Zarudlý krk bez bolesti – co to může být?

Překvapil vás při ranní hygieně zarudlý krk, ale nemáte žádné další symptomy? Tak jako u každé změny v našem těle je na místě opatrnost. Ne vždy totiž musí jít o příznak spojený s nachlazením. Zjistěte, co zarudlý krk bez bolesti znamená a co se s ním dá dělat.

První ze symptomů začínajícího onemocnění

Pokud jste na sobě zpozorovali zarudlou sliznici, ale zatím vás nic nebolí, nekašlete, ani nemáte žádné další obtíže, může se jednat o první z příznaků začínajícího onemocnění. V případě, že se během dalších dní objeví také teplota, oteklé uzliny a čepy v krku změní barvu, zpozorněte – může se jednat o angínu nebo streptokokovou infekci. Ty vždy doprovází také bolest v krku a obtíže s polykáním.

Kromě bakteriálních infekcí může zarudlý krk a čepy upozorňovat na infekce virového původu. Například orální herpes nebo dokonce mononukleózu. Pokud byste měli opar, záhy se na postiženém místě vytvoří puchýřky nebo jeden větší puchýř. Mononukleózu zase doprovází horečka, vyčerpanost a obtíže s polykáním.

S některými viry a bakteriemi si tělo nedokáže poradit samo, a proto je na místě navštívit lékaře. Jakmile se zarudlý krk objeví, pozorujte své tělo a vyčkejte, zda se dostaví další příznaky. A pokud ano, zajděte k odborníkovi, který vám udělá testy (stěry z krku, popř. odběry krve), předepíše léky a doporučí vhodnou léčbu.

Zarudlý krk bez bolesti je pozůstatek odeznělého zánětu

Pokud jste v nedávné době stonali a trápila vás také bolest v krku a kašel, zarudlý krk často zůstane jako pozůstatek nemoci. Podráždění bylo příliš silné a tělo se s ním stále vyrovnává, oblouky v krku proto mohou po nějakou dobu zůstat lehce nateklé a červené. Časem i tento poslední pozůstatek odezní.

Kvasinková dysmikrobie

Jedním z příznaků kvasinkové infekce v ústech je zarudnutí v krku. Způsobuje ji slabý imunitní systém, stres, antibiotika a také přehnaná konzumace sladkých potravin a cukru. Kromě rudého krku se projevuje také:

  • zápachem z úst,
  • silným bílým povlakem na jazyku,
  • nepříjemnou chutí v ústech.

Máte podezření na kvasinkovou infekci? Zajděte za lékařem, předepíše vám antimykotika, která váš problém za pár dní vyřeší. Nezapomeňte upravit stravu. Přidejte vlákninu a probiotika. A především, omezte cukry, které kvasinky využívají jako potravu.

Pozor na alergie a znečištěné prostředí

Zarudlý krk, který nedoprovází žádné další obtíže, může být způsobený alergií. Pokud vaše imunita přehnaně reaguje na některý z podnětů zvenčí (například pyl či chlupy), nejčastěji se to projeví formou kýchání, bolestí v krku či zarudlýma očima. Jenže u některých pacientů projevy nejsou tak silné – pozorují na sobě pouze zarudlé oblouky v krku. V případě, že problém přetrvá, vyplatí se na to upozornit svého praktického lékaře a vyžádat si návštěvu na alergologii.

Za zarudlým krkem bez bolesti může být i pobyt ve znečištěném prostředí. Opět jde o reakci těla na podněty zvenčí, ty jsou ale v tomto případě vyloženě škodlivé a ubližují vám. Ať už pracujete v prašném prostředí, nebo pobýváte ve výrazně znečištěné metropoli (například v cizině), rudý krk ohlásí podráždění organismu. Pokud je to možné, chraňte se. Noste ochranu dýchacích cest a nevycházejte ven, když je smog na vysokých hodnotách.

Stres a vyčerpání

Tato příčina není tak častá, avšak přesto se s ní setkáte. Zarudlý krk spouští hektický životní styl, především pokud jste v rekonvalescenci a organismus je oslabený. Stres a psychické obtíže neberte na lehkou váhu, v delším časovém horizontu si kvůli nim zaděláte na mnohem závažnější problémy, než je červený krk. Zkuste zvolnit, dobře jezte, dopřejte si dostatek odpočinku a spánku. Krk se brzy uzdraví.

TIP: Fyzické příznaky stresu

Trápí někoho z vašich blízkých zarudlý krk? Nic neberte na lehkou váhu. Sdílejte s nimi náš článek a pomozte jim vyzrát na jejich potíže.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.