Jak vybrat kolo aneb jaké existují typy jízdních kol?

Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Ať už jste nadšený cyklista, nebo se chystáte teprve znovu nasednout, výběr správného kola může být klíčový pro vaši spokojenost a výkon na cestách či terénu. Na trhu je mnoho typů kol, každé s vlastními specifikami a určením, na jaký typ jízdy by se mělo využívat. V tomto článku vám představíme nejběžnější typy kol, jejich využití a další důležité aspekty, které byste měli zvážit.

Horské kolo (MTB)

Horská kola jsou navržena pro jízdu v náročném terénu, jako jsou lesní stezky a horské trasy. Mají robustní rám, široké pneumatiky s hlubokým vzorkem a často jsou vybavena odpružením pro lepší absorbování nárazů. Co se týče údržby, vyžadují častější čištění a mazání, zvláště po jízdě v náročném terénu. Horská kola jsou skvělá pro ty, kteří hledají dobrodružství a nebojí se náročnějších podmínek.

Tip: Hledáte ideální horské kolo? Podívejte se na širokou nabídku bazarových i nových horských kol a vyberte si to, co vám sedne nejlépe. 

Silniční kolo

Silniční kola jsou optimalizována pro rychlou jízdu na hladkých, asfaltových površích. Mají lehký rám, úzké pneumatiky pro snížení odporu a speciální geometrii pro efektivní jízdní polohu. Údržba je snazší než u horských kol, ale pravidelné kontroly jsou stále důležité. Silniční kola jsou ideální pro cyklisty, kteří milují rychlost a dlouhé jízdy po asfaltu.

Trekingové kolo

Trekingová kola jsou univerzální a vhodná pro dlouhé vzdálenosti na smíšených površích. Mají pohodlnou jízdní polohu, odolný rám a často jsou vybavena nosiči a blatníky. Údržba je srovnatelná jako u silničních kol. Tato kola jsou ideální pro milovníky cykloturistiky a ty, kteří chtějí komfortní jízdu na různých typech povrchů.

Gravel kolo

Gravel kola jsou stále populárnější a nabízejí skvělý kompromis mezi silničními a horskými koly. Jsou navržena pro jízdu na kombinaci asfaltových a štěrkových cest. Mají odolný rám a širší pneumatiky než silniční kola, ale zachovávají si určitou míru lehkosti a rychlosti. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají univerzálnost v různých podmínkách.

Image by bublikhaus on Freepik

BMX kolo

BMX kola jsou speciálně navržena pro BMX cyklistiku, včetně triků, skoků a závodů. Mají kompaktní a robustní rám, menší kola a jsou navržena pro maximální obratnost a odolnost. Nejsou určena pro dlouhé jízdy nebo terénní cyklistiku, ale pro specifické dovednosti a triky v BMX parku nebo na speciálních tratích. Údržba BMX kol je relativně jednoduchá, ale klíčová je kontrola a nastavení brzd a odolnosti rámu, zvláště po provádění triků nebo pádů. BMX kola jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají adrenalinovou jízdu a mají zájem o freestyle cyklistiku.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.