Jak vybrat autosedačku?

Autosedačka je nezbytnou výbavou pro každého rodiče. Ať už jen popojíždíte po městě nebo se vydáváte na dlouhé výlety, vaši nejmenší se bez ní neobejdou. Víte, jak vybrat tu správnou a jak se zorientovat v nabídce prodejců? Poradíme, na co si dát při nákupu pozor.

Děti musí jezdit v autosedačce do té doby, než vyrostou do výšky 150 cm a váží alespoň 36 kilo. Nejdůležitějším milníkem je právě výška, a to kvůli poloze pásu, který by nižší děti bez sedačky mohl uškrtit.

Miminkům a batolatům poskytuje autosedačka nejen bezpečí, ale i oporu, kterou jejich křehké tělíčko potřebuje. Během růstu jich dítě vystřídá několik, buďte tedy připravení na to, že si s jednou nevystačíte. Na trhu však existují i rostoucí neboli kombinované kousky. Někdy jsou zase sedačky součástí kočárku. Za jeden model počítejte s orientační částkou okolo 2000 až 4000 Kč.

V následujícím článku se podíváme na to, jak vybrat autosedačku. Projdeme si 5 základních typů, které na trhu najdete a přidáme i kombinované. Dále se zaměříme na způsob připevnění, certifikace a testy, komfort. Na závěr jsme přidali pár rad ohledně nákupu a užívání.

  1. 5 skupin autosedaček, která je ta správná?
  2. Čím autosedačku připevnit?
  3. Maximální pohodlí = příjemná jízda pro všechny
  4. Jak poznat, že je dětská sedačka bezpečná
  5. Další zásady bezpečnosti, na které nesmíte zapomenout
  6. TOP 3 autosedačky

5 skupin autosedaček, která je ta správná?

Na trhu narazíte na 5 skupin autosedaček. Jsou od sebe odstupňované podle váhy a velikosti dětí. Nezáleží tedy tolik na tom, kolik vašim nejmenším je, ale jak velcí jsou. Věk je tu hlavně orientační.

  • skupina 0, do 10 kg (někdy do 13 kg). Umisťuje se proti směru jízdy, a to proto, aby se ochránila nevyvinutá páteř dítěte. První typ dětských sedaček se většinou prodává jako součást kočárku.
  • skupina 0+, do 13 kg. Tzv. novorozenecká autosedačka neboli vajíčko. Vhodná pro miminka a batolata zhruba do 1,5 roku. Rovněž se z bezpečnostních důvodů umisťuje proti směru jízdy a můžete ji koupit jako součást kočárku.
  • skupina I, od 9 kg do 18 kg. Vhodné pro děti, které mají silnější páteř a začínají si samy sedat. Polohovatelná a s vlastními popruhy. Cca od 1 roku do 4 let.
  • skupina II, od 15 kg do 25 kg. Napojuje se na pásy automobilu, nemá vlastní popruhy. Dítě se snadno připoutává, pás vždy přizpůsobíte jeho potřebám. Využívají ji rodiče u maličkých zhruba od 4 do 6 let.
  • skupina III, od 22 kg do 35 kg. Autosedačka pro starší děti. Od předchozí skupiny se nijak konstrukčně neliší, jen vyšším váhovým limitem. Větší ratolesti nakonec mohou využívat jen podsedák, který také využívá pásy automobilu.

Pozor – podsedák nemá opěrný systém, a tak poskytuje menší ochranu při nárazu z boku. Odborníci doporučují zádovou opěrku užívat co nejdéle, pomáhá totiž správnému vývoji zad. Na druhou stranu se s podsedákem snadno manipuluje a během chvilky ho dáte do auta nebo z auta.

Kromě těchto 5 základních typů dětských sedaček ale můžete koupit i rostoucí sedačky neboli kombinované. Ty jsou konstruované tak, aby „rostly“ s dítětem a vydržely vám delší dobu. Pokud chcete ušetřit, je to dobrá volba. Ovšem ne vždy jsou tak kvalitní jako ty klasické. Dbejte proto na všechny normy a certifikace – na ty se podíváme v dalších kapitolách. Skupiny kombinovaných autosedaček jsou:

  • skupina 0/I a 0+/I s váhovým limitem 18 kg,
  • skupina I/II/III pro děti od 9 kg do 36 kg,
  • skupina II/III pro děti od 15 kg do 36 kg.

Čas od času narazíte i na kategorie podle výšky.

Čím autosedačku připevnit?

Dětskou sedačku můžete do automobilu připevnit dvěma způsoby. Buď bezpečnostním pásem, nebo kotvícím systémem ISOFIX. ISOFIX platí za mezinárodně uznávaný systém, který je nejen bezpečný, ale především se snadno ovládá. Ukotvení sedačky bývá jednodušší, než kdybyste bojovali s bezpečnostním pásem. Připevní se přímo na konstrukci vozu, a to tak, že ho jednoduše nacvaknete.

Má to jeden zádrhel – u starších aut není možné ISOFIX použít. Používá se od roku 2002 a starší vozy na něj nejsou konstrukčně vybavené, nemají totiž potřebné kotvení na sedadlech. Jestli máte novější vůz, určitě se pro tuto variantu rozhodněte, ušetříte si tak spoustu trápení. K některým modelům autosedaček se dá základna ISOFIX dokoupit, pokud ji tedy nemají v základní výbavě.

Maximální pohodlí = příjemná jízda pro všechny

Když vozíte děti do školky nebo po nákupech, nebudete potřebovat tu nejpohodlnější sedačku na světě. Jenže jestli často vyrážíte na výlety, či dokonce na delší jízdy do zahraničí, měli byste si na tento parametr dát pozor. Není totiž nic horšího než děťátko, které neposedí a sedět nechce. Jak poznat pohodlnou sedačku?

  • dostatečně široký sedák,
  • je polohovatelná,
  • pásy jsou polstrované, široké a pohodlné,
  • opěrka hlavy se dá nastavit (ideální v případě spánku),
  • je vyrobená z prodyšného materiálu.

Zkontrolujte si i to, z jakých materiálů produkt je. Asi nejpraktičtější je obyčejná syntetika, která se snadno čistí. Sem tam narazíte na semišové sedačky nebo sedačky s bavlněnými potahy. Ty jsou také příjemné, bavlna je odolná. Ale pozor na semiš, ta se čistí hůř.

Jak poznat, že je dětská sedačka bezpečná

  • Má mezinárodní štítek R44-04. Jde o mezinárodně uznávané označení a dostávají ho dětské sedačky, které prošly přísnými testy a mohou být prodávané.
  • Produkt má certifikát ECE R44 nebo i-Size (novější norma).
  • Disponuje bezpečnostními prvky jako je boční ochrana proti nárazu nebo bezpečnostní pultík, který při nárazu rozloží tlak.

Dále se doporučujeme podívat na výsledky crash testů, pokud tedy v nich vaše vyhlídnutá sedačka byla. Ty vám často poví mnohem víc než všechny certifikace a štítky.

Další zásady bezpečnosti, na které nesmíte zapomenout

Nekupujte autosedačku s tím, že do ní dítě doroste. Musí vždy perfektně velikostně sedět. Jinak hrozí zranění, a to ani nemusíte bourat. Jak poznáte, že je čas na novou sedačku? Dítě buď překonalo váhový limit. Nebo přesahuje její horní díl.

Když už si budete sedačku v obchodě nebo doma zkoušet, zkontrolujte polohu hlavy. Nesmí přesahovat opěrku, jinak by se páteř příliš namáhala a byla ohrožená. Ramena se opěrky nedotýkají a jsou v rovině pod ní.

Pamatujte, že autosedačky 0 a 0+ by se měly umístit na sedadlo spolujezdce proti směru jízdy. To kvůli dětskému tělu, které ještě není dostatečně vyvinuté. Tato poloha je podle odborníků nejbezpečnější. Nezapomeňte vypnout airbag. Kdyby to nešlo, dětskou sedačku dejte na zadní sedadlo.

Před připoutáním ratolesti sundejte bundu. Při bouračce by se mohlo stát, že by z ní dítě vyklouzlo a vypadlo ven. Nehledě na to, že může někde tlačit a cesta autem se brzy stane nesnesitelná.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.