Dýně: Proč ji zařadit do jídelníčku a jak z ní připravit chutnou polévku?

Dýně se řadí mezi superpotraviny. Její plody jsou plné důležitých živin a vitamínů, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Tato příjemně sladká zelenina se dá připravit na různé způsoby. Tím nejoblíbenějším je bezpochyby polévka. Každý, kdo ji pravidelně připravuje, má svůj recept, na který nedá dopustit. A pokud patříte mezi ty, které ho ještě nemají, můžete se inspirovat našimi tipy. 

Proč jíst dýni?

Dýně není jen působivou podzimní dekorací, velmi oblíbená je také v kuchyni. Připravit ji můžeme na sladko i na slano – všestranné využití její popularitu zejména v sezóně ještě zvyšuje. Využít lze nejen dužinu, ale i dýňová semínka, která obsahují velké množství zinku. Věděli jste, že pravidelná konzumace dýňových semínek zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů

Zkrátka však nepřijde ani samotná dužina, která je na je vitamíny a minerály ještě bohatší. Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, minerály hořčík, draslík a železo. 

A proč vlastně dýni do jídelníčku zařadit?

  • Obsahuje kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky,
  • je vhodná pro různé diety, protože obsahuje lipolytický enzym, který pomáhá štěpit tuky,
  • může být prevencí rakoviny,
  • čistí organismus,
  • posiluje imunitu,
  • napomáhá správné činnosti srdce,
  • uklidňuje nervy,
  • působí močopudně,
  • podporuje správnou funkci slinivky.

Dýně si v kuchyni zamilujete i proto, že má velmi dlouhou skladovací dobu. Po tom, co ji koupíte nebo si ji ze zahrádky přinesete domů, vydrží klidně několik týdnů.

Recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem

K přípravě chutné polévky můžeme použít různé druhy dýní. Spíše než po okrasných dýních (ty jsou také jedlé, ale obsahují méně dužiny) sáhněte po dýni hokaido, po špagetové dýni či muškátové nebo máslové dýni. Už z toho důvodu, že dýni hokaido nemusíte loupat, může být pro polévky oblíbenou variantou. Navíc pokrmu dodá tu pravou sytě oranžovou barvu. 

Variantu s kokosovým mlékem připravíme následovně:

Dýni očistěte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kousky. Tyto kousky položte na pečící papír, zakápněte olivovým olejem a při teplotě 180 °C pečte dýni doměkka.

V hrnci na másle restujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte dva bobkové listy, sůl, pepř, čtvrt čajové lžičky chilli, špetku skořice a špetku muškátového oříšku. Vařte ještě 20 minut a poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hustý krém. Na závěr do polévky vmíchejte polovinu konzervy kokosového mléka (tu napřed dobře protřepejte).

Recept na dýňovou polévku se zázvorem

Dýňová polévka má schopnost strávníky zahřát, a to zejména v kombinaci se zázvorem. Tato kombinace je překvapivě skvělá, pokud však zázvor příliš nemusíte, můžete jej nahradit sušenými chilli papričkami, které nepochybně zahřejí také. 

TIP: Vše o chilli

K přípravě této varianty budeme potřebovat:

  • 1 kilogram očištěné dýně dle vašeho výběru,
  • 2 středně velké mrkve,
  • cibuli,
  • máslo,
  • česnek,
  • kousek čerstvého zázvoru,
  • 1 čajovou lžičku kari,
  • 1 litr kuřecího vývaru,
  • smetanu na zjemnění,
  • sůl, pepř a citronovou šťávu na dochucení.

U tohoto receptu dýni nemusíte péct v troubě. Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte očištěnou dýni, na kolečka nakrájenou mrkev, česnek, nastrouhaný zázvor a všechno zalijte vývarem. Přidejte kari a vařte doměkka. Na závěr polévku opět rozmixujte tyčovým mixérem na hustý krém. Přidejte smetanu pro zjemnění a polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku si můžete vychutnat s opečenými krutony, dýňovými a slunečnicovými semínky.

Dýňová polévka se slaninou a parmazánem

Chcete z dýňové polévky udělat hlavní pokrm? Potom přijde vhod varianta s hezky vypečenou slaninkou a parmazánem.

Do hrnce dáme lžíci másla, na kterém necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme kostky dýně hokaido, jeden kus menšího bramboru, sůl, pepř, špetku chilli a muškátového oříšku. Vaříme, dokud nejsou brambory a dýně měkké. Mezi tím si na pánvi vypečeme tenké plátky slaniny. Polévku rozmixujeme a na talíři zdobíme slaninovými chipsy a strouhaným parmazánem. Podávat můžeme také krutony.

Co dál připravit z dýně

Polévka však není jediný způsob, jak zpracovat dýni. Z této zeleniny můžete připravit sladký kompot nebo marmeládu. Použít ji můžete do bublaniny. Připravit ji můžete jako pyré k hlavnímu chodu. Oblíbené jsou i v troubě pečené kousky dýně s dalšími druhy zeleniny. Výborné je také dýňové rizoto a skvěle se hodí k přípravě hovězího ragú.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram