Užijte si vlašské ořechy nejen v kuchyni

S podzimem přichází i sezóna ořechů. „Vlašáky“ jsou u nás jedny z nejoblíbenějších. Možností, jak si tyto výživné a zdravé plody vychutnat, je spousta. Užijete si je nejen jako chutnou svačinku, ale i při pečení a vaření. Podívejte se na naše tipy a recepty s vlašskými ořechy.

Sladké recepty s vlašskými ořechy

Ořechy si dobře rozumí s dalšími sezónními plody, jako jsou jablka a hrušky. Ale štrúdlem možnosti zdaleka nekončí. Až budete příště přemýšlet, co upéct z ořechů, zkuste je zkombinovat i se zeleninou.

Mrkvový chlebíček

Na snadný a rychlý moučník s vlašskými ořechy si připravte:

  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2-3 nastrouhané mrkve,
  • 2 vejce,
  • ½ hrnku olivového oleje,
  • hrst nasekaných vlašských ořechů.

V míse smíchejte suché ingredience, mrkev a ořechy. Přidejte mokré ingredience, kromě vajec. Ta rozklepnětě, oddělte žloutky od bílků a žloutky přidejte k ostatním přísadám. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, který opatrně přimíchejte ke zbytku. Pečte v chlebíčkové formě na 180°. Hotovému chlebíčku to při servírování bude slušet s oslazenou zakysanou smetanou.

Ořechy v medu

Dobrota ve sklenici, která poslouží i jako hezký dárek. Postup je naprosto jednoduchý! Libovolné množství „vlašáků“ (a případně i dalších ořechů, rozinek či jiného sušeného ovoce) nasypte do sklenic a zalijte po okraj medem. Pokud je med příliš tuhý, rozehřejte ho ve vodní lázni. Sklenice uzavřete a pochoutku nechte „zrát“ aspoň jeden den.

Slané recepty s vlašskými ořechy

Ořechové pečení nemusí být jen sladké. Zvlášť vlašské ořechy skvěle vyniknou i ve slaných pokrmech.

Čočková sekaná s vlašskými ořechy

S bramborovou kaší poslouží jako výtečný bezmasý oběd. Budete potřebovat:

  • 250 g červené čočky,
  • 1 cibuli na kostičky,
  • 2 vejce,
  • ¾ hrnku ovesných vloček,
  • hrst vlašských ořechů,
  • sůl,
  • lžíci sušené majoránky,
  • 2 rozmělněné stroužky česneku,
  • strouhanku dle potřeby na zahuštění.

Červenou čočku uvařte podle návodu a nechte ji zchladnout. Pak přidejte zbývající přísady a pečlivě promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Pečte v chlebíčkové formě na 180° po dobu 40-45 minut.

Pečené červené zelí s ořechy

Hodí se k masu i jen tak samotné. Připravte si:

  • menší hlávku červeného zelí,
  • 2 stroužky česneku,
  • olej vhodný na pečení,
  • sůl,
  • menší hrst nasekaných vlašských ořechů.

Zelí rozkrojte na poloviny a ty potom na asi 2 cm tlustá půlkola. Nakrájené zelí vložte do olejem vymazaného pekáčku, zakápněte olejem s rozmělněným česnekem a solí. Zasypte nasekanými ořechy a vše rukama promíchejte. Dejte do trouby a pečte zakryté na 180°. Po 20 minutách odkryjte a dopékejte dalších 20 minut bez pokličky.

Likéry

Tradiční lidová medicína spoléhá na ořechový likér pro podporu trávení. Faktem ale je, že Ořechovka nepřijde vhod jen po vydatném obědě. V horkém mléce se špetkou muškátového oříšku pěkně zahřeje v pošmourný podzimní večer.

Pokud byste chtěli vyzkoušet výrobu domácí ořechovky, musíte si vzpomenout včas, dokud jsou „vlašáky“ ještě zelené. Mladé ořechy se rozkrájí a v čisté sklenici zalijí vodkou nebo jiným alkoholem. Takto se nechají stát minimálně měsíc. Výsledkem je hořký likér, který pak můžete dosladit cukrovým sirupem.

Uskladnění ořechů

Své zásoby vyloupaných ořechů skladujte nejlépe ve vzduchotěsných nádobách v chladu a temnu. Pokud je nestíháte zpracovat, můžete je dát do lednice, kde vydrží až čtyři měsíce. A nezapomeňte „vlašáky“ noc před konzumací namočit! Zlepšíte tak jejich stravitelnost a ještě budou chutnat jako právě vyloupnuté ze skořápky rovnou pod stromem.

Teď už zbývá si jen z našich tipů, co dělat s ořechy, vybrat a pořádně si tyto dary podzimu užít. Dobrou chuť​.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook