Účinek přírodních materiálů v domácnosti na naše zdraví

Podle kanadského výzkumu tráví lidé většinu svého času v interiéru. Pouze 6 % připadá na venkovní prostředí. Přitom právě příroda má na náš zdravý spánek, duševní pohodu, ale i fyzickou aktivitu zásadní vliv. Vybavovat domácnost bychom proto měli s rozmyslem, abychom minimalizovali toxiny, chemické látky, nejrůznější ftaláty a mnohé další. Jak ale zařídit domácnost, která by obsahovala co nejméně jedovatých látek? Snadným řešením je nábytek z viditelným povrchem ze dřeva, živé květiny a dekorace z přírodnin (proutí, kámen). Tím podpoříte zdravé klima vašeho bytu a vytvoříte si tak místo, kde stres a toxiny nemají žádné místo.

Dřevěný nábytek zajistí netoxickou a zdravou domácnost

V poměrně nedávném výzkumu, který probíhal na půdě University of British Columbia, se zjistilo, že dřevěné povrchy a vybavení domácnosti v naturálním duchu nám alespoň zprostředkovaně zajišťují kontakt s přírodou. Na studentech se testovalo zejména to, jak reagují na výrazné stresové podněty. Z výzkumu vyplynulo, že studenti, kteří se nacházeli v kancelářském prostředí vybaveném dřevěným nábytkem a rostlinami, byli ve výrazně nižším stresu než ti, kteří se nacházeli v kanceláři vybavené sterilnějším nábytkem v bílé barvě.

Zdravý spánek dětí

Na dětském pokoji si většina rodičů dává opravdu záležet. Pozornost bychom měli věnovat zejména výběru postýlky, ve které malé miminko tráví většinu svého času. Krom bezpečnosti, výběru vhodné matrace (do popředí se v tomto ohledu dostává zejména přírodní kokosové vlákno), byste se měli zaměřit i na výběr materiálu. Nezapomínejte, že miminko svět kolem sebe zpočátku poznává zejména ústy. Dřevo je samozřejmě pro tento gnozeologický proces nejvhodnější. Špatné prostředí může u dětí spustit nejen nejrůznější alergie, ale častěji způsobuje i infekce dýchacích cest.

Na co se tedy v pokojíčku zaměřit, aby zde bylo zdravé klima?

  • Hned ráno po probuzení důkladně vyvětrejte, stejně jako večer. Tento proces můžete přes den opakovat hned několikrát.
  • Udržujte vhodnou teplotu ke spánku. Velice častý nešvar rodičů, kteří ve snaze se o své děťátko postarat co nejlépe, pokojíčky často přetápí.
  • Pozor na vlhkost. V pokojíčku nikdy nerozvěšujte mokré prádlo!
  • Plyšáci jsou velice častým nositelem prachu, pokud jich máte hodně a mají v pokojíčku své pevné místo, tak je jednou za čas vyperte.
  • Zvažte koupi čističky vzduchu.
  • Pravidelně umývejte hračky.
  • Dětský pokoj nejlépe koncipujte na jižní stranu – UV světlo je spolehlivý zabiják virů a bakterií, proto sluneční svit pouštějte do pokoje co nejčastěji.
  • S barvami to nijak nepřehánějte – děti vnímají svět kolem sebe velice intenzivně. Nechte jim prostor pro rozvoj vlastní fantazie. Hračky v přírodním provedení, černobílé kontrasty a dekorace zemitých barev potěší nejen vás, ale i vaše miminko.

TIP: Benefity a negativa podlahového topení pro naše zdraví

Kuchyňské pomůcky z přírodních materiálů

V posledních několika desetiletích se zvyšuje všímavost k životnímu prostředí. Kromě toho, že lidé se snaží snížit množství vlastního dopadu na planetu, zajímají se i o to, jak nejvíce si do svých domovů přenést přírodu. Pozor si dejte i na použití plastů – ty velice často obsahují nebezpečné látky, které spotřebitel není schopen snadno odhalit. Proto se výrobkům z plastu co nejvíce vyhýbejte. Zdravé vaření se bez výrobků z plastu hravě obejde. 

Jak nahradit plast v kuchyni?

  • Plastové dózy nahraďte těmi skleněnými nebo plechovými – jsou sice o něco dražší, zato ale trvalejší, plastové dózy se po čase poškrábou, nevypadají tak pěkně a dokonce začnou být nepříjemně cítit.
  • Sáčky na pečivo nahraďte látkovou utěrkou, nebo dřevěným chlebníkem
  • Plastové obracečky, lžíce, či naběračky hravě vyměňte za dřevěné nádobí  – nikdy nevíte, zda obracečka neobsahuje škodlivé látky.
  • Věděli jste, že staří Číňané uchovávali čaj pouze ve dřevěných dózách? Věřili, že dřevo přenáší na člověka svou mocnou sílu.

Odpočinek v příjemném prostředí

Dřevo, jak už jsme zmiňovali, má v mnohém velice pozitivní vliv na naše zdraví, psychiku a umí snižovat stres. Jeho blahodárný účinek lze však zaznamenat i v relaxační oblasti. Pokud chcete prohloubit příjemný pocit z dostatečného odpočinku, tak vsaďte na dřevěné dekorace. Účelně tak zúročíte čas potřebný k dostatečnému oddechu.

Proutěné výrobky vykouzlí doma dokonalé přírodní aranžmá

Pokud eliminujete škodlivé materiály, které mohou negativně ovlivňovat zdraví celé vaší rodiny, tak se může stát, že spoustu věcí budete muset nahradit. Mít všude dřevo vám nepřijde tolik atraktivní? Stejně pozitivní vliv na lidský organismus mají i mnohé jiné přírodniny. Například proutěné košíky hravě nahradí květináče, poslouží jako odkládací prostor, nebo vám interiér doladí k dokonalosti. Kromě toho, že jsou přírodní a neobsahují žádné škodlivé látky, vám domov zútulní a zažehnou ve vás nostalgickou náladu.

Začít můžete pomalu, každá i když malá změna váš domov okamžitě zútulní a přinese vám zlepšení vašeho zdraví.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook