Duševní hygiena – Co to je a jak s ni pracovat

Duševní hygiena, psychické zdraví, psychohygiena – tedy prevence psychických poruch, posilování psychické odolnosti člověka, a především klid na duši.

Děti zlobí, manželka je nespokojená, šéf na vás tlačí, přibrali jste pět kilo, bolí vás záda, rozbila se pračka, zapomněli jste nakoupit, ztratili jste občanku, zdražilo pivo, vaše kočka musí na operaci, policie vám dá pokutu, pohádáte se sourozenci, auto špatně startuje a do toho váš oblíbený seriál skončil naprosto tragicky. Každého člověka každý den potká nějaká stresová situace, kterou je nucen řešit a často není jediná. Je prokázáno, že dlouhodobý a vytrvalý stres se může odrazit i na fyzickém zdraví člověka. Přinášíme vám pár jednoduchých rad, jak předcházet psychosomatickým onemocněním a být tak více vyrovnaným a spokojenějším člověkem.

psychohygiena

Organizace práce

Základem efektivní práce je správná organizace času. Sestavte si denní plán práce a stanovte si priority, kterým se chcete věnovat. Abyste byli na konci dne spokojení se svou činností, nasaďte přiměřené pracovní tempo – ani příliš zběsilé (naděláte zbytečně mnoho chyb a práce není odvedena dobře), ani příliš pomalé (nic neuděláte a jste nervózní ze ztráty času). Zkrátka si udělejte systém, který vyhovuje vám. Tak jako budete mít systém v organizaci práce, udělejte si pořádek i ve věcech – budete vědět kde co máte a nebudete si hlavu zbytečně zatěžovat myšlenkami typu „kam jsem si uložil tu prezentaci, kde je to kladivo, atd…“.

Dále si vytvořte příjemné pracovní prostředí – někdo vyžaduje naprostý klid, někdo naopak pracuje rád při poslouchání hudby či filmu. Pokud máte klidnou práci, u které je třeba přemýšlet (referát, sestavení projektu, …), pusťte si klidnou hudbu bez textu – ideální jsou soundtracky (zvuky přírody, filmové soundtracky, vážná hudba, …). Pokud je vaší práce více fyzicky náročná pusťte si svižné písničky (rap, rock, pop, …), které podpoří tempo a více vás motivují. Zdá se to zvláštní, ale vězte že to na psychiku člověka opravdu působí.

TIP na článek: Hygiena práce s počítačem a bezpečnost práce na počítači

Důležitý je dostatečný přísun čerstvého vzduchu a denního světla. Proto si nezapomeňte dělat pravidelné přestávky. Sedavou činnost střídejte pohybem a naopak. Uvidíte jak vás krátká procházka, pár minut jógy či dvacetiminutový šlofík nakopne a povzbudí do další práce. Nejdůležitější věc na závěr – nezapomeňte se občerstvovat (doplnit cukry, tekutiny a pokračovat). Zkrátka zorganizujte si práci dle vašeho gusta tak, aby vám maximálně vyhovovala a byli jste s ní spokojení.

Životospráva

Další věcí, co můžete udělat pro svou psychickou pohodu je dobrá životospráva. Ptáte se, jak může jídlo souviset se stavem mysli? Víc, než byste si mysleli. Představte si, jak jste nervózní, když máte hlad nebo naopak jak člověk zleniví, když se u oběda přejí. Základem fyzického i psychického zdraví je kvalitní strava. Vyhněte se přejídání, snažte se jíst pravidelně, alespoň 3 hodiny před spánkem. Vaše strava by měla obsahovat všechny důležité složky ve správném poměru (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály) a samozřejmě dostatek tekutin. Vyhněte se škodlivým látkám, které působí negativně na váš organismus, jako je alkohol, nikotin, drogy a další. Samozřejmě každý z nás občas podlehne a trochu si „zazlobí“ – důležité ale je si ohlídat míru a neohrožovat své zdraví.

Nezapomeňte odpočívat – aktivně či pasivně. V případě, že nevíte, kam dřív skočit, naplánujte si třeba půl hodiny nic nedělání (i kdybyste měli jen hledět do stropu a rovnat si myšlenky). Hýbejte se, ideálně na čerstvém vzduchu. Pro koho je sport sprosté slovo, může dělat pro své tělo tu nejpřirozenější věc – chodit, chodit, chodit anebo běhat. Stačí třeba jen delší procházka.

TIP: Jak začít běhat a jak běhat správně.  

No a co může být lepším doporučením pro celkovou regeneraci organismu a obnovu sil než spánek? Choďte spát pravidelně a neponocujte. Snažte udržovat své tělo v biorytmu a zkrátka mu dopřát minimálně 6–7 hodin spánku.

TIP: Spánková hygiena – fáze spánku a jak na lepší spánek?

psychohygiena - Životospráva

Hodnoty a vztahy

Abyste byli spokojení v životě, musíte být především spokojení sami se sebou. Ujasněte si své priority a životní cíle. Vědomí, čemu chcete věnovat energii a čeho chcete v životě dosáhnout vás povznese a budete tak více nad věcí. Budete mít věci srovnané a jen tak něco vás nerozhodí. Další důležitou hodnotou je sebedůvěra. Pokud nevěříte sami sobě, nikdy nebudete spokojení, naopak můžete být více a více frustrovaní. Proto se naučte mít rádi sami sebe.

Udržujte dobré vztahy s lidmi. Hodně nám k tomu napomáhají sociální sítě (zvláště v době pandemie), ale lidský kontakt je nenahraditelný. Udělejte si čas na své přátele, se kterými je vám dobře a se kterými zapomenete na všechny všední problémy. Mít někoho, komu se můžete se vším svěřit je k nezaplacení. Snad nikdo nemůže popřít, že vědomí toho „že mě má někdo rád“ (ať je to partner, partnerka, kamarád či kamarádka) je pro naši psychiku silnou oporou. Kdyby všechno v životě selhalo – rodina a kamarádi zůstanou.

psychohygiena - vztahy

Koníčky

Svůj volný čas se snažte vyplnit něčím co vás opravdu baví a naplňuje. Existuje opravdu široká škála volnočasových aktivit a každý si tak může vybrat tu svou. Pohybovou či klidnější, individuální či týmovou, v přírodě či ve společnosti. Je to úplně jedno – důležité je, abyste se cítili příjemně, zapomněli na své starosti a načerpali novou energii.

Vyberte si takový koníček, který nesouvisí s vaší prací – nijak. Ideálně s lidmi, kteří nejsou z oboru anebo zvládnou veškeré pracovní myšlenky vytěsnit. Pokud například učitel jede na dovolenou s dalším učitelem – logicky se neustále baví o škole. Psychika si tedy neodpočine a veškerý čas je promarněný.

Vaše volnočasová aktivita by rovněž měla mít jiný charakter než vaše zaměstnání. Pokud jste celý den fyzicky vytížení – logicky si nevyberete jako koníček hraní basketballu (i když proč ne). Naopak pokud celý den sedíte v kanceláři u počítače – nebudete ve volném čase hrát internetové hry.  

Pokud vám nic z našich rad nepomáhá, pak nezbývá než vyhledat pomoc odborníka. Závěrem je třeba dodat, že člověk by neměl postrádat pozitivní myšlení. To je věc, která se nedá naučit a ještě těžší je ji praktikovat. Vězte ale, že brát věci z té lepší stránky, s úsměvem a nadhledem je ta nejúčinnější zbraň proti depresi.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.