Domácí nanuky a zmrzlina

Léto je tu a lidí šílí… A teploty chvílemi taky. Jakmile vyskočí nad 30 °C hledáme všemožné prostředky, jak se alespoň na chvilku ochladit. My říkáme nanuky. Nebo zmrzlina. Šikovnější a chutnější osvěžení si totiž snad jen těžko představit. No kdo by neměl v horkém létě chuť na nanuka?

Výroba domácích nanuků nebo zmrzliny není nikterak náročná. Stačí pár surovin, mixér, formičky na nanuky nebo dóza s víčkem, a mražená pochoutka je na světě. Formičky na nanuky dnes pořídíte v každém supermarkety či domácích potřebách. Jejich cena se pohybuje od 15 do 200 Kč.

Velkou výhodou je, že při výrobě domácích nanuků máte pod kontrolou všechny použité surovin. Základem může být pouze ovoce, které doplníte například tvarohem, jogurtem, rostlinným mlékem nebo ořechovým máslem. Jestliže použijete opravdu zralé ovoce, nemusíte zmrzlinu nikterak doslazovat.

5 receptů na lahodné a osvěžující domácí nanuky nebo zmrzlinu

TIP: Zdravá strava, recepty a výživa

Domácí nanuk z ledového čaje a lesního ovoce

Připravujete si do horkých letních dnů osvěžující ledový čaj a vždycky vám trochu zbyde? Teď už víte, co s ním. Využijte ho při výrobě domácích nanuků. Stačí přidat ovoce, med a trošku citronu, a máte báječnou letní pochoutku.

Co budete potřebovat

  • 200 ml ovocného ledového čaje 
  • hrst malin
  • hrst borůvek
  • hrst jahod
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z ¼ citronu

Jak na to

  1. Veškeré ovoce (maliny, borůvky, jahody) vložte do mixéru.
  2. Přidejte 200 ml ovocného ledového čaje, šťávu z citronu a lžíci medu a vše umixujte dohladka.
  3. Takto připravenou směs  nalijte do tvořítek na nanuky a alespoň 4 hodiny nechte nanuky zamrazit.

Super zdravé domácí nanuky

Hlídáte si linii, ale máte neuvěřitlenou chuť na něco dobrého? Pochutnejte si na super zdravých nanucích z tvarohu, banánu, čerstvého ovoce a ořechového másla. Žádný rafinovaný cukr, žádné sladidlo.

Co budete potřebovat

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 zralý banán
  • 200 g čerstvých jahod
  • mandlové nebo kešu máslo 1 lžička

Jak na to

  1. Banán, polovinu tvarohu a ořechové máslo vložte do mixéru a důkladně rozmixujte na hladkou kaši.
  2. Směs přesuňte do jiné misky a do mixéru vložte zbytek tvarohu a jahody. Opět vše rozmixujte úplně dohladka.
  3. Do nanukových formiček střídavě navrstvěte jahodovou směs s banánovou směsí.
  4. Následně nechtě nanuky alespoň 4 hodiny ztuhnout v mrazáku.

Osvěžující mangová zmrzlina s banánem

Jestli hledáte maximální osvěžení do horkých dnů, tak tahle mangová zmrzlina je přesně to pravé. Stačí smíchat mango, banán, bílý jogurt a perfektní osvěžení je na světě. Podávat ji můžete v pohárku s kousky čerstvého manga nebo v křupavých kornoutcích.

Co budete potřebovat

  • 2 zralé banány
  • 3 větší zralá manga
  • 300 g hustého řeckého jogurtu

Jak na to

  1. Manga zbavte šlupek, odstraňte pecky a zralou dužinu nakrájejte na kostičky. Nakrájené mango přendejte do plastové dózy s víčkem a vložte do mrazáku.
  2. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka, přesuňte je do další dózy s víčkem a dejte je také do mrazáku.
  3. Ovoce chlaďte minimálně 3 hodiny, aby opravdu zmrzlo.
  4. Po 3 hodinách vložte zmrzlé ovoce do mixéru, přidejte řecký jogurt a důkladně mixujte, dokud vám nevznikne hustá hladká hmota.
  5. Vzniklou směs poté přesuňte do uzavíratelné nádoby, dejte do mrazáku a nechte ji 3 až 4 hodiny mrazit.

Domácí zmrzlina z avokáda a banánu s hořkou čokoládou

Pro milovníky sladkého je tu tato domácí zmrzlina z avokáda, banánu a hořké čokolády. Její příprava je opět velice jednoduchá. Několik surovin vložíte do mixéru, rozmixujete a v uzavíratelné nádobě přesunete do mrazáku. Výtečný a osvěžující dezert tak máte kdykoliv po ruce. 

Co budete potřebovat

  • 2 zralá avokáda
  • 2 zralé banány
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 100 g tmavé hořké čokolády

Jak na to

  1. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte.
  2. Do mixéru vložte avokáda, banány a mascarpone a umixujte do hladké směsi. 
  3. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu se smetanou a vše ještě jednou důkladně promixujte.
  4. Směs přesuňte do uzavíratelné nádoby a vložte na několik hodin do mrazáku, ideálně přes noc.

TIP: Rychlé recepty pro každý den

Melounové nanuky s kiwi

Meloun, to je perfektní osvěžení do horkých letních dnů. A co teprve když ho proměníte ve zmrzlinu. Na téhle dobrotě si pochutná celá rodina. Ale pozor! Melounové nanuky jsou neuvěřitelně návyková věc. 

Co budete potřebovat

  • 250 g vodního melounu
  • 250 g žlutého cukrového melounu
  • 8 ks kiwi
  • 2 lžíce medu
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 limetky

Jak na to

  1. Oba dva melouny rozkrojte na polovinu a vydlabejte jejich dužinu. 
  2. Vložte ji do mixéru, přidejte jednu lžíci medu a jemně nastrouhanou kůru z limetky a rozmixujte na hladké pyré.
  3. Meloun přesuňte do mističky, umyjte mixér a vrhněte se na kiwi.
  4. Kiwi také rozkrojte, vydlabejte dužinu, vložte do mixéru, přidejte lžíci medu a opět důkladně mixujte, dokud nevznikne hladká hmota.
  5. Do nanukových formiček střídavě vrstvěte melounové pyré a pyré z kiwi.
  6. Nanuky dejte do mrazáku alespoň na 4 hodiny, aby pořádně ztuhly.

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.