Decentrální rekuperace vzduchu – větrejte bez otevřeného okna

Ať už stavíte dům nebo jen rekonstruujete vaše obydlí, vaší pozornosti by neměla uniknout decentrální rekuperace vzduchu. Díky ní vyvětráte místnost bez zbytečného úniku tepla, zároveň však efektivně. Volit můžete mezi rekuperací centrální a decentrální. Zatímco centrální se stará o čistý vzduch v celém domě a je potřeba montáže potrubí, u decentrální rekuperace je situace o něco jednodušší. 

Decentrální rekuperace – co to je?

Jedná se o zařízení, které se montuje přímo do stěny. Jedna strana jednotky tedy směřuje ven, druhá do interiéru. U decentrální rekuperace není nutná montáž složitého potrubí, kvůli tomu se ale jednotka postará o výměnu vzduchu pouze v dané místnosti. Decentrální rekuperace je tedy vhodná spíše pro menší domy či byty. Nezanedbatelnou výhodou je pak výrazně nižší pořizovací cena oproti centrálním rekuperačním jednotkám. 

Výhody decentrálních rekuperačních jednotek

  • výhodná pořizovací cena
  • nižší spotřeba energií vynaložených na vytápění domu či bytu (Zdroj: spotřeba rekuperace)
  • stále čerstvý vzduch v místnosti
  • v závislosti na použitých filtrech je vzduch také zbaven alergenů a prachu
  • možná instalace i tam, kde centrální rekuperaci umístit nelze (například u starších domů či v bytech)

Nevýhody decentrální rekuperace

  • náročnější připojení k proudu v případě instalace více jednotek
  • výměna více filtrů – u centrální jednotky měníme pouze jednu sadu filtrů, u decentrálních měníme filtry v každé jednotce zvlášť

Provoz decentrální rekuperační jednotky

Rekuperační jednotka je napájena stejnosměrným elektrickým proudem. Ke každé jednotce je třeba přivést kabeláž, proto bychom se měli v tomto ohledu rozhodnout, zda je výhodnější jednotka centrální či decentrální. U centrálních se totiž elektrické kabely přivádějí pouze k jedné jednotce, zatímco u decentrální je nutné kabeláž přivést ke všem jednotkám zvlášť. Nicméně pokud plánujete umístění pouze jedné jednotky v menším bytě, bude decentrální rekuperace jasnou volbou.

Co se týče dalšího provozu rekuperačních jednotek, nějaká nákladná údržba není nutná. Nezbytná je určitě pravidelná výměna filtrů, které se zanášejí v závislosti na tom, zda bydlíte ve městě nebo na klidné vesnici, případně i podle ročního období a počasí – na jaře a v létě mohou být filtry zanesené od pylu a je třeba častější výměna. Obvykle se filtry mění jednou za 2 až 4 měsíce. 

TIP: Hluboký spánek: proč je tak důležitý a jak ho zlepšit?

Náklady na pořízení a provoz

Cena kvalitní decentrální rekuperační jednotky se pohybuje okolo 15 tisíc korun. Oproti centrální rekuperaci je tedy mnohem nižší, nicméně decentrálních jednotek je třeba nakoupit více (v závislosti na velikosti větraného prostoru). Zvažte tedy, zda se vám více vyplatí pořízení centrální či decentrální varianty. V menších prostorách je decentrální rekuperace jistě výhodnější.

U decentrální rekuperace jsou však nižší náklady na energii. Pro srovnání uveďme příklad – okamžitá spotřeba jedné decentrální jednotky je 11 W, zatímco okamžitá spotřeba centrální jednotky je 50 W. I zde si ale musíme vše dobře spočítat, protože pět decentrálních jednotek už spotřebuje o něco více energie než centrální zařízení. Nicméně pokud máte v plánu instalovat dvě až tři jednotky, s decentrální rekuperací na energii výrazně ušetříte. 

Výborným řešením je také fotovoltaika. Rekuperační zařízení je možné zásobovat energií získanou solárními panely. Obávat se nemusíte ani doby, kdy slunce nesvítí. Dnešní fotovoltaické systémy jsou poměrně propracované a veškerou energii navíc ukládají do baterií umístěných například v technické místnosti. Tuto energii pak lze využívat třeba v noci. 


Zdroje a studie

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook