Jak si udělat nakládanou červenou řepu

Nakládanou červenou řepu lze koupit úplně všude. Co takhle si ji zkusit připravit doma a vyhnout se všem nežádoucím látkám? Hotová bude během chvíle a tu kupovanou jednoduše převálcuje. Pokud vám červená řepa zbyde, nebo prostě chcete z řepy vytvořit něco jiného, vyzkoušet můžete také ultrazdravou šťávu s jablkem a zázvorem!

Červená řepa

Červená řepa je dvouletá rostlina patřící mezi kořenovou zeleninu. Pro své blahodárné účinky se dá bez větších námitek zařadit mezi superpotraviny. Obsahuje malé množství kalorií, ale velké množství prospěšných látek. Najdeme v ní vysoké množství vlákniny či vitaminy B, C nebo E. Dále také kyselinu listovou, betakaroten, železo, horčík a mnoho dalších látek. Samosebou by se měla objevit téměř v každém zdravém jídelníčku. A jak ji tam zařadit? Můžeme ji vařit, péct, jíst syrovou, kombinovat se vším možným a v neposlední řadě také nakládat.

TIP: Účinky červené řepy

Nakládaná červená řepa

Možností, jak zpracovat červenou řepu existuje celá řada. Mezi ty nejznámější však bezesporu patří nakládaná červená řepa. Červená řepa má nejvíce prospěšných látek v syrové podobě. Přesto jich v ní i po naložení nalezneme dostatek. Ale samozřejmě všechny nakládané červené řepy nejsou stejné. Abychom věděli, co všechno ve sklenici s řepou nalezneme, je lepší, když si ji připravíme sami. Navíc si tak do ní můžete přidat, co máte rádi, a naložit si ji přesně podle svého gusta.

Co budete potřebovat:

  • červená řepa – 2-3 kg (lepší je vybrat menší kusy o podobné velikosti)
  • voda – 1 l
  • 8% ocet – 350 ml
  • cukr krupice – 60 g
  • sůl – 40 g
  • nové koření – 4 kuličky
  • pepř – 20 kuliček
  • bobkový list – 2 kusy

TIP: Naloženou řepu můžete proložit čerstvým křenem nebo cibulí. Nálev je zase možné ozvláštnit anýzem, fenyklem či kmínem. 

Jak na to?

  1. Nejprve si uvaříme červenou řepu. Abychom zachovali maximální množství prospěšných živin, vaříme ji neoloupanou. Vaříme ji v osolené vodě, dokud není měkká. Doba vaření se běžně pohybuje mezi 40 až 60 minutami.
  2. Uvařenou řepu dáme pod studenou vodu a oloupeme. Poté ji nakrájíme či nastrouháme podle preferencí. Můžeme ji nakrájet na hranolky, kostky nebo plátky. 
  3. Nakrájenou řepu dáme do připravených čistých sklenic. 
  4. Rozdrtíme si koření, aby bylo trochu výraznější. Pokud nemáte hmoždíř ani mlýnek na koření, můžeme ho nechat vcelku.
  5. V hrnci smícháme vodu, ocet, cukr a veškeré koření. Necháme vařit přibližně 5 minut.
  6. Pokud jsme koření rozdrtili, uvařený lák slijeme. 
  7. Horkým lákem zalijeme připravenou červenou řepu.
  8. Zavřeme sklenice a necháme zavařovat 15 až 20 minut při 85 °C. To můžeme provést hned několika způsoby. Buď je vložíme do hlubokého pekáče s vodou, nebo je ponoříme do hrnce na plotně. 

Nakládaná červená řepa je na světě! Můžete ji konzumovat ihned, ale je lepší nechat ji pár dní uležet.

Šťáva z červené řepy

Zbyla vám červená řepa a nevíte co s ní? Připravte si ultrazdravou, ale především výtečnou, šťávu z červené řepy. Sladká řepa v kombinaci s lehce kyselým jablkem a štiplavým zázvorem se postará o dokonalou symfonii chutí. Tato trojice navíc skvěle nastartuje vaší imunitu a vy se tak vyhnete kdejaké nemoci. To se hodí v každém ročním období!

Co budete potřebovat:

  • červená řepa – 2 kusy
  • zelené jablko – 6 kusů
  • čerstvý zázvor – 2,5 cm

Jak na to?

  1. Nejprve si oloupeme a očistíme všechny ingredience.
  2. Jablko zbavíme jádřinců a nakrájíme. Řepu nasekáme na menší kousky. Zázvor nastrouháme.
  3. Do mixéru dáme nejprve řepu a poté jablko. Je lepší přidávat postupně, aby se mixér nezasekl. Nakonec přidáme šťávu ze strouhaného zázvoru a vše důkladně dohladka rozmixujeme. 
  4. Šťávu můžete naředit vodou a podávat.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.