Tvorba vrásek a mýty o nich

Stárnutí je naprosto přirozený proces, ovšem mnoho lidí, zejména pak žen, se s ním nehodlá smířit. S první vráskou, kterou s neštěstím sledují v zrcadle, se snaží všemi možnými způsoby tvorbě těch dalších předejít. Internet je plný různých „zaručených tipů“, které mezi ženami kolují. Neověřené babské rady však mohou v mnoha případech nadělat více škody než užitku a efekt tak bude opačný – více vrásek. Pojďme si vyvrátit ty nejčastější mýty a podívat se, jak tedy nejlépe alespoň trochu zpomalit stárnutí.

Proč s věkem přicházejí i vrásky?

S rostoucím věkem ztrácí kůže svou přirozenou pevnost a hydrataci. To se děje proto, že obnovování buněk ve vyšším věku je podstatně pomalejší a kůže již neprodukuje tolik elastinu a kolagenu, které by mohly rýhy v pokožce vyrovnat. Hluboké vrásky vznikají v důsledku dlouhodobé dehydratace pleti, která je spojena s nedostatečnou tvorbou vlastní kyseliny hyaluronové. Vznik vrásek je také podmíněn genetikou, nicméně správná péče o pleť během života je rozhodující.

Druhy vrásek a jejich hlavní příčiny

Mimické vrásky

Mimické vrásky vznikají opakovaným a častým stahováním některých svalů, zejména v záhybech. Jsou to vějířkovité vrásky kolem očí, které se objevují při smíchu, nebo ty kolem úst a mezi obočím. 

Vrásky přirozeného stárnutí

Jedná se o drobné vrásky uprostřed čela, kolem očí a úst. Jsou naprosto běžné a doprovázejí proces přirozeného stárnutí člověka.

TIP: Vinná terapie proti stárnutí

Vrásky z nedostatku hydratace

Dehydratace pleti je příčinou takzvaných hlubokých vrásek, které se jako první objevují na čele. Může způsobit rychlé stárnutí kůže i na rukou či chodidlech.

Vrásky způsobené nevhodným tlakem na pleť

Vznikají při spánku na boku nebo na břiše. Těmto vráskách se dá velmi jednoduše předcházet spánkem na zádech nebo pořízením hedvábného polštáře.

Nejčastější mýty o tvorbě vrásek

Otázka tvorby vrásek je u žen stále aktuální. Už snad celá staletí se snaží předejít jejich tvorbě a zpomalit tak proces stárnutí pleti. S tím souvisí také množství mýtů, kterými je tato problematika opředena. Ty „nejznámější“ se pokusíme shrnout.

1. Mám „dobré geny“, vrásky se mě netýkají.

Ano, geny samozřejmě hrají velkou roli při tvorbě vrásek, nicméně nejsou všechno. Rozhodující je také typ pleti, který může být úplně opačný, než má vaše maminka či babička, nebo množství melaninu v pokožce. Lidé se světlejší pletí mají totiž k tvorbě vrásek větší sklony. Nejdůležitější je samozřejmě samotná péče o pleť a životní styl.

2. Nebudu se usmívat, abych neměla vrásky

Mimických vrásek budete mít jistě méně, radosti ze života však také. A věřte nebo ne, mužům a vlastně všem okolo vás, se budete více líbit s drobnými vějířky kolem očí, než jako neustále zamračený „kakabus“. Navíc co se týče vrásek na čele nebo kolem úst, které jsou zapříčiněny přirozeným stárnutím či dehydratací, na ty bude absence úsměvu krátká.

3. Pokud budu používat drahé krémy, vrásky mít nebudu

Pleťový krém by měl být součástí denní rutiny každé ženy. Nicméně to, že je drahý, ještě nezaručuje kvalitu. Je důležité se dívat především na složení a látky v něm obsažené. Samotné složky jsou ve složení uváděny v pořadí od největšího podílu v obsahu po nejmenší. Pokud si tedy vyberete krém s kyselinou hyaluronovou, a ta je ve složení někde na posledním místě, určitě nebude patřit mezi ty kvalitní.

TIP: Přírodní masky na vlasy a obličej

4. Díky mastné pleti se mě vrásky netýkají

Ženám, které se potýkají s mastnou pletí, se vrásky skutečně tvoří později nebo v menším množství. To ale neplatí v místech, kde se pleť tolik nemastí, jako je například oční okolí nebo okolí úst. Dalším úskalím může být také neustálé „odmašťování“ pleti různými přípravky, které ji nadměrně vysušují a na obličeji se mohou objevit i hluboké vrásky, a to i v poměrně nízkém věku. 

5. Tvorbu vrásek oddálit nelze! 

Ani toto tvrzení není pravdivé. Vrásky se sice jednou vytvoří každému, avšak dobu, kdy k tomu dojde, již dnes lze poměrně efektivně oddálit. Zdravý životní styl, absence kouření či alkoholu, dostatek spánku, tekutin a správná péče o pleť – to vše jsou věci, které vám s tím pomohou. V pokročilejším věku se lze uchýlit i k drobným dermatologickým zákrokům, díky kterým bude pleť „o několik let mladší“ a neovlivní mimiku. Jedná se například o velmi moderní aplikace kyseliny hyaluronové. 

6. Opalování je největší nepřítel vrásek 

Sluneční svit je nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D, který je nezbytný pro celkové zdraví a vitalitu organismu. Nadměrné opalování bez ochrany pleti samozřejmě škodí a může způsobovat její předčasné stárnutí, pokud však použijete kvalitní opalovací krém s vysokým faktorem, nemusíte se vrásek navíc kvůli sluníčku bát.

Dostatečný pitný režim mi vrásky vypne

Dostatečný pitný režim a příjem vhodných tekutin, nejlépe čisté vody, je pro správnou funkci lidského těla jednou z nejdůležitějších věcí. Pokud jej budete dodržovat pravidelně, určitě se to odrazí na kvalitě pleti. Nečekejte však, že když se budete týden „prolévat“ vodou, že se váš obličej zázračně vypne. Pro pleť je důležitá hlavně kyselina hyaluronová, která pomáhá udržet vodu v pleti. Tu můžete dodat prostřednictvím kvalitní pleťové kosmetiky s jejím obsahem, nebo pomocí potravinových doplňků k vnitřnímu užití ve formě kapek.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram