Sportem ku zdraví v panenské přírodě? To je snowkiting v Norsku.

Ano, rychlost, adrenalin, svoboda, ale žádné motory ani jiný pohon. Sport, který lze provozovat v panenské přírodě Norska – to je snowkiting. Snowkiting kombinuje prvky lyžování nebo snowboardingu s využitím tažného draka, který vás pomocí síly větru táhne vpřed.

Co je snowkiting

Při jízdě má jezdec kolem pasu připevněn speciální postroj tzv. trapéz, ke kterému se připoutá tažný drak neboli kite. Drak se ovládá pomocí hrazdy, kterou drží jezdec v rukou a letí na šnůrách ve vzdálenosti něco málo přes 20 metrů (záleží na značce draka) od jezdce. Jednoduchými manévry hrazdy, mezi kitery (jezdci na dracích) se používá pojem bar, lze draka řídit. Draci, kteří se používají pro snowkiting mají zpravidla 5 šňůr, 2 tažné, 2 řídící a jednou záchrannou, většinou bývají barevně odlišené. Zamotané šňůry jsou totiž strašákem nejednoho začínajícího kitera a barevné odlišení kiterům pomáhá při navazování a rozmotávání šňůr poznat, kam která patří. Pro pohyb terénem nepotřebujete žádný vlek, jen dobré větrné podmínky a spoustu sněhu.

Snowkiting v Norsku

A právě kombinaci skvělých větrných podmínek a velkého množství sněhu nabízí norská náhorní plošina – Hardangervidda, často přezdívaná jako ráj snowkiterů. Tato lokalita vám poskytne úchvatné scenérie a nekonečné možnosti pro snowkiting.

Hardangervidda je rozlehlá náhorní plošina nacházející se v jihozápadní části Norska. Je to jedna z největších náhorních plošin v Evropě a jedno z nejikoničtějších horských území v Norsku. 

Tato oblast je známá svou divokou a nádhernou přírodou, která láká turisty a outdoorové nadšence z celého světa. Hardangervidda je domovem rozmanitých horských krajin, které zahrnují ledovcová údolí, strmé horské štíty, rozlehlé pláně, řeky a jezera.

Hardangervidda je také jedním z největších a nejznámějších národních parků v Norsku. Národní park Hardangervidda zahrnuje oblast o rozloze přibližně 3 422 km².

Snowkiting v Norsku na Hardangerviddě je jedním z nejpopulárnějších zimních sportů v této oblasti. Díky své rozloze, větrným podmínkách, sněhové pokrývce, zamrzlým jezerům, zaobleným kopečkům a žádným stromům ani drátům je Hardangervidda tolik vyhledávaným místem a ideálním místem pro dobrodružství na snowkitu.

Snowkiting v Norsku je ideální pro ty, kteří si chtějí užít adrenalinový zážitek a zároveň volnost pohybu venku v nádherné přírodě. Je ale vhodný i pro začátečníky? 

Určitě! Snowkiting je sport vhodný pro širokou veřejnost, a to včetně úplných začátečníků. Již dávno neplatí, že se jedná o extrémní sport, zkusit to může opravdu každý, kdo ovládá lyže či snowboard. Snowkitové vybavení prošlo v posledních letech velkým vývojem, který se soustředil především na bezpečnost. 

Pro začátečníky je ideální absolvovat kurz snowkitingu pod vedením zkušených instruktorů. Na kurzu se naučíte základní manipulaci s kitem, zásady bezpečnosti, zvládat různé techniky a základy navigace na sněhu. Instruktoři vám pomohou získat sebedůvěru a postupně vás provedou až k tomu, abyste si mohli vychutnat radost z jízdy a objevovat norskou přírodu tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Kurzy totiž většinou probíhají na rozlehlých zamrzlých a zasněžených jezerech.

Na své si přijdou ale i pokročilí jezdci, kteří se mohou z těchto jezer vydat i dále po zaoblených kopečcích a projíždět náročnějšími terény. Během dne se dá na kitu zvládnout třeba i 150 km. Na své si přijdou i nadšenci freestylu – skoky, rotace a dlouhé polety – i to je snowkiting. 

Pro pokročilé jezdce je Norská Hardangervidda skvělým místem, kde mohou najít výzvy a rozvíjet své dovednosti.

Zkušení jezdci se také rádi vydávají na vícedenní přejezdy s přespáním venku ve stanu někde uprostřed panenské přírody.

Kdy vyrazit

Nejlepší čas pro snowkiting v Norsku závisí na různých faktorech. Obecně lze však říci, že nejlepší období je v zimě a na začátku jara. Ačkoliv se na Hardangerviddě kituje třeba i v červnu, nejlepší kombinace sněhových a větrných podmínek obvykle přichází v období mezi lednem a dubnem. 

Mnoho snowkitingových center a oblastí v Norsku začíná nabízet své služby a aktivity právě v tomto období. Doporučujeme vydat se například sem. 

Ne, taková zima tam není 

Leden je obvykle nejchladnější částí zimy na Hardangerviddě. Teploty mohou klesat hluboko pod bod mrazu, zimy se ale i v Norsku mění a leden může být velmi mírný s teplotami lehce pod nulou. Častější jsou však sněhové bouře a silnější vítr. Jezera jsou zamrzlá a sněhu je dost, leden je proto vhodným měsícem pro snowkiting v Norsku.

V únoru a březnu teploty lehce stoupají, ale stále se drží pod nulou. Dny se prodlužují, sněhových bouří ubývá, ale sníh stále přibývá a častěji se ukazuje sluníčko. V těchto měsících jsou podmínky pro snowkiting ideální. V dubnu začíná přicházet jarní období, ale počasí na Hardangerviddě stále zůstává chladné. Denní teploty se postupně zvyšují, což je dáno zejména silným jarním sluncem, kterého je v tomto měsíci dostatek. Duben je tak ideálním měsícem zejména pro milovníky slunce, slabšího větru a firnu.

Je však důležité si uvědomit, že počasí může být na Hardangerviddě velmi proměnlivé a rychle se měnit jako všude v horských oblastech. Přeci jen se nacházíme ve výšce přes 1000 m.n.m. Před plánováním aktivit v přírodě je vždy důležité sledovat aktuální předpověď počasí a přizpůsobit se podmínkám. Také je vhodné mít vždy teplé a nepromokavé oblečení vhodné pro zimní outdoorové aktivity.

Snowkiting v Norsku je nejen vzrušujícím sportem, který poskytuje adrenalinový zážitek, ale také skvělým způsobem, jak si užít krásnou norskou přírodu a zlepšit svou fyzickou kondici.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.