Jak snížit riziko srážení krve při létání? Použijte kompresní podkolenky do letadla!

Cestování letadlem bývá nejpohodlnějším a časově nejméně náročným způsobem, jak odcestovat do vzdálených zahraničních destinací. S delšími lety se však pojí i nepříjemný a často nebezpečný problém – cestovní trombóza. Syndrom turistické třídy, jak se této komplikaci říká, může způsobit velké zdravotní potíže, a to především pokud patříte k ohrožené skupině lidí. Co je to syndrom turistické třídy a jak mu účinně předcházet?

Cestovní trombóza a její příznaky

Ačkoli se cestovní trombóza nevztahuje pouze na dopravu letadlem, ale například i na dlouhé cesty autem či autobusem, v letadle k ní dochází nejčastěji. Lety delší než pět hodin mohou přinášet komplikace v podobě hluboké žilní trombózy, což je omezení krevního oběhu a výrazné zvýšení srážlivosti krve, která poškozuje žilní stěnu. Pokud se v krajních případech krevní sraženina utrhne a začne putovat po našem těle, může způsobit až smrtelné problémy jako infarkt, plicní embolii nebo mozkovou mrtvici.

Proč zrovna letadlo?

Během cesty letadlem dochází k riziku žilní trombózy kvůli kombinaci více faktorů. Kromě dlouhého sezení ve stejné poloze, které neprospívá dostatečné cirkulaci a okysličování krve, hraje podstatnou roli i suchý vzduch, méně kyslíku a nedostatečná hydratace. Pokud během cesty například vsedě usnete, uvolněné svaly dostatečně nepracují, napětí v nohou se zmírňuje, a tím se krevní oběh ještě více zpomaluje. K těmto vnějším faktorům se následně přidává i váš osobní zdravotní stav, jako například obezita, těhotenství, porucha srážlivosti krve nebo stáří.

TIP: Kočárek do letadla – na co se při výběru zaměřit?

Jak poznat, že je něco špatně

Nástup žilní trombózy lze vysledovat z několika příznaků. Mezi nejčastější patří otoky či zarudnutí lýtek a kotníků, bolesti na hrudníku a snížené dechové schopnosti nebo pocity pálení kůže na nohou. Pokud takové příznaky pozorujete, zajděte se poradit se svým lékařem, zda je pro vás delší let vhodný.

Prevence a první pomocJestliže máte předpoklady k cestovní trombóze, vybavte se před odletem vhodnými kompresními pomůckami. Výborně fungují například kompresní punčochy do letadla, které jsou za tímto účelem speciálně vyvinuty. Tlak, který punčocha způsobí v oblasti lýtka a kotníku, podpoří cirkulaci krve, která se nehromadí. Dostatečná cirkulace krve zajistí také optimální okysličování svalu. Kromě kompresního vybavení se pak doporučuje pravidelné protahování končetin, dodržení dostatečného přísunu tekutin a vynechání léků na spaní či uklidnění. Vezměte si do letadla lehké neškrtící oblečení, udělejte si pohodlí a užijte si cestu.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.