Yogi masala čaj příprava

Yogi masala čaj je velmi vydatný druh čaje, jehož specifická chuť je doplněna mlékem a cukrem. O vzniku tohoto lahodného nápoje koluje tisíce let stará legenda. Podle pověsti vznikl čaj na popud jednoho z indických králů, který se snažil na základě principů tradičního indického lékařství – ajurvédy vytvořit léčivý, očistný a zároveň osvěžující nápoj. 

Už součástí původní receptury byl kardamom, zázvor, hřebíček, dlouhý pepř a skořice. Tato koření mají dle ajurvédy pozitivní a léčivé účinky na náš organismus a podporují trávení. Černý čaj se do nápoje začal přidávat až v době britské kolonizace Indie, kdy Angličané začali v Indii zakládat první čajové plantáže. 

Masala chai je známý také pod názvem Yogi čaj či Yogi masala čaj. Toto jméno získal ve spojitosti s působením indickýho duchovního Yogi Bhajana v západním světě. Ten na svých lekcích kundalini jógy a ajurvédy servíroval právě masala chai. Masala čaji se přezdívá také bílý čaj z Indii.

Základní složky masala čaje

Protože jde o nápoj v indii velmi oblíbený, má každý stát, město a dokonce i každá rodina svůj vlastní recept a jiný zvyk, jak připravovat poměr koření. 

1. Koření 

V tradiční podobě se masala chai téměř vždy skládá ze zázvoru a kardamomu, dále pak ze skořice, hřebíčků nebo bílého pepře. Další koření je použito podle zvyků dané rodiny. Součástí masala čaje může být anýz, fenykl, nové koření, pomerančová kůra, chilli, kurkuma, ale i citronová tráva, kmín nebo šafrán.

  • Zázvor – nenápadný, ale rozhodně magický kořen zázvoru lékařského, který pochází z Číny a Indie. Zázvor je využíván 
  • Kardamom – třetí nejdražší koření světa, hned po šafránu a vanilce. Má lehce pikantní citrusovou chuť a je bohatý na železo a mangan. Na pultech obchodů najdeme dvě varianty – zelený a černý.
  • Skořice (cejlonská) – skořici zná snad úplně každý. Jedná se o druhé nejoblíbenější koření v Evropě, a to především díky své specifické vůni a chuti. Při jejím nákupu se zaměřte na to, aby se jednalo o skořici cejlonskou. 
  • Hřebíček – hřebíček patří v naší domovině také mezi známá koření. Je to všestranný pomocník, který nás zbaví nejrůznějších neduhů a zároveň má významnou roli v gastronomii.
  • Bílý pepř – pepř je nejznámějším a nejrozšířenějším kořením, které nalezneme v kuchyních po celém světě. Bílý pepř pochází ze stejné rostliny jako pepř černý, pouze rozdílným technologickým procesem. 

2. Čaj

Masala chai je dále připravován z černého čaje. Ovšem v jedné části Indie – Kašmíru, je místo černého čaje používán čaj zelený. Černý čaj, stejně jako všechny ostatní druhy, pochází z rostliny jménem Camellia sinensis. Sušením čajových lístků dochází k úplné fermentaci, což má za následek ztmavnutí barvy lístků. Černý čaj nás nabíjí energií (díky obsaženému kofeinu), posiluje naši imunitu, zlepšuje zažívání a podporuje dobrou náladu. 

3. Mléko

Součástí masala čaj je vždy doplněn o mléko, které vytváří jeho bohatou krémovou chuť. V Indii se tradičně používá buvolí mléko. V našich končinách lze přidat kravské plnotučné, ale i jakékoliv rostlinné mléko. Množství mléka záleží na vašich osobních preferencích, většinou se přidává ¼ nebo ½ šálku mléka na šálek čaje. 

4. Med nebo třtinový cukr

Čaj nezapomeňte dosladit třtinovým cukrem nebo medem.

Pozitivní účinky yogi čaje

Díky použité směsi koření je čaj účinným pomocníkem při nachlazení a celkovém oslabení organismu. Vzhledem ke svému složení příznivě působí na celé naše tělo. Posiluje imunitu, podporuje trávení, má lehce euforizující účinek a jsou mu připisovány také antibakteriální účinky. Kromě toho také podporuje mozkovou činnost, pomáhá při bolestech hlavy, zlepšuje náladu a má velmi pozitivní účinky na únavu a slabost. Indické tradiční léčitelství navíc doporučuje yogi čaj k pročištění krve a posílení nervového systému. 

Jak správně připravit yogi masala čaj i u vás doma?

Příprava masala čaje není nic složitého. Hravě si ho zvládnete připravit i u vás doma. Doporučujeme popíjet za chladných zimních večerů, kdy vás krásně prohřeje a zklidní mysl.

Co tedy budete potřebovat

  • 2 ½ šálku vody
  • vybrané koření
    • 3 celé hřebíčky
    • 1 tyčinka skořice
    • 2 čerstvě namleté lusky kardamomu
    • ½ palce čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • špetka mletého bílého pepře
    • popřípadě špetka mletého muškátového oříšku, pomerančové kůry
  • nebo již připravená směs koření
  • 2 polévkové lžíce indického černého čaje
  • 1 ½ až 2 šálky mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 1-2 lžičky medu nebo třtinového cukru

Jak na to

  1. Do vroucí vody nasypte vámi vybrané koření v potřebném množství nebo již připravenou směs koření a nechte ho cca 15 minut povařit.
  2. Stáhněte plamen, přisypte černý čaj a opět nechte vařit. Tentokrát stačí pouhé 3 minuty. Čaj je potřeba pečlivě hlídat, protože se může snadno vyvařit.
  3. Nakonec do nápoje přidejte mléko a nechte ho malou chvíli prohřát. 
  4. Poté směs sceďte a silně oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.

Kam dál? Další recepty a tipy k čaji a kávě

Od Míša Zdeňková

Copywriterka a občasná designérka, milovnice psaní, tvoření, jógování, ale i spaní. Kreativní duše, která aktuálně rozjíždí projekt mamaza.cz. Maminka jedné malé holky a jednoho malého psa s vášní pro dobré jídlo, kvalitní hubu, knihy a filmy.