Kočárek do letadla – na co se při výběru zaměřit?

Cestování s dětmi je někdy náročné, zejména pak když se jedná o cestu letadlem. Letiště jsou plná lidí, odbavení je zdlouhavé a přesuny mohou být pro malé děti i rodiče náročné. Není to však jen areál letiště, po kterém se během dovolené budete muset s dítětem pohybovat, kočárek je tak nezbytností. Jaký kočárek si vzít na dovolenou s sebou a který je vhodný vybrat, aby ho bylo možné vzít do letadla? Na to se zaměříme v tomto článku!

Ne všechny modely však přepravní společnosti povolí vzít pasažérům na palubu, což rodičům dost znepříjemňuje celou situaci. V následujícím článku se tedy podíváme blíž na cestování s kočárkem a poradíme, které kočárky jsou vhodné do letadla.

Nejlepší typ kočárku pro cestování letadlem

Rodiny s malými dětmi bývají obvykle odbavovány přednostně. Při odbavování jej jednoduše nahlásíte, personál jej nechá projet rentgenovým rámem, označí páskou a vy si ho můžete ponechat po celou dobu na letišti u sebe. Pokud je vaše dítě větší, můžete bez obav kočárek do letadla odevzdat pracovníkům hned se zavazadly.

Nejlepším typem kočárku pro tyto potřeby jsou takzvané golfky. K dostání je dokonce přímo golfový kočárek do letadla, tedy určený k cestování. Tyto modely jsou velmi skladné a po složení mají rozměry i váhu příručního zavazadla. Většina přepravních společností tedy umožňuje vstup s takovým kočárkem na palubu.

Menší problém nastává v případě, že cestujete s malým miminkem a stále ještě využíváte hlubokou korbu. V tomto případě se kočár obvykle skládá ze dvou částí a je příliš velký na to, aby vám bylo umožněno si jej vzít s sebou na palubu. S tím je nutné počítat a takto malému dítěti je vhodné s sebou vzít autosedačku certifikovanou pro použití v letadle. Většina leteckých společností umožňuje její použití, před cestou se však raději informujte.

Velikost, váha i rozměry

Co se týče velikosti, při přepravě v nákladním prostoru je víceméně jedno, jak velký či těžký kočárek je. Skládací kočárek do letadla se odbavuje jako jeden kus, větší modely s hlubokou korbou je pak nutné rozložit na části a odbavit je zvlášť. Aerolinky vám obvykle kočárek jakýchkoliv rozměrů přepraví zdarma. U lowcost přepravců, kteří nabízejí levné letenky, se však raději dopředu informujte, zda může být kočár složen ze dvou částí, zda jsou předepsané nějaké maximální rozměry, a zda je možné cestovat jak s kočárkem i autosedačkou zdarma nebo za příplatek.

Příslušenství, které oceníte

Obal na kočárek do letadla jistě ocení všichni majitelé dražších či novějších modelů. Zejména pokud jste si zakoupili nový sportovní kočárek přímo do letadla, obal ho spolehlivě ochrání před poškozením. Pokud víte, že jej na letišti nebo bezprostředně po letu nebudete potřebovat, můžete jej zabalit i do fólie.

Pro pohodlnější pohyb po letišti i přímo do letadla je skvělou pomůckou nosítko nebo šátek. Dítě do něj zavážete a budete mít volné ruce pro příruční zavazadla nebo pro staršího sourozence. Šátek oceníte zejména v případě přestupu z jednoho letu na druhý. Pokud totiž uložíte kočárek do zavazadlového prostoru, při přestupu na další let Vám kočárek nikdo nevydá. Pro pohyb po letišti je šátek tedy mnohem praktičtější volbou.

Kočárek jako příruční zavazadlo – co je třeba si před letem zjistit?

Lowcost přepravci obecně s kočárkem na palubu nepouštějí. Když si ale připlatíte a zvolíte „lepší“ přepravní společnost, můžete si toto privilegium užít. Má to však svá pravidla. Musí se jednat o skládací kočárek do letadla z jednoho kusu, který po složení nepřekračuje povolené rozměry pro příruční zavazadla. Konkrétní rozměry jsou nejčastěji přibližně 56x46x25 centimetrů.

Před samotným letem se ale o těchto možnostech informujte u společnosti, a nejlépe i u personálu přímo na letišti. Ten vám také sdělí, zda je nutné použít nějaký obal, kam si složený kočár v letadle uložit.

Bezpečnostní prohlídka s kočárkem

Odbavení a letištní prohlídka s kočárkem se od těch běžných příliš neliší. Naopak se dostanete na řadu přednostně. Kočárek by se měl vlézt do rentgenového rámu, případně bude ohledán ručním skenerem. Co se bude dít dál jsme si již řekli – kočárek bude označen a vy máte dvě možnosti, nechat si jej u sebe až po nástup do letadla, nebo jej ihned nechat uložit společně se zavazadly.

Půjčení kočárku na letišti i v hotelu

Máte odrostlejší batole a víte, že hotel ve vaší cílové destinaci nabízí zapůjčení kočárku po dobu pobytu? Brát s sebou ten vlastní je pak víceméně zbytečné, protože jej pravděpodobně využijete jen pro přesuny po letištní hale. I tam je však v mnohých případech možnost zapůjčení; například u nás lze této služby využít na letišti Václava Havla v Praze. Na tomto letišti najdete kočárky k vypůjčení zdarma, a to na Terminálu 1 za pasovou kontrolou, v Terminálu 2 za bezpečnostní kontrolou a na dalších stanovištích v terminálech. Zapůjčený kočárek si můžete ponechat po celou dobu pobytu na letišti, až do příchodu do gatu.

Porovnání kočárků do letadla

Kočárek do letadlaEASYWALKER Kočárek sportovní JackeyCHICCO Kočárek sportovní Trolley MeCYBEX Kočárek golfový LibelleJOOLZ Kočárek golfový Aer+ DelightfulEASYWALKER Kočárek sportovní Miley2CYBEX Kočárek golfový Orfeo SLV
Hmotnost v kg7,57,15,968,46,3
Nosnost v kgneuvedeno1522222222
OdpruženíNEneuvedenoANOANOneuvedenoANO
Skládání jednou rukouANOANONEANOANOANO
Rozměr složeného kočárku v tašce v cm56 × 47 × 26 cm24 × 49,5 × 5948 x 32 x 2045× 53,5 × 21,558 × 44 × 2615,5 × 47,5 × 5­2,5 

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram