5 skvělých receptů na zdravé palačinky

Patříte mezi milovníky palačinek a myslíte si, že do zdravého jídelníčku nepatří? Omyl! Přinášíme vám 5 skvělých receptů, které vás přesvědčí o opaku. 

Jak udělat ty nejlepší palačinky?

Ať už se chystáte na přípravu klasických palačinek nebo jejich zdravé alternativy, existuje několik vychytávek, které musíte znát. Díky nim budou vaše palačinky ty nejlepší, jaké jste kdy jedli.

Mouka je základní surovinou, kterou najdete ve většině receptů. Chcete, aby byly vaše palačinky krásně tenké a netrhaly se? Sáhněte po hladké mouce. Mouku pořádně prosijte, čímž se vyvarujete hrudkám v těstě. Aby se krásně spojila s dalšími ingrediencemi, je dobré hotové těsto nechat chvíli odpočinout. Při přípravě palačinek těsto průběžně promíchávejte, jelikož mouka může mít tendenci klesat ke dnu. 

Přípravu palačinek vám ulehčí dobře zvolená pánev. Existují dokonce pánve specializované přímo na přípravu palačinek. Mají nízké okraje, což napomáhá při obracení a umožňuje slavné vyhazování palačinek. Ideální je pánev s nepřilnavým povrchem. Na opravdu kvalitní pánvi nemusíte používat žádný olej, čímž se palačinky stávají ještě o něco zdravější. Pokud ovšem musíte olej použít, šetřete s ním. Stačí opravdu malá vrstva. Následně přebytečný tuk z palačinek odsajte pomocí papírových ubrousků.

Nepovedla se vám první palačinka? Nezoufejte. První palačinku vždy považujte za testovací. Umožní vám zjistit, zda máte správně nahřátou pánev a ideální konzistenci těsta. Zároveň si také vyzkoušíte, kolik těsta máte na pánev nalít. Nerozlévá se těsto po pánvi, jak byste si přáli? Přidejte mléko. Pokud je těsto příliš tekuté a palačinky se trhají, přidejte naopak mouku. 

Jak dlouho palačinku opékat? 

U každého receptu může být doba opékání jiná. Záleží na konzistenci a množství těsta, které na pánev nalijeme. Při opékání se na palačince tvoří bubliny. Palačinku obracíme ve chvíli, kdy horní strana palačinky zaschne a bublinky popraskají. 

Recepty na zdravější palačinky: 

Špaldové palačinky

Jednou z možností, jak udělat palačinky zdravější, je využít špaldovou mouku. Špaldová mouka obsahuje vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Navíc palačinky obohatí o vlákninu, čímž se stanou o něco sytější. Bílkoviny zase doplníme přidáním sýru cottage. 

TIP: Co ze špaldové mouky? Vyzkoušejte špaldové housky a špaldové lívance

Na palačinky budete potřebovat:

  • špaldová mouka 300 g
  • vejce 2 kusy
  • odtučněné nebo polotučné mléko 200 ml
  • sýr cottage 300 g
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Do mixéru nasypeme špaldovou mouku a k ní přidáme vejce, mléko, cottage a sůl. Pořádně rozmixujeme na hladké, řidší těsto.
  2. Těsto necháme 20 minut odpočinout.
  3. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme kokosový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít. U opravdu nepřilnavých pánví olej není nutný.
  4. Část těsta nalejeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany.

Hotové palačinky potřeme tvarohem smíchaným s oblíbeným ovocem. Pokud nemáte doma ovoce, využijte marmeládu s nízkým obsahem cukru. Dobrou chuť!

Palačinky s ječnou moukou

Další možností je využití mouky ječné, která je na palačinky jako dělaná. Přestože pochází z obilovin, neobsahuje tolik lepku jako mouka klasická. Je bohatá na vitaminy skupiny B. Tyto vitaminy nám dodávají energii a pomáhají zdolávat stres.

Na 6 palačinek budete potřebovat:

  • mléko 200 ml
  • vejce 1 kus
  • celozrnná ječná mouka 80 g
  • čekankový sirup 1 lžička
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Do mísy dáme mléko, vejce, mouku, sirup a sůl. Vše pořádně promícháme.
  2. Těsto necháme 10 minut odpočinout.
  3. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme kokosový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít. U opravdu nepřilnavých pánví olej není nutný.
  4. Část těsta nalejeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany.

Tadá, palačinky jsou hotové. Bílkoviny můžeme doplnit tvarohem či bílým jogurtem. Nebojte se přidat vaší oblíbenou zdravější verzi sladké pomazánky a zasypat ovocem.

Bezlepkové palačinky

O palačinky se nemusí ochudit ani ti, kteří z jakéhokoliv důvodu vyřadili z jídelníčku lepek. Tato varianta je navíc bezlaktózová, a tudíž ji může snad každý.

Na 4 palačinky budete potřebovat:

  • bezlepkovou mouku 70 g
  • holandské kakao 1 lžíce
  • protein 20 g
  • sójové nebo jiné mléko 250 ml
  • jedlá soda ½ lžičky

Postup přípravy:

  1. Do mísy dáme všechny ingredience a pořádně smícháme.
  2. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme kokosový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít. U opravdu nepřilnavých pánví olej není nutný.
  3. Část těsta nalejeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme z každé strany cca 1-2 minuty.

A máte hotovo. Palačinky můžete naplnit na másle opečeným jablkem se skořicí a doplnit bílým (bezlaktózovým) jogurtem či tvarohem. 

Čokoládové palačinky

Podle názvu byste tento recept možná nečekali. Jde však o delikátní bezlaktózovou alternativu palačinek ze špaldové mouky. Díky celozrnné mouce jsou palačinky bohatší na vlákninu či další prospěšné látky. Zamilujete si je především díky kombinaci voňavého kokosu a čokolády.  

Na 4 palačinky budete potřebovat:

  • strouhaný kokos 15 g
  • hladká celozrnná špaldová mouka 80 g
  • vejce 1 kus
  • vaječný bílek 1 kus
  • kokosové mléko 150 ml
  • holandské nebo raw kakao 2 lžíce
  • kokosový olej v tuhém stavu 10 g

TIP: Kokosové mléko můžete nahradit plnotučným kravským mlékem.

Poleva na vylepšení:

  • kokosový olej v tuhém stavu 30 g
  • holandské nebo raw kakao 1 lžička
  • med 1 lžička

Postup přípravy:

Palačinky

  1. Do mísy dáme strouhaný kokos, moukou, vejce, bílek, mléko a kakao. Směs pečlivě prošleháme.
  2. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme kokosový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít. U opravdu nepřilnavých pánví olej není nutný.
  3. Část těsta nalejeme na rozpálenou pánev a na mírném plameni opékáme přibližně 2-3 minuty z každé strany.

Poleva

  1. Rozehřejeme kokosový olej. K tomu můžeme využít například mikrovlnnou troubu.
  2. Rozehřátý olej smícháme s kakaem a medem.

Výtečné čokoládové palačinky s kokosem máte hotové. Podávejte polité čokoládovou polevou a doplňte oblíbeným ovocem. Ňam!

Špenátové palačinky

Už jste vyzkoušeli slané palačinky? Špenátové palačinky si jistě zamilujete. Již na první pohled vás dostanou svou nevšední zelenou barvou. Špenát navíc obsahuje spoustu prospěšných látek. Má pozitivní vliv na imunitu, krevní oběh či zrak. Podporuje také správnou funkci mozku a fungování nervů. Jde zkrátka o potravinu plnou benefitů. 

Na 10 palačinek budete potřebovat:

  • čerstvý listový špenát 100 g
  • vejce 3 kusy
  • polotučné mléko 200 ml
  • špaldová hrubá mouka 65 g
  • špetka soli
  • špetka pepře

Na náplň budete potřebovat:

  • polotučný tvaroh 250 g
  • čerstvá nasekaná pažitka 20 g
  • olivový olej 1 lžička
  • kvalitní kuřecí šunka 100 g
  • cukrový nebo mražený hrášek 50 g
  • špetka soli

Postup přípravy:

Palačinky

  1. Do mixéru dáme špenát, vejce, mléko, mouku, sůl a pepř. Vše pořádně rozmixujeme tak, abychom získali krásné hladké těsto.
  2. Těsto necháme chvíli odpočinout a připravíme si mezitím náplň.
    1. V míse smícháme tvaroh, pažitku a olej. Hotovou náplň dáme vychladit do ledničky.
  3. Rozpálíme nepřilnavou pánev a dáme na ni olivový olej. Lze použít i jiný olej, ale pozor na množství – stačí pánev potřít. U opravdu nepřilnavých pánví olej není nutný.
  4. Na pánev nalijeme část těsta a opekáme na mírném plameni. Palačinku stačí opéct z jedné strany do doby, než se začne od pánve odlepovat a uvidíte na ní bublinky. Trvá to asi 3 minuty. 
  5. Po opečení palačinek si nakrájíme kuřecí šunku na nudličky a nasucho ji opečeme na pánvi. Necháme ji tam asi 3-4 minuty.

A jdeme servírovat. Na palačinku naneste připravenou tvarohovou náplň a zasypte hráškem s praženou šunkou. Nechte si chutnat!


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.