Jak vybrat lyžařské boty?

Skialpinista by měl na boty klást bezesporu vysoké nároky. A to nejen kvůli tomu, že se noha v botě pohybuje mnohem intenzivněji než v běžném přeskáči, ale i kvůli tomu, že je vyžadována pevnost a podpora při sjezdech v různých terénech. Vybíráte-li boty na skialpy a nevíte podle čeho se orientovat, právě pro vás jsme shrnuli několik základních parametrů, které vám výběr usnadní.

Obsah článku

Rozdíl mezi lyžařskou a skialpovou botou

Základním rozdílem, který je znát na první pohled je to, že klasické lyžařské boty jsou těžší, robustnější a tužší (vyšší flex index). Komín je širší, proto se v nich lépe sjíždí, ale hůře chodí do kopce. Opakem jsou skialpové boty, které jsou lehčí, často mají menší počet přezek, menší tuhost kvůli pohodlné chuzi, a větší rozsah komínu a kloubu, který musí umožnit předozadní pohyb kotníku. Přeskáče na skialpy disponují zásadním přepínacím režimem, a to zamykáním pro sjezd a odemykáním pro chůzi. Vnitřní botičku mají skialpové boty použitelnou i samostatně.

TIP: Jak vybrat skialpové lyže?

Ujasnění požadavků

Před výběrem si ujasněte, jaké jsou vaše fyzické a lyžařské schopnosti, fyzické parametry, způsob lyžování a nejčastější terén. Lyžařské boty slouží pro přenos sil mezi lyžařem a lyžemi, tvoří základní prvek pro vaše pohodlné skialpové výpravy. Proto výběr nepodceňujte a buďte při něm opatrní.

Správná velikost

Stejně jako u sjezdového lyžování i zde je volba správné velikosti bot naprosto klíčová. Za velkou chybu je považován výběr bot příliš velkých nebo malých. Tedy velikost tak akorát, žádný zbytečný prostor na ponožky. Skialpové boty musí padnout jak na šířku, přes nárt a na délku chodidla. Nejpodstatnější je, aby se při chůzi v přeskáči nezvedala pata. Pokud máte možnost vyzkoušet v prodejně, zkoušejte v ponožkách, ve kterých budete skialpovat. Nutné je počítat s tím, že se vnitřní botička časem vymačká. Nejčastěji jsou boty číslovány v mondopoint velikostech, které udávají délku chodidla v cm nebo v mm. Pozor dejte také na šířku skeletu, kdy do 95 mm se jedná o boty závodnějšího charakteru, a s přibližně 106 mm naopak boty rekreační. Prodejci mají často k dispozici ideální způsob určení velikosti, a to 3D skener, který měří nohy s přesností na milimetry.

Tvrdost bot – Flex Index

Od úrovně vašich lyžařských schopností se odvíjí Flex index, zkráceně flexe, neboli tvrdost boty. Tento parametr se nejvíce řeší u bot na sjezdové lyžování. U bot na skialpy často tento parametr ani výrobci neuvádí, spíše záleží na vašem pocitu, když si boty zkoušíte. Obecně se index pohybuje u skialpových bot od 90 – 130. Flex index ztělesňuje tvrdost materiálu boty, tedy čím je číslo vyšší, tím je bota tvrdší a zabezpečuje tak rychlejší a přesnější přenos energie z nohy skrz boty na lyži. Počítejte také s tím, že materiál skeletu v mrazu tuhne a v teplu měkne.

Kompatibilita s vázáním

Vázání může být pinové a rámové, a tomu jsou uzpůsobeny i boty. Přeskáč do pravděpodobně populárnějšího pinového vázání musí mít ve špičce a patě kovové otvory, do kterých se pak zacvaknou piny vázání. V nabídce skialpových bot najdete i ty, které mají na patě a špičce výstupky podobné sjezdovým lyžákům, aby se daly použít i ve starších rámových vázáních. Kompatibilitu si vždy před koupí ověřte.

Materiál bot

Jako tomu je u veškerého sportovního vybavení, i skialpové boty se vyrábí z nejrůznějších materiálů, které se i navzájem kombinují. Základními materiály jsou:

  • Polyuretan – těžší, ale odolný materiál, jeho vlastnosti se mění a odvíjí od venkovní teploty;
  • Pebax – o 20 – 25 % lehčí než běžné polyuretany, vysoká tepelná stabilita, své vlastnosti zachovává v širokém rozmezí teplot;
  • Karbon – ultra lehký a pevný materiál, zvýšená tuhost, často v kombinaci s plasty (Pebax);
  • Grilamid – odolný vůči nízkým teplotám a stárnutí, velmi lehký s horší tvarovou pamětí.

Od materiálu bot se odvíjí i váha. U skialpinismu je na váhu kladen velký důraz. Modely mohou vážit opravdu různě, orientačně ale pro vyznavače celodenních túr váží pár skialpových bot od 2,8 do 3,6 kg. Ale mohou být také lehké boty pro sportovní skitouring, určené ze 70 % pro stoupání a ze 30 % pro sjezd. Takové váží 1,9 až 2,4 kg (pár).

TIP: Vrstvení oblečení na turistiku i lyže

Vnitřní botička

Vyjímatelná vnitřní botička bývá vyrobena z vodoodpudivého materiálu s odolným povrchem. Možnou variantou je také tepelně tvarovatelná botička, která po tepelné úpravě bude přesně přizpůsobena na tvar nohy. Botička má takový tvar, aby co možná nejvíce bylo zabráněno vniknutí sněhu dovnitř. Pro stahování botičky jsou často využívány rychlostahovací tkaničky nebo rychlý systém lanek.

Nastavitelné úhly a rozsah

Klíčovou vlastností je rozhodně rozsah horní části skeletu v kotníku. Určuje pohodlí během výstupu, který často může trvat i několik hodin. Výrobci nejčastěji nabízí modely s rozsahem pohybu mezi 40° – 60°. U některých bot lze nastavit i větší rozsah, který se může hodit do extrémnějších poloh.

Tipy na skialpové boty

PARAMETRSCOTT W’S CELESTESCOTT COSMOS PROFISCHER TRANSALP TS
Určenídámsképánskéunisex
Šířka skeletu103,5 mm102 mm100 mm
Flex index100125105
Přední náklon12° nebo 14°13° nebo 15°14° nebo 17°
Rotace komínu60°60°80°
Zapínání3 přezky + pásek3 přezky + lanko + pásek2 přezky + lanko + pásek
Hmotnost1250 g1400 g1380 g
Sezona2021/20222021/20222022/2023
Vyhřívání obuvinenene
Cenado 11 000 CZKdo 15 000 CZKdo 15 000 CZK

Značky bot na skialpy

Firma založená 1958 v Americe se zprvu zaměřovala především na výrobu hůlek a lyží. V té době revoluční vynález hliníkových holí, a díky tomuto zaměření značce výrazně vzrostla popularita. V současnosti ale už nabízí i léty ověřené vybavení nejen na zimní sporty, ale i na cyklistiku včetně terénních kol a elektrokol, dále vybavení na běh a motosport. 

Rakouská firma Fischer je světově uznávaným tradičním výrobcem kvalitního sportovního vybavení. V polovině šedesátých let si firma otevřela v Riedu tehdy největší továrnu na výrobu lyží na světě a dodnes zůstává jedním z nejvýznamnějších producentů lyží, lyžařských / skialpových bot, běžek a dalšího sportovního vybavení.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.