Bachovy esence: přírodní pomoc při stresu a těžkých chvílích

Zázračné Bachovy esence pomáhají už přes sto let při psychických potížích různého původu. Stres, smutek ze ztráty blízké osoby, úzkost, náročné období během porodu ale i žárlivost a nezdravou závislost na lidech dokáží pozitivně ovlivnit. Systém 38 bylinných esencí vytvořil v minulém století Dr. Bach, jemu osobně i přes špatnou prognózu výrazně prodloužily život. Já jsem se s nimi seznámila asi před deseti lety. 

Moje teta řešila složité období po úmrtí svého blízkého, ze kterého se ani po letech nemohla vzpamatovat a já o jejích problémech pověděla kamarádce. Víc jsem o jejich přírodní síle a ani historii nevěděla. Ta mi ještě ten večer poslala kontakt na její terapeutku, která míchá bachovky, se vzkazem, že už o tetě ví a kapičky jí připraví. Nikdy předtím jsem o nich neslyšela a vůbec jsem nevěděla, jak by jí mohly pomoct. Terapeutce jsem pouze napsala e-mail a následně kapičky předala. 

Když jsem za měsíc tetu navštívila, nemohla jsem uvěřit vlastním očím. Smutek nad její ztrátou tu samozřejmě byl stále, ale po letech začala zase žít, dělat si radost a smát se. Konečně dokázala jít dál, konečně to zase byla ona. Stejně tak zázračně pomohly také mojí kočce před návštěvou veterináře, což byl vždy stres pro celou rodinu. Tyto zkušenosti mě přesvědčily zajímat se o Bachovy esence hlouběji a staly se od té doby nedílnou součástí mojí kabelky.

S čím dokáží Bachovy esence pomoct?

Bachovy květové esence jsou čistě přírodní kapky získávané z volně rostoucích rostlin, keřů a stromů, které se používají za účelem navrácení psychického stavu do našeho přirozeného režimu. Pomohou v nejrůznějších psychicky náročných situacích, jako jsou zkoušky, veřejné vystoupení, rozvod, úmrtí či nemoc blízkého člověka, návštěva lékaře nebo třeba nástup dítěte do školky. Pomáhají, pokud cítíme strach, úzkost nebo nervozitu. Stejně tak je lze použít v situacích, kdy cítíme žárlivost, jsme nezdravě závislí, máme výčitky nebo jsme psychicky vyčerpaní. Jejich účinky jsou opravdu široké a žádný problém není příliš malý nebo velký na jejich použití.

Byť jsou tyto květové esence určené především pro navrácení psychického stavu do našeho „zdravého normálu“, vyzkoušet je můžeme i v případě fyzických nemocí. Podle Dr. Bacha, který tento systém vynalezl, má totiž každá nemoc příčinu v psychickém rozladění těla. Je tak třeba neřešit konkrétní fyzický problém tak, jak to dělá klasická medicína, ale přistupovat k člověku jako k celku a pomocí Bachových esencí znovu navrátit duši a následně i tělo do harmonie.

Vynalezl je traumatolog, kterému prodloužily život

Květové esence vynalezl Dr. Edward Bach, prestižní londýnský lékař, bakteriolog a homeopat, který žil v letech 1886 až 1936. Původně začínal jako klasický chirurg a traumatolog. Již v brzké dospělosti ho postihlo závažné onemocnění a v 31 letech musel být operován s rakovinou. Ve stejné době také zemřela jeho první žena. Psychicky i fyzicky byl jeho stav opravdu vážný. Právě v této době se začal odklánět od klasické medicíny a více inklinovat k alternativě. Po svatbě s druhou ženou musel být znovu operovaný a jeho vyhlídky byly pesimistické. Ačkoliv mu tehdejší lékaři dávali pouhé 3 měsíce života, on jejich predikce díky svému způsobu léčby nakonec překonal o celých 19 let!

Sám se poté vyjádřil, že za své uzdravení nevděčí lékařům, ale hluboké vnitřní proměně. Během své léčby dospěl k závěru, že fyzická nemoc vzniká jako důsledek toho, že duše není v harmonii. Nemoc a případná bolest nás upozorňuje, že na naší duši dlouhodobě působí negativní síly. Právě toto poznání jej přivedlo k myšlence hledat jednoduchý způsob, jak zase vrátit duši zpět do zdravého stavu vnitřní pohody.

Ze zkoumání tisíců rostlin vznikl systém 38 esencí

V roce 1928 se tak vzdal své renomované ordinace v lukrativní části Londýna a vydal se do přírody pátrat po rostlinách, které by měly pozitivní vliv na lidskou psychiku. Celý zbytek svého života zasvětil mravenčí práci zkoumání tisíců rostlin a hledání nejlepšího způsobu jak je zpracovat tak, aby jejich efekt byl co nejlepší. Nakonec vytvořil systém 38 esencí, který pokrývá jednotlivé negativní psychické stavy. Lze je mezi sebou jednoduše kombinovat a vytvořit z nich směs esencí na míru každého člověka a jeho životní situaci.

K tomu v závěru života přidal tzv. krizovou esenci neboli rescue remedy. Již namíchanou směs, kterou může mít každý připravenou u sebe a v případě stresu, šoku či bolesti ji ihned použít jako první pomoc. V dnešní době je možné zakoupit ji ve formě kapiček nebo třeba bonbonů a mít ji jako součást kabelky či domácí lékárničky.

TIP: Bylinky jako první pomoc

Zahrada Dr. Bacha je dodnes zdrojem bylin pro esence

Zajímavostí je, že ve své době nebyl Dr. Bach jediný, kdo obdobný systém vymyslel. Podobným způsobem vznikl také systém esencí například v Austrálii nebo Kanadě. Dr. Bach byl ale přesvědčený, že se máme léčit především bylinami z našeho okolí, jelikož chytrá příroda nám nabízí to nejlepší pro nás právě tam, kde žijeme. Není nutné hledat zázračnou pomoc na druhém konci světa.

On sám objevil velkou část léčivých rostlin s největšími účinky přímo na své zahradě a v jejím okolí. Jeho následovníci tento dům i se zahradou udržují i v současné době. Esence od značky Dr. Bach jsou vyráběné stejným tradičním postupem z totožných rostlin pěstovaných na zahradě Edwarda Bacha. Některé stromy z jeho zahrady dokonce žijí a jsou využívané dodnes. Květy se sbírají do skleněných mís bez doteku toho, kdo je zpracovává, aby neměl svým zásahem vliv na jejich léčivou energii. Ke konzervaci se i v dnešní době používá tradiční destilát z vinných hroznů – brandy. Evropské unii se však tradiční brandy jako konzervant nelíbí, proto dnes můžete zakoupit i variantu bez alkoholu. Tato možnost je ideální, pokud chcete esence použít pro domácí mazlíčky. Psi, kočky, koně a další zvířata je totiž mohou užívat bez omezení. Pomáhají jim ve stresových situacích jakými jsou například stěhování, cesta autem, návštěva veterináře nebo Silvestrovské oslavy.

Pokud chcete unikátní směs, oslovte zkušeného terapeuta

Jak již bylo napsáno, zakoupit si můžete tzv. krizovou esenci, která je volně prodejná a vhodná pro akutní použití ve stresových situacích. Pokud ovšem cítíte úzkost, strachy nebo třeba neklid dlouhodobě, je vhodnější zvolit unikátní směs. Z možných 38 esencí se vyberou pouze ty, které přímo vaše duše potřebuje a smíchá se z nich směs. Pro tento výběr je vhodné oslovit certifikovaného a zkušeného terapeuta, který esence připraví podle vašich individuálních potřeb a poradí vám také s dávkováním a délkou užívání.

Obvykle se užívají 4 kapky čtyřikrát denně, ale v případě potřeby je možné dávku individuálně navýšit, obzvláště v případě akutního stresu. Dávka je stejná pro děti, dospělé i zvířata. Esence můžete kapat přímo do úst nebo si je nakapat do jakéhokoliv nápoje a popíjet je postupně. V nápoji není jejich chuť poznat, z podávání dětem tedy nemusíte mít obavy.

Přírodní složení nebrání kombinaci s léky

Výhodou je, že díky čistě přírodnímu složení bez nežádoucích účinků lze květové esence užívat také v těhotenství a při kojení. Jsou skvělou přípravou na porod nebo pro období šestinedělí, obzvlášť pokud se porodu bojíte nebo máte trauma pocházející, ať již z narození předchozího dítěte nebo třeba nemocnice či lékařů obecně. Stejně tak je mohou užívat malé děti.  Navíc nemají žádné kontraindikace. To znamená, že se mohou volně kombinovat společně s antidepresivy, léky na spaní a jakoukoliv další léčbou.

Používat je můžete neomezeně dlouhou dobu, nevzniká na nich závislost a dlouhodobé užívání nemá žádný negativní efekt. Naopak. Spolu se svým terapeutem můžete postupně jejich složení měnit, zpracovávat stále hlubší emoce a postupně vyřešit vše, co vás tíží.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.