Jak vybrat odvlhčovač vzduchu?

Máte nadměrnou vlhkost v bytě, která Vám stěžuje pobyt v místnostech? Objevují se ve Vašem bytě plísně, či máte mokré zdi? Pokud ano, možná stojí za uvážení koupě odvlhčovače vzduchu. A jak takový odvlhčovač vybrat? Odpověď naleznete v tomto článku.

Ideální vlhkost vzduchu v místnosti je 40 až 60 %

V našem domě nebo bytě bychom měli udržovat správnou vlhkost vzduchu. Pro lidský organismus je ideální vlhkost vzduchu 40 až 60 %, v létě se doporučuje rozmezí 40 až 55 %, v zimě by měla být vlhkost vyšší, a to 45 až 60 %. Pokud máme v obytných místnostech vlhkost vzduchu nižší, měli bychom si pořídit zvlhčovač vzduchu, protože příliš suchý vzduch může způsobit respirační problémy, snížení obranyschopnosti organismu a podráždění očí.

TIP: Decentrální rekuperace vzduchu – větrejte bez otevřeného okna

Vysoká vlhkost vzduchu přináší problémy

Při relativní vlhkosti vyšší než 60 % bychom se měli zaměřit na její snížení. Vysoká vlhkost vzduchu v místnosti může způsobit různé problémy, vodní pára se sráží na stěnách a na vlhkých místech se tvoří plíseň. Pobývat v takové místnosti je zdraví škodlivé pro zdravého člověka, alergikům a astmatikům to může přinést zdravotní komplikace. Ve vlhkém prostředí se lépe daří roztočům, pobyt ve vlhku způsobuje tvorbu ekzémů a také může častěji docházet k revmatologickým problémům.

TIP: Proč je důležitá správná vlhkost v bytě

Odvlhčovač udržuje správnou vlhkost vzduchu

Pokud se v našem obydlí potýkáme s problémem vysoké vlhkosti vzduchu a pravidelné větrání nepomáhá, je potřeba pořídit si odvlhčovač vzduchu. Výběr správného typu závisí na našich konkrétních podmínkách.

Nejčastěji používaným typem je kondenzační odvlhčovač, který je vhodný do místností s pokojovou teplotou. Kondenzační odvlhčovač ochlazuje vzduch, čímž vodní pára zkondenzuje, vzniklá voda se pak zachytává do kondenzační nádobky. Tento typ je výkonnější při vyšším stupni vlhkosti vzduchu.

Druhým typem je absorpční odvlhčovač, který se používá v místnostech s nižší teplotou a pracuje na principu ohřevu vzduchu. Je účinný při vlhkosti vyšší než 50 %, ve srovnání s kondenzačním odvlhčovačem má tišší chod, ale je energeticky náročnější.

Oba uvedené přístroje patří mezi elektrické odvlhčovače vzduchu, ke svému fungování potřebují připojení do sítě.

Parametry výběru odvlhčovače

Při výběru odvlhčovače do bytu nebo domu bychom se měli soustředit na několik parametrů, abychom si vybrali typ, který pro nás bude nejvhodnější. Těmi nejdůležitějšími parametry jsou:

Výkon

Nejvíc nás bude zajímat, jak rychle a s jakým výkonem bude odvlhčovač pracovat. Tento parametr můžeme posuzovat buď podle rychlosti odvlhčení – běžné pokojové přístroje zachytí méně než 0,75 litru vody za hodinu, kvalitnější zvládnou až 4,6 litrů a ty nejvýkonnější pak více než 4,7 litrů za hodinu. Podobným parametrem je odvlhčovací výkon, který udává objem zkondenzované vody za den. Základní typy zachytí méně než 16 litrů za den, výkonnější pak 16 až 45 litrů a nejvýkonnější přístroje více než 46 litrů za den.

Objem kondenzační nádobky

Jedním ze základních parametrů odvlhčovače je objem kondenzační nádobky. Klasické pokojové typy mají nádobku o objemu 3 litru, kvalitnější výrobky dokáží pojmout až 5,8 litru a nejvyšší kapacitou kondenzační nádobky disponují vysoce kvalitní odvlhčovače, které jsou schopné zachytit více než 6 litrů vody.

Hlučnost

Pokud budeme mít přístroj umístěný v obytné místnosti, musíme se při jeho výběru také zaměřit na hlučnost, se kterou pracuje. Tiché přístroje mají hlučnost nižší než 44 dB, na druhou stranu průmyslové odvlhčovače jsou mnohem hlučnější a vytvářejí hluk vyšší než 52 dB.

Hmotnost

Když budeme přístroj přenášet, měli bychom si pořídit lehčí typ s hmotností kolem 12 kg. Těžší typy jsou pak určené pro stálé umístění. Můžeme si také vybrat odvlhčovač vybavený kolečky a madlem, díky kterým těžký přístroj bez problémů přemístíme.

Odvlhčovač kombinovaný s čističkou vzduchu

Sofistikovanějším typem je přístroj, který kombinuje funkci odvlhčovače a čističky vzduchu. Tento přístroj zajistí snížení vlhkosti vzduchu na požadovaný stupeň a zároveň ze vzduchu odstraní prachové a pylové částice, plísně, kvasinky, bakterie i viry. Odvlhčovač kombinovaný s čističkou vzduchu ocení především astmatici, alergici, ale také rodiče malých dětí.

Pohlcovače vlhkosti

Jednodušším a méně náročným typem odvlhčovačů jsou pohlcovače vlhkosti, které pracují na principu absorpce vody a obsahují vysoce absorpční látku, která je schopná do sebe vodu obsaženou ve vzduchu zachytit. Absorpční látka je formě tablet nebo granulí, které se po pohlcení vzdušné vlhkosti rozpustí, vzniklou tekutinu zachytí nádobka pohlcovače. Tablety i granule je možné dokoupit ve formě náhradních náplní.

Pohlcovače vlhkosti pracují bez zapojení do sítě, proto jsou vhodné i do míst, kde není zavedena elektřina. Používají se v menších místnostech, například ve sklepích nebo v koupelnách. Jsou schopné snížit vlhkost až o 30 %, náplň má životnost několik měsíců. Tento typ se s oblibou používá jako odvlhčovač do auta, kde funguje ve formě absorpčních granulí umístěných ve speciálním sáčku. Když granule dosáhnou své absorpční kapacity, změní barvu. Pak je potřeba jejich regenerace zahřátím v troubě, po provedení regenerace je sáček znovupoužitelný.

Porovnání parametrů produktů

Odvlhčovač vzduchuOdvlhčovač vzduchu Perfect Air OV1110Odvlhčovač a čistička vzduchu Perfect Air OV1210Odvlhčovač vzduchu Perfect Air Smart OV2116
Velikost místnosti m215 25 100
Automatické vypnutíANOANOANO
Počet režimů134
Hadice pro trvalý odtokNENEANO
Vzduchový výkon m3/h20,649,6180
Čištění vzduchuNE ANOANO
IonizátorNENEANO
Délka kabelu v cm150150150
Objem zásobníku L0,614

Odvlhčovače vzduchu Concept

Společnost Jindřich Valenta Concept je od roku 1991 českým výrobcem a dodavatelem domácích elektrospotřebičů. Z českého trhu se firma postupně rozšiřuje na Slovensko, do Polska a dalších zemí. Cílem společnosti Concept je usnadnění každodenních úkolů v domácnosti.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.