Vyváženým pitím proti inkontinenci

Mnoho lidí trpících inkontinencí předpokládá, že pokud budou během dne přijímat méně tekutin, sníží tím riziko nechtěného úniku moči. Odborníci však tuto logickou úvahu vyvracejí.

Správný a dostatečný pitný režim totiž kontinuálně pročišťuje močové cesty a pomáhá tak předcházet nejrůznějším infekcím močových cest. Zároveň přispívá k vylučování toxinů a odpadních látek z těla a zajišťuje mu přirozenou dávku tekutin. Při nedostatečném zavodnění se moč silně koncentruje, čímž poškozuje močový měchýř. Seznamte se s hlavními zásadami správného pitného režimu, které vám v boji proti nepříjemným příznakům inkontinence opravdu pomohou, a dejte sbohem inkontinenčním vložkám.

Zavodněte se

Pravidelný pitný režim patří k naprostému základu celkového zdraví. Důležité však není jen množství, které by se u dospělého člověka mělo pohybovat kolem dvou až tří litrů denně, podstatné je i rozložení konzumace v rámci celého dne. Močovému měchýři nejvíce svědčí nepravidelný, avšak dostatečný přísun tekutin, který by se měl odvíjet od momentálního zatížení organismu.

Při sportu či nadměrném pocení je tedy potřeba příjem tekutin navýšit, naopak během noci můžete pití omezit na minimum. Ovšem pozor – s pitným režimem to nepřehánějte. Nadbytečné množství tekutin by totiž tělu mohlo uškodit stejně jako jejich nedostatek.

TIP: Pitný režim – kolik toho denně vypít?

Kvalita tekutin

Není žádným překvapením, že organismu nejvíce prospívá pramenitá voda. Čistá, ideálně filtrovaná voda by měla činit minimálně polovinu veškerého denního příjmu tekutin. Tělu, potažmo močovému ústrojí nesvědčí nadměrná konzumace kávy a alkoholu, které ho dehydratují, zanášejí toxiny a navíc působí silně močopudně.

Vhodné nejsou ani slazené nápoje, které tělu dodávají velké množství cukru, zvyšují tělesnou hmotnost a podporují kvasinkové infekce. Výborně naopak fungují nejrůznější bylinné čaje či maceráty, které tělo pročistí a dodají mu potřebné silice a antioxidanty.

Vyvážená strava a životní styl

Důležitou roli nehrají pouze nápoje, ale i tekutina, kterou během dne zkonzumujete v nejrůznějších pokrmech. Vybírejte si potraviny s vyšším obsahem vody, jezte hodně ovoce a zeleniny a nakupujte co nejkvalitnější základní suroviny.

Riziko inkontinence zvyšuje i obezita, přebytečná kila totiž tlačí na močový měchýř a nepřetržitě mu jeho funkci znesnadňují. Pravidelnou a vyváženou stravou s vysokým obsahem vody se vám podaří přebytečná kila zdárně redukovat.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.