Kurkumin a jeho účinky na zdraví

Kurkumin, jak už jeho název napovídá, je látka obsažená v rostlině s názvem kurkuma, konkrétně v jejích oddencích. Ty jsou sytě oranžové a vysušený prášek se již po celá staletí používá jako aromatické koření se schopností přirozeně obarvit pokrmy. Obsažený kurkumin však neslouží jen jako barvivo. Má také pozitivní účinky na lidský organismus a je tedy součástí některých doplňků stravy. Pojďme se podívat na tuto látku blíže a říct si, k čemu je vlastně dobrý, a proč jej užívat.

Co je to kurkumin?

Jedná se o jednu z hlavních a nejdůležitějších látek obsažených v oddencích rostliny kurkumy dlouhé (lat. Curcum longa). Rostlina pochází z asijských oblastí a svým vzhledem i botanickým zařazením je příbuzná se zázvorem. Po rozkrojení nápadně podobného oddenku se však objeví sytě oranžová dužina. Za tímto výrazným zbarvením stojí právě kurkumin. Ten se z oddenků extrahuje a používá se jako koření, barvivo, v tradiční medicíně nebo v kosmetickém průmyslu.

V potravinách i kosmetice se s kurkuminem mimo jeho klasický název setkáme i pod označením E100, kdy se vlastně jedná o přírodní barvivo a toto „éčko“ není důvodem k obavám. Díky jeho mírně pálivé chuti je nezbytnou součástí směsí kari koření, typických pro indickou a thajskou kuchyni.

Účinky kurkuminu na organismus 

  • Přirozená podpora trávení – výtažky z kurkumy podporují tvorbu žluči a usnadňují tak trávení i těžkých a mastných jídel. Působí také na celkové zdraví jater a trávicího systému jako celku.
  • Antioxidační účinek – kurkumin je silný antioxidant. Tato vlastnost je obvykle ještě podpořena v doplňcích stravy obsahujících tuto látku. Vysoká dávka antioxidantů zabraňuje působení volných radikálů v buňkách a chrání tělo před vznikem různých onemocnění.
  • Zdraví srdce a cév – konzumace kurkuminu má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
  • Nervový systém – pravidelný příjem této látky zajišťuje i zdraví mozku a celkově nervové soustavy. Pomáhá předcházet vzniku Alzheimerovy choroby nebo zabraňuje depresivním a úzkostným stavům. To ostatně dokazuje i studie zveřejněná v roce 2014 v lékařském časopisu Phytotherapy Research.
  • Správná funkce imunitního systému – za tou stojí opět silný antioxidační účinek kurkuminu. Díky eliminaci volných radikálů v těle nevznikají chronické záněty a obranyschopnost celkově funguje lépe. Když se bavíme o chronických zánětech, můžeme zmínit i pozitivní vliv na klouby, svaly a šlachy. Lidé s revmatoidní artritidou pravidelnou konzumaci kurkuminu jistě ocení.
  • Ženské obtíže – v tradiční medicíně se mletý kořen kurkumy využíval i k zastavení poporodního krvácení nebo k úpravě menstruačního cyklu, případně také proti bolestem břicha způsobeným menstruací či porodem.

Kurkumin u domácích mazlíčků

Nejen člověk, ale také jeho věrní čtyřnozí společníci ocení účinky kurkuminu na fungování organismu. Existují speciálně vyvinuté preparáty přímo pro psy a kočky, díky kterým se zvířata dočkají zlepšení imunity a zdraví kloubů a chrupavek, což je důležité zejména u velkých psích plemen nebo u starých zvířat.

Kdo by se měl kurkuminu vyhnout?

Nežádoucí účinky této látky nejsou přímo známé, ovšem nějaké problémy může jeho nadměrná konzumace přinést. Kurkumin by tedy neměli užívat:

  • lidé s onemocněním žlučníku, žlučovými kameny nebo chronickým onemocněním jater
  • pacienti s poruchou srážlivosti krve
  • těhotné ženy
  • lidé s diabetem 1. či 2. typu

V jaké formě kurkumin užívat?

Je hned několik možností, jak do sebe kurkumin dostat. Tou první je samozřejmě přirozená forma této látky, tedy například konzumace kari koření. Nevýhodou této varianty je však poměrně špatná vstřebatelnost, takže i když denně sníte lžičku koření, tělo všechen kurkumin v něm obsažený jistě nevyužije. Přírodní forma se v trávicím traktu rychle rozkládá a vylučuje.

Na tyto skutečnosti zareagoval farmakologický průmysl a přišel s preparáty vyrobenými za pomoci poznatků z oblasti nanotechnologií. Přípravky, které pak kombinují kurkumin s piperinem, jsou ještě účinnější. Přišlo se totiž na to, že využití kurkuminu a piperinu se v této kombinaci zvyšuje až dvacetkrát. Piperin je látka, která se extrahuje z pepře černého. Jedná se tedy opět o výtažek přírodní. Pokud je navíc tato kombinace upravena na submikronové částice, je účinnost výtažků až 200krát vyšší.

Existují však i další patentované technologie, které zajišťují vyšší vstřebatelnost. Například kapsle s kurkuminem vyráběné technologií Phytosome, obsahují celý komplex výtažků z kurkumy, tedy samotný kurkumin a další kurkuminoidy. Působení všech těchto látek dohromady zvyšuje účinnost preparátu téměř třicetinásobně.

Další variantou je lipozomální forma kurkuminu. Účinná látka je v těchto produktech obalená v liposomech, tedy v jakýchsi „pouzdrech“ složených z několika vrstev, které zajistí postupné uvolňování látky do krevního oběhu i během trávení. Díky tomu je mnohem vyšší pravděpodobnost, že tělo látku využije na maximum.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram