Jak běhat v těhotenství a je to vůbec možné

Většina žen se chce i v období těhotenství udržet ve formě a ne jen jíst za dva a ležet u televize na gauči. Mnohdy však váhají, jaký pohyb je pro ně bezpečný. Jestli mohou pokračovat ve svém běžeckém tréninkovém plánu, nebo dokonce zajít do posilovny. Bohužel se v dnešní době dojde spousta těch, co cvičení v těhotenství odsuzují a žena s vypouklým bříškem v běžeckých teniskách nebo fitness centru jim připadá jako vrchol nehoráznosti.

Pokud jste ale byli zvyklé pravidelně se hýbat i před těhotenstvím není třeba mít obavy z pokračování v zaběhnutých zvycích. Jestliže ale chcete s pohybovou aktivitou teprve začít a současně jste zjistila, že jste těhotná, zvažte raději jiné, méně náročné varianty jako je například těhotenská jóga.

Běh v těhotenství obecně

V první řadě si o běhání promluvte s vaším ošetřujícím lékařem a zjistěte jaký na něj má názor. Může se stát že by pro vás bylo například z důvodu dědičných predispozic nebezpečné a bude lepší zvolit jinou aktivitu. Pokud je ale vaše těhotenství zcela bezproblémové a vy jste byla zvyklá pravidelně běhat i před ním, stačí se na běh správně vybavit.

Rozhodně při běhu nepodceňujte kvalitní obuv, která bude co nejlépe tlumit otřesy a udrží vaší nohu stabilní. Zejména ve druhém trimestru těhotenství, kdy se vaše tělo začíná opravdu měnit, může dojít k nejvíce úrazům i díky špatně zvolené obuvi.

Nepřehánějte to ani s tréninkem sprintů, či dlouhých vytrvalostních běhů. Hlídejte si tepovou frekvenci a zajistěte, že nedojde k přehřívání organismu. Tomu nejlépe předejdete tak, že budete běhat spíše v ranních či večerních hodinách kdy zejména v létě není takové horko a zvolíte vhodné oblečení. To by současně nemělo být příliš uplé aby vás nikde netlačilo.

Běhání v prvním trimestru

Že je žena těhotná, zjistí často až v průběhu prvního trimestru a tak z počátku těhotenství běhá nevědomky o tom, že by se s jejím tělem dělo něco zvláštního. Pokud nejste ten typ, co trpí častými nevolnostmi nebo má problémy s krevním tlakem, ani po potvrzení těhotenství není třeba zaběhlou rutinu měnit.

V prvním trimestru byste si jen měli dávat pozor na správné dýchání a frekvenci srdečního tepu udržovat do 140 tepů za  minutu (na nižší hranici aerobní hodnoty). Stejně tak se soustřeďte na správnou hydrataci organismu ať už přímo při běhu nebo po něm. 

Jestliže na vás v průběhu prvního trimestru přijde únava, naučte se říkat ne. Právě v období těhotenství je nejdůležitější poslouchat své tělo a tak není třeba si vyčítat vynechaný trénink – ba naopak. 

Běhání v druhém trimestru

I když ve druhém trimestru většinou těhotenské nevolnosti ustupují a ženy se často nejen po fyzické ale i psychické stránce cítí lépe, přichází zde nová úskalí.

S rostoucím bříškem se mění vaše těžiště a tak si zejméně při běhu v terénu dávejte pozor, abyste nezakopli nebo vám noha neuklouzla. Následný pád by mohl mít neblahé následky nejen pro vás, ale i vaše miminko.

Vzhledem k tomu, že v průběhu těhotenství žena produkuje hormon relaxin, který má na svědomí uvolňování kloubů a vazů, nezanedbávejte ani pořádnou rozcvičku. Předejdete tím možným zraněním a následným bolestem.

Běhání ve třetím trimestru

Těhotenství u každé ženy a pokaždé probíhá trochu jinak, nicméně všechny se zřejmě schodnou na tom, že třetí trimestr je sám o sobě dost náročný na fyzičku

Nevyčítejte si tedy, když v poslední fázi těhotenství pověsíte běžecké boty na hřebík a zvolíte raději jiné pohybové aktivity. Ideální je v těchto případech svižná chůze, plavání či těhotenská jóga. Zejména u plavání se budete moci dále udržet fit, ale nebudete zbytečně namáhat už tak zatěžované klouby. Těhotenská jóga vás zase lépe připraví na samotný porod a naučí správnému dýchání, které jistě využijete i při návratu k běhu po porodu.

Pokud se rozhodnete pro pěší procházky, zejména v období před porodem by vás na ně měl ideálně někdo doprovázet. Může vás přepadnout náhlá nevolnost, či dokonce kontrakce a v takových chvílích je dobré mít po ruce rychlou pomoc. 

Stejně tak pokud při jakékoliv aktivitě ucítíte nepříjemný tlak v podbřišku, škubání či jiné bolesti, okamžitě pohyb přerušte, udělejte si pohodlí a v klidu se vydýchejte.

Mohlo by vás zajímat

I když už nemůžete běhat, existuje mnoho možností, jak své zdraví posouvat k lepším zítřkům.

Zdroje a studie

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook