Vliv nezdravé stravy na akné

S pupínky ve tváři se nepotýkají pouze teenageři, ale i dospělí. Výskyt akné souvisí s mnoha faktory, například s genetickými predispozicemi, typem pokožky, životním stylem, ale i se stravou a pitným režimem. A právě to nás bude dnes zajímat i v našem článku, kde si povíme, co bychom měli jíst a čemu se vyhýbat, aby akné nemělo šanci!

Jak to spolu souvisí?

Stravování souvisí snad se všemi fyziologickými pochody v těle. Ať už se jedná o zdraví žaludku či střev, vitalitu nehtů a vlasů, stav zubů či kostí, vždy je do toho zapleten také příjem živin. Není se tedy čemu divit, že akné a strava spolu úzce souvisí, i když tuto skutečnost přímo nepotvrzuje žádná relevantní studie. Té však není příliš třeba, protože lidé trpící tímto problémem mohou téměř s jistotou říct, že některé potraviny k výskytu pupínků napomáhají.

Na druhou stranu bychom si měli říct, že zdravá strava je jen začátek boje s akné. Tím, že nebudete jíst cukr se hladké pleti nedočkáte. Je důležité dodržovat celkový zdravý životní styl – především omezit kouření a pití alkoholu, dostatečně se hýbat i odpočívat nebo věnovat pleti tu správnou péči.

TIP: Jak na akné

Potraviny pro zdravější pleť

Pro tentokrát však zůstaňme u stravy a pojďme se podívat na potraviny, které nám při léčbě akné mohou výrazně pomoci.

Losos a podobné ryby

Vysoký obsah omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin v mase těchto ryb pomáhá v boji se záněty v těle, nevyjímaje ani záněty kožní, tedy akné. Tyto důležité kyseliny také brání nadměrné tvorbě bílkovin přímo v organismu, které s tvorbou pupínků úzce souvisí.

Semínka a ořechy

Stejně jako ryby, také některá rostlinná semena obsahují opravdu velkou dávku omega 3 a 6. Zmínit můžeme například chia semínka, slunečnici, dýni či seznam. Některé druhy navíc obsahují poměrně velké množství zinku, který je v boji s akné nejdůležitějším prvkem (mimo jiné obsaženým také v kosmetických produktech určených pro aknózní pleť). Ořechy zase obsahují antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a infekcemi.

TIP: Ořechy jako zákad zdravého jídelníčku

Mořské i sladkovodní řasy

Ne nadarmo se chlorella a spirulina řadí mezi takzvané superpotraviny. Tyto řasy jsou skutečně nabité všemi důležitými látkami, které tělo ke správnému fungování potřebuje. To dokazuje také kvalita zdraví i dlouhověkost národů, jejichž jídelníčku jsou řasy součástí. Jejich konzumací doplníte důležité bílkoviny, vitamíny i minerály. Jsou výborným zdrojem jódu, vápníku i železa a obsahují velkou dávku antioxidantů.

Kysané zelí

Kysané zelí nebo fermentovaná zelenina pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Ta je základem pro celkové zdraví organismu a nedostatek prospěšných bakterií se projeví zhoršením přirozené obranyschopnosti a mimo jiné také zhoršeným stavem pleti.

Česnek

To, že je česnek velmi zdravý, asi zmiňovat nemusíme. Kromě samotné konzumace si rozkrojeným česnekem můžete pupínky také přímo potřít. Má silně antiseptické a antibakteriální účinky, které pomohou zneškodnit zánětlivá ložiska v pokožce.

Bylinky

V péči o aknózní pleť se osvědčila celá řada bylinek. Většina z nich je součástí kosmetiky a různých krémů či mastí, ovšem některé lze užívat i vnitřně. Zde můžeme zmínit například šalvěj lékařskou, ze které lze uvařit výborný čaj.

TIP: Šalvějový čaj

Čemu se vyhnout?

Aby byla pleť (a nejen ta) zdravá, měli bychom z jídelníčku vyřadit následující:

  • rafinované cukry
  • mastná a tučná jídla
  • bílé pečivo
  • mléko a mléčné výrobky (ve velkém množství)
  • slazené a sycené nápoje

Pitný režim je klíčový

Zmínky o důležitosti pitného režimu se na nás valí snad ze všech stran. Není to však jen klišé a mýtus – dostatečná hydratace je pro lidský organismus skutečně velmi důležitá. Pijte zejména čistou vodu nebo neslazené bylinkové čaje. Tekutiny „pročistí“ tělo od přebytečných toxinů a odpadních látek, které s nimi odchází močovými cestami ven. V opačném případě se mohou ukládat v buňkách, a kromě jiných nepříjemností, způsobovat také mikrozáněty v obličeji.


Zdroje a studie

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram