Benefity droždí a tipy jak ho jíst 

Droždí je známé především pro své vlastnosti při pečení. Věděli jste ale, že z něj jde připravit skvělá pomazánka, polévka a mnohem více? V článku se dozvíte, jaké druhy droždí existují a jaké zázraky se z něj dají vykouzlit. 

Něco málo o droždí

Droždí je druh kvasinky, která se už od nepaměti využívá v pekařství či pivovarnictví. K jeho výrobě se využívá řepná melasa. Kvasinková buňka za pomocí cukru z melasy, přítomnosti kyslíku a přídavku živin rychle roste a rozmnožuje se. Probíhá hned několik stupňů kvašení, čímž se získává požadované množství droždí. Poté je nutné oddělit melasu i živiny a vznikne nám kvasničné mléko. Už zbývá jen oddělit vodu a droždí je na světě.

Čerstvé droždí

Čerstvé droždí obsahuje vodu a živé kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které stojí za kynutím těsta. Poznáte ho podle charakteristické vůně a měkké konzistence. Je nutné ho skladovat v lednici v původním obalu, sáčku nebo alobalu. Teplota při skladování by neměla přesáhnout 8 °C. Pozor si také dejte na časté střídání teplot. Droždí je plné živých mikroorganismů a je nutné udržet je “naživu”. 

Čerstvé droždí je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitaminů B. Blahodárně působí na nervovou, trávicí i srdeční soustavu. Dokáže zatočit s únavou i zlepšit náladu. Jeho účinky ocení také vaše pleť i zrak. Pro své blahodárné účinky je někdy přidáváno dokonce i do pleťových masek. Pokud chcete využít jeho skvělých vlastností, nestačí si upéct kynutý koláč. Při pečení sice podporuje kynutí, ale rovněž slábnou jeho pozitivní účinky. No a co z něj tedy připravit?

Drožďová pomazánka

Co budete potřebovat?

  • máslo – 1 lžíce
  • cibule – 1 kus (malá)
  • čerstvé droždí – 4 kostky
  • sůl a pepř
  • vejce – 2 kusy

Jak na to:

  1. Cibuli nadrobno nasekáme.
  2. Na pánev dáme máslo a necháme ho rozpustit.
  3. Přidáme cibuli a opékáme přibližně 3 minuty. Cibule by měla krásně zesklovatět.
  4. Na pánev rozdrobíme droždí a osolíme, opepříme. Mícháme další tři minuty, aby se droždí krásně rozvonělo.
  5. Do směsi zašleháme vejce a za stálého míchání necháme zhoustnout.
  6. Stačí namazat na chleba či jiné pečivo a můžeme podávat.

Drožďové knedlíčky

Co budete potřebovat?

  • máslo – 50 g
  • cibule – 1 kus
  • čerstvé droždí – 1 kostka
  • sůl
  • polohrubá mouka – 5 lžic
  • strouhanka – 2 lžíce
  • vejce – 1 kus

TIP: Aby byly knedlíčky krásně voňavé, můžete přidat nasekané bylinky. Vyzkoušejte například libeček, majoránku či petržel.

Jak na to?

  1. Zopakujeme kroky 1, 2, 3 a 4 z receptu na drožďovou pomazánku. Vynecháme jen pepř. Našim cílem je, aby vznikla směs kašovité konzistence. Hotovou směs necháme vystydnout.
  2. Do směsi přidáme všechny zbývající ingredience – mouku, strouhanku a vejce. Mouku klidně přidávejte postupně tak, aby vám vznikla ideální konzistence.
  3. Ze směsi tvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do mírně vroucí polévky a necháme vařit 5 minut.

Drožďová polévka

Co budete potřebovat?

  • cibule – 1 kus
  • mrkev – 1 kus
  • petržel – 1 kus
  • pórek – ½
  • sádlo – 2 lžíce
  • čerstvé droždí – 1 kostka
  • vejce – 1 kus
  • hovězí vývar – 1 litr
  • sůl a pepř
  • libeček – 1 snítka

Jak na to?

  1. Oloupeme cibuli, mrkev a petržel. Pórek očistíme a vše nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
  3. K cibuli nasypeme mrkev, petržel a pórek. Zarestujeme ještě další 2 minuty.
  4. Na směs rozdrobíme droždí. Restujeme další 2 minuty, dokud droždí nebude lehce narůžovělé.
  5. Do hrnce rozklepneme vejce a mícháme, dokud nevzniknou drobné hrudky. 
  6. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme libeček a necháme 10 minut povařit.
  7. Na závěr můžete přidat drožďové knedlíčky.

Sušené droždí

Dalším druhem droždí je droždí sušené. Jde o dehydratované droždí v sypké podobě, které má trvanlivost až dva roky. Při pečení si přidává rovnou do mouky a práce je s ním mnohem jednodušší. Používá se však pouze k pečení a není možné z něj připravit nic jiného. Nejde tak o plnohodnotnou náhradu droždí čerstvého.

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí je někdy označováno jako droždí neaktivní. Živé kultury kvasinek jsou při výrobě deaktivovány teplem, čímž droždí ztrácí schopnost kynout. Prodává se v podobě sušených vloček a je známé především ve veganské kuchyni. Od klasického droždí se neliší jen vlastnostmi, ale také chutí. Při ochutnání vás možná překvapí sladkokyselá chuť připomínající vyzrálý sýr. Jde tedy o výborné dochucovadlo plné benefitů. Je totiž rovněž jako droždí klasické zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínů B. 

Jak ho využít v kuchyni? Možností je spousta. Ve zkratce :

  1. Dochutí saláty, pomazánku či ozvláštní kdejaký recept.
  2. Díky schopnosti vázat vodu představuje skvělé bezlepkové zahušťovadlo.
  3. Svou specifickou chutí dokáže skvěle posloužit při nahrazování sýrů – často je přirovnáváno k parmazánu. 

Další použití droždí

Nejste fanouškem droždí? Ani tak by ve vaší domácnosti nemělo chybět. Své místo si totiž nenajde jen v kuchyni. K čemu dalšímu lze droždí využít?

Droždí jako hnojivo

Prospěšné látky vyskytující se v droždí ocení i kdejaká rostlina. Kvasnicové hnojivo ovšem nesedí každé rostlině, a tudíž buďte při použití obezřetní. Pozor dejte také na to, aby hnojivo nebylo příliš koncentrované. Drožďové hnojivo je výborné při pěstování paprik, rajčat či okurek. Pomáhá rostlince rychleji zakořenit a podporuje její růst.
Jak na to? Příprava je opravdu jednoduchá. Na 5 litrů hnojiva vám bude stačit 100 g čerstvého droždí. Nejprve droždí rozmícháme v 1 litru horké vody. Voda nesmí být vroucí, aby nezahubila živé organismy, ale ani studená, jelikož potřebujeme kvasinky podpořit k množení. Necháme do druhého dne kvasit a poté smícháme s dalšími 4 litry vody. Tadá hnojivo je hotové.

Maska na obličej

Jak již bylo zmíněno výše, droždí blahodárně působí také na naši pleť. Během chvíle z něj lze připravit domácí masku na obličej, která zanechá pleť krásně vyživenou. Jak připravit tu pravou masku pro vás?

Základní masku na obličej získáte smícháním čerstvého droždí s vodou tak, aby vznikla hustá směs. Pokud chcete zacílit na suchou pleť, vyměňte vodu za olivový olej. Mastné pleti prospěje směs čerstvého droždí a citrónové šťávy. Pokud jste vlastníkem normální pleti, můžete použít buď základní „recept“ nebo smíchat čerstvé droždí s mlékem.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.