Vinná terapie proti stárnutí

O pivních lázních a koupelích v tomto po staletí známém alkoholickém nápoji jste už určitě slyšeli. Víte ale, že v posledních deseti letech jsou na vzestupu také lázně vinné? Odpočinek v kádi s vínem si můžete dopřát dokonce i na jižní Moravě, kde jej svým zákazníkům nabízí mnoho vinařství pod názvem „vinoterapie“ jako nevšední zážitek. Jaké jsou zdravotní účinky vinných koupelí, jak vlastně taková procedura probíhá a pro koho je vhodná?

Proč réva vinná?

Z různých studií můžeme vyčíst, že plody révy vinné a všechny jejich části od slupky až po zrníčka mají blahodárné účinky na zdraví na vitální vzhled pleti. Výtažky z hroznů se velmi často používají v kosmetických produktech, zejména v pleťových krémech. Působení vína na lidské zdraví se zkoumá také na Univerzitě v Bordeaux ve Francii. Tamější vědci zjistili, že plody této rostliny obsahují opravdu velké množství polyfenolů, které přispívají k ochraně oběhové soustavy a srdce, ale hlavně zpomalují proces stárnutí. A právě tato informace vedla ke vzniku vinných lázní a terapií.

Účinky a indikace vinné terapie

Účinků vinoterapie je celá řada a závisí na konkrétní použité technice. Řadí se sem například:

  • exfoliace (peeling, odstranění staré pokožky) pomocí hroznových zrníček
  • aktivace krevního oběhu a rozproudění lymfy
  • dodání vitamínů a minerálů pokožce, vlasům i nehtům
  • omlazující účinky a zpomalení stárnutí pokožky
  • obnova tvorby kolagenu a udržení jeho hladiny
  • protizánětlivé účinky
  • zklidnění podrážděné pokožky a její ochrana

Vinoterapie je vhodná pro všechny ženy i muže, kteří touží po mladistvějším vzhledu. Kromě toho však víno působí i proti některým zdravotním problémům. Mezi ty patří například křečové žíly, hemoroidy, růžovka nebo akné.

Jak vinná terapie probíhá?

Oddat se můžete hned několika způsobům ošetření za pomoci vína. Tím nejčastějším je asi vinná koupel. Ta probíhá tak, že se dubová vana připomínající sud naplní vínem a termální vodou. K těmto účelům se používají různé druhy, nejčastěji se však jedná o víno červené. Po koupeli obvykle přichází peeling prováděný rozdrcenými hroznovými zrníčky, které zbaví pokožku staré vrstvy, a tak zůstane jemná a svěží na pohled.

Klienti vinných lázní si mohou dopřát také celou řadu zábalů nebo pleťových masek připravovaných z plodů vinné révy, ze zrníček nebo dokonce z listů. Pro konečné ošetření pleti se používá olej lisovaný přímo ze zrníček, který obsahuje mnoho polyfenolů a vitamínů (zejména B-komplex). Pokožku zvláční a výborně hydratuje.

TIP: Rádi si dopřáváte víno nejen v podobě koupele? Podívejte se na nabídku stojanů na víno.

Místa, kde si můžete vinnou lázeň dopřát

Vinoterapii si dnes lze dopřát po celém světě. Kolébkou této procedury je však Francie, která je považována za zemi vína. Právě v oblasti Bordeaux se nacházejí ty nejlepší vinné lázně na světě. Ani u nás v Česku však nejsme o nic ochuzeni, v naší vlastní vinařské oblasti na jihu Moravy je k nalezení plno míst, kde si kvalitní odpočinek ve víně dopřát. Například v Mikulově můžete okusit účinky hroznů přímo z Pálavy, a to nejen zevně, ale také vnitřně při ochutnávce výborných vín. V Hustopečích na Moravě můžete navštívit unikátní lázně, které nabízejí snad všechny dostupné procedury od koupelí až po masáže, a spolupracují s proslulým vinařstvím Vinné sklepy Valtice.

A co vnitřní užití?

Ve vinných lázních si samozřejmě můžete vychutnat víno všemi smysly. Pití vína příznivě ovlivňuje trávení, snižuje tvorbu „špatného“ cholesterolu, snižuje kyselost žaludečních šťáv a překyselení organismu a pomáhá při potížích se žlučníkem játry i střevy. To vše však v přiměřeném množství a při nepravidelném užívání.

Velice cennou látkou obsaženou ve víně je resveratrol. Má se za to, že působí jako prevence proti rakovinnému bujení. Navíc také funguje jako silný antioxidant a brání tak působení volných radikálů. Nejspíš také díky tomu je víno účinné v ochraně před Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Velmi známé jsou jeho účinky na kardiovaskulární systém – udržuje cévy v kondici a podporuje tvorbu červených krvinek i krevních destiček.

TIP: Omrkněte také Přírodní masky


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram