Zdravé bydlení: Vytvořte si pohodovější domov

Zdroj: Freepik.com

Každý sní o pohodovém bydlení, které se stane útočištěm, přístavem, zkrátka domovem s velkým D. Možná už jste investovali do moderního nábytku, ozdobili byt stylovými dekoracemi a pořídili robotické pomocníky pro získání více času pro sebe. Přesto se vám ta pravá pohoda nějak vyhýbá? Nezoufejte, poradíme vám, co do bydlení přidat a co z něj odstranit, abyste dosáhli vytoužené harmonie.

Začněte „od podlahy“

Existuje spousta příčin, proč se ve svém domově můžete cítit nespokojeně a nepohodlně. Na vině může být přeplněnost věcmi i samotné místo, na kterém vám něco vadí. Možná jste v nájmu a domácí občas dělá dusno. U sousedů neustále štěká pes nebo okny v bytě táhne a vy platíte majlant za energie. Pokud je pro vás změna „od podlahy“ možná, udělejte ji. Změňte místo. Třeba kýženou pohodu a klid najdete v jiném bytě nebo v jiném městě. Pro snadnou orientaci v cenách nájmů napříč republikou využijte cenovou mapu nájemného.

Odstraňte vše nepotřebné

S bytem, jeho velikostí i umístěním jste spokojeni, tak proč ta tolik chtěná pohoda nepřichází? Odstraňte vše nepotřebné! Přeplněný a neuspořádaný prostor může vyvolávat pocity úzkosti a stresu. Možná vám ubírá na klidu ta nacpaná skříň oblečením „před deseti kily“. Nebo neuklizená garáž s dětskými odrážedly, zatímco jsou vaše ratolesti už na základní škole. Tam, kde dominuje chaos a nepořádek, není pro klid a pohodu místo.

Projděte místnost po místnosti, skříň po skříni, poličku po poličce. Vezměte do rukou každý kousek oblečení, všechny knihy, domácí spotřebiče, sportovní vybavení i kosmetiku. Předměty, které se ve vaší domácnosti začaly hromadit. U každé věci se sami sebe zeptejte, zda je pro vás užitečná, nezbytná a zda vám přináší radost. Pokud ne, je načase se jí zbavit.

Jedná se o jednoduché pravidlo, jehož průkopnicí je věhlasná popularizátorka minimalistického životního stylu Marie Kondo. Podle ní uklizený a organizovaný domov podporuje klid, soustředění a je živnou půdou pro cílenou pohodu. Nechte ve svém domově jen to, co vám skutečně slouží.

Zorganizujte domácnost i prostor

Při třídění věcí a jejich úklidu zpět do skříní využijte úložné boxy, bedny, krabice. Všude, kam to jde, zaveďte organizovanost. Dejte každé věci vlastní místo. Uspořádání věcí do úložných boxů vizuálně uklidňuje. Zorganizujte i prostor. Vytvořte si doma místo na aktivity, které vás naplňují. Čtecí koutek, místečko na jógu, posezení se stolkem na deskové hry s rodinou. Zdravý domov má být nejen uklizený, ale také by měl odrážet vaše zájmy a podporovat je.

Nechte svůj domov se zazelenat

S principy minimalismu i zdravého domova dokonale ladí pokojové rostliny. Vnášejí do prostoru život a harmonii. Zlepšují kvalitu vzduchu a vizuálně obohacují místnost. Pohled na zeleň podporuje duševní pohodu.

Získejte pohodovější domácnost

Když se zbavíte přebytečných věcí, budete se cítit volnější. Svobodnější. Váš domov bude vzdušnější a doslova se vám bude lépe dýchat. Zkrátíte dobu nutnou na úklid a získáte více času pro sebe a své blízké. Začněte ještě dnes pracovat na svém pohodovějším domově i zdravějším bydlení.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.