Příkrmy z červené řepy

Tato surovina je mezi maminkami batolat, které objevují nové chutě, velice oblíbená. Snad pro svoji lákavou barvu, nasládlou chuť či pro velké množství zdraví prospěšných látek, které se v ní skrývají. Ať už je důvod jakýkoliv, řepa by prostě do dětského jídelníčku měla patřit. Proč tomu tak je a jak ji připravit, aby vašemu potomkovi chutnala, se dozvíte v následujících řádcích.

Proč by měly děti jíst červenou řepu?

Červenou řepu lze považovat za velmi zdravou zeleninu. Z nutričního hlediska je mimořádně hodnotná zejména pro obsah sodíku, draslíku a vápníku. Pravidelná konzumace červené řepy dokáže pokrýt i potřebu jódu a železa. Taktéž se jedná o vysoce účinný antioxidant. Díky tomu bojuje s volnými radikály v těle, což není důležité jen u dospělých, ale i u těch nejmenších.

Dokáže podpořit i celkovou obranyschopnost organismu. Najdeme v ní totiž i vysoký podíl vitamínu C. Ten doplňují i vitamíny A, B1, B2, B6, E a K. V červené řepě tak máme pokryto prakticky kompletní spektrum všech základních vitamínů.

Mimo to je řepa výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly pro zdárný vývoj plodu konzumovat hlavně ženy v těhotenství. Kyselina listová se stará o správný vývoj dítěte. Užívat by ji tak jednoznačně měly i ženy v období kojení. Důležitá je však i v prvních měsících života dítěte, podílí se totiž na správném vývoji mozku. 

Dalšími důležitými prvky obsaženými v hlízách jsou například selen, hořčík, vápník mangan, měď, fosfor nebo zinek. Mimo jiné se tak postará o zdárný růst nebo o optimální vývoj zubů a kostí.

Navíc v sobě tato zelenina ukrývá velkou zásobu vlákniny. A to i přesto, že nepatří mezi tmavou listovou zeleninu. Z tohoto pohledu ji lze doporučit jakožto přírodní prostředek proti zácpě. Používání řepy dokáže významně prospět zažívacímu systému.

TIP: Účinky červené řepy

Od kdy podávat červenou řepu jako příkrm

Některé maminky se obávají dětem podávat červenou řepu kvůli vyššímu obsahu dusičnanů. Tato obava do jisté míry má racionální základ. V trávicím traktu kojenců jsou totiž přítomny bakterie, které jsou zodpovědné za přeměnu dusičnanů na škodlivé dusitany.

Ty reagují s hemoglobinem a dochází k přeměně na látku zvanou methemoglobin. Ta nedokáže přenášet kyslík v krvi, čímž vzniká jeho nedostatek v organismu. Rozvíjí se tak onemocnění nazývané methemoglobinémie.

Měly by tedy malé děti červenou řepu a příkrmy z ní jíst? A od kterého věku je jejich zařazení vhodné? Americká pediatrická akademie nedoporučuje zavádění příkrmů připravených pro kojence mimo jiné i z červené řepy před koncem 3. měsíce života. Později tuto zeleninu nabídnout dětem již můžeme. V případě, že podáme příkrm z červené řepy nejdříve v 6 měsících věku, onemocnění methemoglobinémií vlivem již vyvinutého trávení dále nehrozí. Ve výživových tabulkách se doporučuje zařadit řepu v období okolo 8. měsíce života. 

Příprava červené řepy

Řada maminek si také není jistá, jak vlastně řepu nejlépe upravit, aby ji dětem chutnala. Dobrou zprávou je, že vzhledem k přirozeně sladší chuti obvykle do jídelníčku malých strávníků tato položka zapadne bez problémů. Kromě samotných příkrmů s červenou řepou přidávají tuto zeleninu rovněž některé z nich dokonce i k jídlům, o která běžně děti příliš nestojí.

Jak na vhodnou přípravu? Červenou řepu je zapotřebí důkladně oloupat a očistit. Pozor, bulva při zpracování velmi intenzivně barví. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Následně je potřeba ji vařit přibližně půl hodiny, dokud není měkká.

Poté řepu rozmixujeme. Celou konzistenci můžeme pro lepší úpravu zjemnit podáním vody nebo kojeneckého mléka. Do pyré lze přidat kapku oleje nebo másla (samozřejmě závisí na věku dítěte). To má vliv jednak na jemnější chuť, ale taktéž podporuje vstřebávání některých vitamínů.

Jak už bylo řečeno, k řepě se hodí téměř cokoli, ve výsledku bude mít pokrm příjemnou chuť. Variací na příkrmy z červené řepy tak existuje nespočet. Přidat můžete například brambory (i sladké) nebo mrkev. Vhodné je taktéž maso, a to kuřecí, krůtí či hovězí. To lze zařadit v návaznosti na příkrmy zeleninové. Některé maminky přidávají rovněž tuňáka.

Nejen dětem, ale celé rodině zaručeně zachutná jistě i pomazánka z pečené řepy. Vhodná je pro děti od přibližně jednoho roku věku. Pečenou řepu můžeme dětem podávat i jako alternativu výše doporučovaného vaření. Takto upravená může být tato zelenina pro některé malé strávníky chutnější. Později můžete dětem předložit i klasickou sterilovanou řepu ve sladkokyselém nálevu. Některé dokonce vítají i tradiční boršč.

TIP: Pečená červená řepa – jak na to?

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram