Voda s citronem – benefity i netradiční kombinace

Pitný režim je nezbytný nejen při zdravém životním stylu, ale také v případě prevence proti zdravotním potížím spojených s dlouhodobou dehydratací. Voda s citronem se zdá být jako malý zázrak – je opravdu tak přínosná pro naše tělo, jak se tvrdí?

Benefity vody s citronem

Když zkombinujete přínos vody jako tekutiny a citronu v rozumné dávce (ne, že se vám kroutí ponožky), pak získáte mocnou zbraň do své denní stravovací rutiny.

Detoxikace, podpora trávení a imunity

Citronová voda přispívá k vyšší produkci trávicích šťáv, díky čemuž podporuje absorpci živin z potravy a eliminuje nadýmání. Dalším benefitem je stimulace žluči v játrech – tělo se snadněji zbavuje přebytečného odpadu. V rámci čištění podporuje tento nápoj také vyplavování toxinů z močového měchýře a trubice.

Citron obsahuje přírodní antioxidanty (vitamin C) a pomáhá vyvážení pH v těle. A jak je obecně známo, vitamín C podporuje silnější imunitu.

Pitný režim

Energie po ránu a podpora hubnutí

Mnoho lidí si dá kávu nebo čaj a díky kofeinu se cítí nabuzeně. Dlouhodobé užívání kofeinu ale zatěžuje nadledvinky (hůře se usíná) a efekt kofeinu se snižuje. Citronová voda naopak okysličuje tělo, takže se jedná o podobný efekt, bez možnosti návyku a negativních vlivů.

Voda s citronem také stimuluje organismus tak, aby došlo k redukci tukových zásob. Nečekejte od toho zázraky bez pořádného pohybu a kvalitní stravy, ale rozhodně tímhle v boji proti celulitidě nic nezkazíte.

Zdravá pokožka

Správná funkce našich orgánů se projevuje i na povrchu. Například játra dokáží vaši pleť v případě vnitřního znečištění pořádně potrápit – například akné. Když jsou játra čistá, pleť má tendence zůstávat hebká a bez pupínků.

Snazší hydratace

Pokud vám není obyčejná voda po chuti, citron ji bezpochyby vylepší a osvěží. Aniž byste museli vodu nějakým způsobem sladit nebo používat chemická ochucovadla, budete pít i obyčejnou vodu raději. A řádná hydratace vám může pomoci – třeba od bolestí hlavy.

Teplá voda s citronem

Pod teplou vodou si každý může představit něco jiného – může to být pokojová teplota, stejně tak voda ohřátá na teplotu čaje. Obvykle stačí právě pokojová teplota, případně přihřátí vody na vlažnější hranici – optimálně tělesnou teplotu.

Benefity teplejší vody oproti té studené (např. z lednice) jsou prokazatelné. Teplejší voda:

  • nepůsobí našemu organismu takový šok, jako studená voda
  • stimuluje lépe trávicí procesy
  • nevyžaduje tolik energie z těla pro proces ohřívání – podporuje lépe metabolismus
  • lépe zažene žízeň

Voda s citronem na večer před spaním

Vodu s citronem můžete pít nejen po ránu, ale také večer – optimálně mezi 17. a 19. hodinou. V případě dostatečného pohybu podporuje voda lepší trávení a vy budete schopni jít spát … s lehčím pocitem. 🙂 Navíc podpoříte zažívání i přes noc, kdy tělo odpočívá.

Netradiční kombinace

Voda s citronem a solí

Citronová voda (nebo voda s limetkou) s himalájskou solí (růžová barva) patří mezi oblíbené kombinace. Benefity himalájské soli se skrývají až v 84 prvcích nepostradatelných pro náš organismus – například hořčík, vápník, železo, jód, selen nebo fosfor. Prvky himalájské soli dodají tělu tedy všechny potřebné minerály, které podpoří především správnou funkci nadledvinek.

  • 1 limetka nebo citron
  • půl litru vlažné vody
  • špetka himalájské soli

V nápoji byste měli cítit slanost – obecně citron či limetka ji pak zmírní.

Voda s citronem a medem

Voda s citronem a medem je další možností, jak začít den. Mezi hlavní benefity medu v tomto případě patří okamžité dodání energie do vašeho těla a podpora rychlejšího nastartování mozku.

A také to dobře chutná.

Voda s citronem a skořicí

Kombinace citronu a skořice se v přírodní medicíně používá naprosto běžně. Bez vedlejších účinků doplníte spoustu živin. Mezi hlavní benefity patří:

  • pomoc od bolesti a otokům kloubů díky detoxikačním a diuretickém vlastnostem,
  • se snižováním hmotnosti díky optimalizaci hladiny inzulínu a glukózy v těle,
  • čistit pleť nebo pomoci proti chřipce a nachlazení díky silným antibakteriálním účinkům.

K přípravě takového nápoje budete potřebovat jednu větší sklenici vody (400 ml), 3-5 polévkových lžic citronové šťávy, jednu Cejlonskou skořicovou tyčinku a 1 lžičku medu. V některých případech můžete přidat ještě mletou skořici nebo vodu doplnit o pomerančový džus (zde pozor na vyšší obsah cukrů, v případě zakoupeného džusu obvykle také konzervantů).

Voda s citronem a okurkou

Citronová voda doplněná o okurku patří mezi standardnější variace tohoto nápoje. Jedná se spíše o osvěžující kombinaci, která se hodí při posezení na terase. Doporučená pokojová teplota vody v této “směsi” není to, co obvykle zachutná.

Pro přípravu použijte 1 vymačkaný citron (případně plátky citronu), litr a půl vody a několik plátků okurky. Můžete také přidat hrst mátových lístků nebo 1-2 stonky rozmarýnu. Před podáváním nechejte nápoj asi hodinu v lednici.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook