlastnostem, naznačuje předběžná studie z roku 2017

Mýty, které je třeba vyvrátit!

Různé reklamy a marketingové triky se snaží z kokosové vody udělat superpotravinu, jakou ještě „svět neviděl“. Proto uvádějí plno nepravdivých argumentů, proč ji pít. Ty se pak vrývají do podvědomí lidí, a je třeba uvést na pravou míru, jak se věci mají.

1. Kokosová voda NENÍ podobná krevní plazmě

pH naší plazmy se pohybuje v rozmezí 7,3-7,5, zatímco voda z kokosů má pH asi 5,5. Je tedy o dost kyselejší, a navíc složením naprosto odlišná. Často je také propagována v souvislosti s tím, že dokáže pozitivně ovlivnit pH krve, avšak jakákoliv odchylka od výše zmíněných hodnot by znamenala vážné zdravotní potíže, případně smrt.

2. Kokosová voda NENÍ superpotravina

Je to vlastně z 95 % pouze voda. Minerální látky v ní obsažené pokryjí asi 3-5 % doporučené denní dávky všech minerálů a živin. Samozřejmě záleží na množství, které vypijeme, avšak bavíme se přibližně o 100 ml, po kterých se balená voda prodává.

3. Kokosová voda vás NEDETOXIKUJE

K tomu slouží vaše ledviny, játra, lymfatický systém nebo trávící soustava, které provádějí detoxikaci 24 hodin denně. Některé potraviny skutečně pomáhají s odbouráváním volných radikálů a patří mezi ně i kokosová voda, ohledně detoxikace organismu pomocí potravin je ale na místě uvést důležitou informaci. Pokud se budete snažit všelijakými drinky a zaručeně detoxikačními potraviny svůj organismus očistit, spíše mu přitížíte – může totiž docházet k zatěžování ledvin.

Zdravý ekvivalent obyčejné vody

Závěrečný verdikt – jak to tedy s kokosovou vodou doopravdy je? Kokosová voda může mít na vaše zdraví určité benefit, ale rozhodně nepatří mezi superpotraviny.

TIP: Pitný režim

Nemůžeme jí upřít, že obsahuje mnoho minerálů, které se jistě v lidském těle neztratí. Její pití nemá žádná negativa, a tak může být čas od času zdravým ekvivalentem obyčejné vody.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram