Účinky červené řepy

Tato zelenina, charakteristická svou sladkou chutí, má spoustu příznivců ale i odpůrců. Proč byste nad ní neměli zanevřít?

Něco málo o červené řepě

Červená řepa je dvouletá rostlina a řadíme ji mezi kořenovou zeleninu. Jde o sezónní plodinu, která je typická především pro podzimní období. Původem pochází ze Středomoří a první záznamy o ní pochází už z Babylonie. Známá byla také ve starém Římě, odkud se poté rozšířila do celé Evropy. V té době byla považována za potravinu, ale především na ní bylo pohlíženo jako na lék. Dnes existují různé druhy, které se liší velikostí, tvarem ale dokonce i barvou. Využívá se k přípravě jídel i nápojů a použít můžeme každou její část. 

Nutriční hodnoty červené řepy

Nejprve se podíváme, jaké má červená řepa nutriční složení. Pyšní se vysokou výživovou hodnotou a skvělým nutričním profilem. Obsahuje malé množství kalorií, ale velké množství prospěšných látek. Najdeme v ní vysoké množství vlákniny či vitaminy B, C nebo E. Dále také kyselinu listovou, betakaroten, železo, horčík a mnoho dalších látek. 

100 g červené řepy v syrovém stavu
energetická hodnota44 kcal
bílkoviny2 g
tuky2,2 g
sacharidy (z toho cukry)10 g (7 g)

TIP: Jak si udělat marinovanou červenou řepu

Blahodárné účinky červené řepy

Díky svému složení je často červená řepa doporučována v těhotenství. Prospěšné látky, které obsahuje, podporují správný vývoj plodu a napomáhají hladkému průběhu těhotenství. V těhotenství se můžete setkat s chudokrevností, přestože jste s ní dříve problém neměla. I s tím vám červená řepa může pomoci. Její antianemické vlastnosti jsou znatelné nejen u těhotných žen.

Červená řepa pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost srdce, zpevňuje stěny kapilár a rozšiřuje věnčité tepny. Dokáže tak snížit riziko výskytu cévní mozkové příhody, srdečního selhání a infarktu myokardu. 

S přibývajícím věkem se postupně zhoršují kognitivní dovednosti a právě červená řepa dokáže tento vývoj zásadně zpomalit. Její konzumace podporuje prokrvení mozku, čímž zlepšuje jeho činnost. 

Prospěšná vláknina napomáhá správné funkci trávicímu i vylučovacímu systému, čímž předchází různým zažívacím obtížím. Hravě se tak vyhnete průjmu, zácpě i syndromu dráždivého tračníku. Červená řepa podporuje také detoxikaci organismu, díky které dochází k vylučování škodlivých látek z těla.

Zkuste si dát 2 až 3 hodiny před sportovním výkonem červenou řepu a uvidíte divy. Její užívání koriguje využití kyslíku ve tkáních, díky čemu budete později unavení a váš sportovní výkon se zlepší. 

V neposlední řadě také posiluje imunitu, kosti a nervový systém. Zkvalitňuje spánek, napomáhá regeneraci a reguluje hladinu cukru v krvi. Pozitivních účinků červené řepy existuje celá řada a tenhle výčet rozhodně není konečný. Tuto extrémně zdravou zeleninu můžeme jednoduše označit jako superpotravinu. Ve vašem jídelníčku by zkrátka neměla chybět!

TIP: Brownies z červené řepy

Sterilovaná červená řepa a její účinky na zdraví

Červenou řepu asi nejčastěji známe v její sterilované podobě. Možná si říkáte, zda je stejně prospěšná i v této úpravě. Červená řepa má nejvíce prospěšných látek v syrové podobě, ovšem i po sterilaci jich zůstane dostatek. Ale samozřejmě všechny sterilované červené řepy nejsou stejné. Pokud tedy není možné sáhnout po řepě v syrovém stavu, nebo tu sterilovanou prostě milujete, vybírejte s rozmyslem, čtěte složení a nebo si ji sterilujte sami.

Červená řepa a warfarin

Máte problém se srážlivostí krve? Možná vám byl předepsán lék warfarin, se kterým přichází také omezení ve stravě. U potravin je důležité sledovat hodnotu vitaminu K. Potraviny s příliš vysokým podílem tohoto vitamínu mohou snižovat účinek léku. Červená řepa sice vitamín K obsahuje, ale můžete ji do stravy v přiměřeném množství zařadit. Pokud jí ovšem budete jíst kvanta, může ke snížení účinku i tak dojít. Je to však ryze individuální. 

Nežádoucí účinky

Jak už to tak bývá, i červená řepa má některé nežádoucí účinky. Ovšem pozitivních účinků je mnohem více, a tak není důvod k panice. Nežádoucí účinky se navíc objevují většinou až ve chvíli, kdy ji konzumujete v opravdu velkém množství. Každý jsme však originál a ne každému jedinci červená řepa “sedne”. 

Pokud máte nízký tlak nebo naopak berete léky na vysoký tlak, je dobré být při konzumaci červené řepy obezřetný. Jak již bylo zmíněno výše, užívání vede ke snížení tlaku. Je tedy zřejmé, že u jedinců, kteří mají nízký tlak normálně, by mohlo dojít k problému. Pokud účinek řepy spojíme s účinkem léku na vysoký tlak, mohlo by dojít až k příliš vysokému snížení, což by způsobilo značné komplikace.

Už jste někdy dříve řešili problémy s ledvinovými kameny? Červené řepě se raději vyhněte. Je totiž bohatá na oxalát, který podporuje jejich růst. Není vhodná ani pro jedince, kteří mají problémy s játry nebo kteří by s nimi na základě genetiky problém mohli mít. 

Někdy se může stát, že vám červená řepa obarví moč do červené barvy. Zprvu vás to možná vyděsí, jelikož si to snadno spletete s krví. Nemusíte se ale ničeho bát. A proč se to děje?  Ke zbarvení moči nejčastěji dochází v případě, že máte nedostatek železa v krvi nebo vaše tělo nedokáže vstřebávat železo z potravin. Řepa vás tak velmi rychle informuje o vašem zdravotním stavu!

Co všechno můžeme s červenou řepou dělat?

Červenou řepu můžete připravit na všechny možné způsoby. Můžete ji jíst syrovou, vařenou, nakládanou i pečenou. Často se přidává do smoothie nebo se z ní dělá šťáva. Dá se jíst samotná ale i přidat do různých receptů. Dokonce z ní jde vytvořit i delikátní sladký dezert. Zkrátka se z ní dá vykouzlit nespočet výborných nápojů i jídel.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.