Slyšeli jste o Vinyas jóga?

Narazili jste při brouzdání po internetu na vinyasa jógu a chcete se dozvědět, o co se jedná? V článku si vysvětlíme, co je pro ni charakteristické, pro koho je vhodná a jak se odlišuje od jiných populárních stylů – power a hatha jógy.

Co je to vinyasa jóga

Vinyasa se někdy nazývá jako vinyasa flow jóga nebo jenom flow jóga. Jak už asi tušíte, cvičí se tak, abyste neustále udržovali flow, tedy mezi jednotlivými cviky přecházíte plynule bez přerušování v souladu s vlastním dechem. Je to podobné, jako když děláte například pozdrav slunci – ásany také následují bez přerušení jedna za druhou. A podle toho, jak dýcháte, přecházíte z jedné pozice do další.

Vinyasa jóga je dynamická. A abyste ji mohli praktikovat, měli byste dané pozice už znát. Pojďme si ji porovnat s dalšími populárními styly jógy, které se dnes cvičí prakticky kdekoliv, ať už ve studiích, tak na YouTube. Lépe si tak uděláte představu, o co vlastně jde.

Vinyasa jóga vs power jóga

Stejně jako vinyasa, i power jóga má rychlejší tempo. V power józe se pozice provádějí co nejrychleji tak, aby sice byly technicky správně, ale hlavně aby stoupala tepovka. A vy jste se pořádně zapotili. Z toho důvodu je skvělá zejména na hubnutí.

U power jógy ale schází hlubší procítění a soustředění. Není na to čas. Tohle všechno vinyasa má. Ano, tempo je rychlejší a člověk je v pohybu. Ale místo vyšší tepovky se snažíte dosáhnout plné koncentrace na každou ásanu, které navíc řídíte v harmonii s vlastním dechem.  

Provedení pozic musí být maximálně plynulé, jako proud vody. Od toho se odvíjí i to, že byste každou pozici měli dokonale znát a vědět, jak ji provést po technické stránce. Jinak se u náročnějších sestav můžete i zranit.

Oba jógové styly jsou skvělé na vybudování štíhlé a silné postavy. Zatímco power jóga je hodně o pocení a podobá se kardiu, vinyasu můžete využít v rámci aktivnější regenerace či jako kompenzační cvičení.

TIP: O power józe se dočtete v našem článku Co je to power jóga.

Vinyasa jóga vs klasická hatha jóga

Hatha jógu doporučuji v případě, že se cvičením začínáte. V lekcích je totiž dost času nejen na cvičení, ale i na povídání a výuku. Lektor vám pečlivě ukáže všechny důležité ásany a vy se naučíte, jak na ně. Při lekcích hatha jógy se navíc seznámíte i s kouzlem relaxací, meditací a dalších koncentračních nebo dechových cvičení.

To, co se naučíte na hatha józe, pak jako když najdete na lekcích vinyasy. Už budete vědět, o co jde a jak jednotlivé pozice dělat správně. Vinyasa jóga je dynamičtější a více se u ní zapotíte. Ovšem nelze říct, která z těchto dvou je náročnější.

V hatha józe se, hlavně na pokročilejších úrovních, cvičí opravdu dlouhé výdrže v těžkých pozicích, které jen tak někdo nezvládne. A taková výdrž může být těžší než rychlé přechody z pozice do pozice.

Hatha jóga je vhodnější pro začátečníky a lidi se zdravotním omezením. Jednodušší ásany se vám budou praktikovat snáz ve statičtějším provedení, než když musíte být neustále v pohybu. O tomto stylu jsme napsali shrnující článek. Přečtěte si ho, jmenuje se klasická hatha jóga: Co to je a proč ji cvičit?

Pro koho je vinyasa jóga vhodná

Vinyasa, stejně jako jakýkoliv jiný jóga styl, je ideální pro každého, kdo si chce trochu oddechnout od stresového života a získat nadhled. Cvičení těla a mysli dokáže odbourat stres a posílit vaši odolnost proti němu. Zároveň s ní vylepšíte fyzičku a předejdete různým bolestem těla.

Podívejte se na náš shrnující článek: Jóga, cvičení v každém věku. Přečtěte si, v čem vám jóga pomůže a proč byste s ní měli začít i vy.

U vinyasa jógy bych snad jen dodala, že je dobré, když už nějakou znalost pozic máte. Právě kvůli tomu, abyste udrželi flow a nedělali si starost s tím, jak kterou pozici dělat. Nebo si najděte lekce, kde se věnují i výuce ásan, případně ten správný YouTube kanál. 😊

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.