Zdravá plastová BPA free láhev a její benefity

BPA free lahve jsou na první pohled obyčejné lahve z tvrzeného plastu. Ovšem v něčem se od ostatních produktů liší. Neobsahují totiž BPA neboli chemickou sloučeninu bisfenol A. Ta se nachází v naprosté většině plastů. Jde o rozporuplnou látku, kterou některé výzkumy označily za problematickou. Proč byste měli zvážit pití z BPA free lahve a k čemu vám vlastně bude?

Co je to BPA, kdy je toxický a kdy ne?

BPA neboli bisfenol A se používá při výrobě plastových produktů. Obsahuje ho nejen plast, ze kterého se vyrábí lahve, ale najdeme ho i ve stavebnických a zdravotnických materiálech, obalech na jídlo, účtenkách či plastových taškách.

Vědci BPA zkoumají už nějaký ten pátek. Došli ke zjištění, že BPA je toxický. Při výzkumech ho našli nejen ve vzduchu a ve vodě, ale i v lidské krvi. Dokonce v mateřském mléce.

Co to vlastně BPA je? Jde o syntetický estrogen, ženský pohlavní hormon, který se z plastů uvolňuje a narušuje hormonální rovnováhu v těle člověka. Může poškozovat plodnost u dospělých a zdravý vývoj dětí. Studie prokázaly, že přispívá k rozvoji cukrovky, jelikož snižuje schopnost těla reagovat na inzulín. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že způsobuje rakovinu prsa a prostaty.

Evropská unie zatím uznala pouze jeho škodlivost pro nejmenší děti. Proto se nesmí používat při výrobě kojeneckých lahví a dětské výživy. Organismus dětí ho podle výzkumu jen těžko odbourává a s přihlédnutím k negativním vlivům na vývoj v produktech pro nejmenší prostě nemá co dělat. Bohužel ve výrobcích pro starší děti stále zůstává, stejně jako ve všem ostatním.

Abychom vás ale jenom nestrašili – bisfenol A je v normálním stavu neškodný. Toxický se stává až tehdy, když se přehřeje. Proto bychom plastové výrobky neměli vystavovat vysokým teplotám. Ať už jde o přímé sluneční světlo, rozpálené výlohy, myčku nebo mikrovlnnou troubu.

TIP: 11 jednoduchých kroků na pomoc naší planetě!

Jak se vyhnout negativním účinkům BPA?

Jak už jsme naznačili, je důležité plasty nepřehřívat. Na internetu si můžete přečíst, že byste se neměli dotýkat ani čerstvě vytištěných účtenek nebo stvrzenek z bankomatu. Necháme na vašem uvážení, zda i toto je škodlivé. Žádnou studii jsme ohledně této konkrétní věci nenašli. Poradíme vám jiné postupy, které vás před toxicitou BPA ochrání.

  • Nemyjte plastové výrobky v myčce. Mycí cyklus používá vysoké teploty, které už patří mezi rizikové a mohou způsobit toxicitu BPA. Raději je opláchněte v ruce při nižších teplotách.
  • Neohřívejte si jídlo v plastové krabičce. Předtím, než si dáte jídlo do mikrovlnné trouby ho vyndejte. Ohřívejte ho na talíři, v misce atd.
  • Nekupujte potraviny a nápoje v plastových nádobách a plastu. Pokud byli uchovávané za normálních podmínek, ničemu to nevadí. Ale jeden nikdy neví. U chlazených potravin by vás nijak BPA ohrožovat nemělo.
  • Neobjednávejte si jídlo, které dostanete v plastové krabičce. Horký pokrm plast zahřeje.
  • Nepoužívejte opakovaně PET lahve. PET lahve jsou určeny k jednorázovému použití. Časem totiž začnou vylučovat škodlivé látky. Je to trochu kontroverzní – chceme šetřit přírodu, a tak je používáme dlouhou dobu. Bohužel tak ohrožujete své zdraví. Mnohem lepší je koupit lahev z kvalitního plastu, který je nezávadný. A tím se dostáváme k BPA free lahvím.

Proč používat BPA free lahve

BPA free lahve neobsahují potencionálně škodlivé BPA. Jsou tedy zdravotně nezávadné, a navíc šetří přírodu – jednu lahev můžete použít opakovaně po dobu několika let. Jsou z odolného materiálu, který vydrží. Taková lahev se vám jen tak nerozbije.

Další výhodou BPA free lahví je, že je můžete bez obav mýt v myčce a nehrozí, že by se z nich uvolňovaly jakékoliv škodlivé látky. Nebo do nich nalít čaj. Navíc budete mít perfektní přehled o svém pitném režimu, ať už při práci nebo během sportu.

Kde ji koupit?

BPA free lahve koupíte ve zdravé výživě, v ekologicky zaměřených obchodech nebo v prodejnách se sportovním vybavením. Nejpohodlnější je BPA free lahve kupovat online. V klidu si prohlídnete nabídku daného obchodu a najdete přesně ten design a velikost, který se vám bude líbit.


Přečtěte si také

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.