Tipy na přebalovací pulty s vaničkou

Přebalovací pult je nezbytnou součástí výbavičky každého miminka. Jak vybrat ten správný a proč je přebalovací pult s vaničkou praktickým pomocníkem?

Co v článku najdete?

Typy přebalovacích pultů

Existuje několik druhů přebalovacích pultů. Ke správnému výběru je třeba vždy vědět, v jaké místnosti bude přebalovací pult využíván, kolik prostoru může zabrat a případně pro jak staré dítě je určen. Z čeho tedy vybírat?

  • pult jako součást nábytku (obvykle se jedná o komodu)
  • přebalovací podložka (může být z PVC, textilu nebo dokonce nafukovací)
  • pult s pevným dnem (jedná se víceméně o PVC podložku s molitanovou výplní, která má pevné dno a lze ji položit například přes postýlku, na pračku a podobně)
  • multifunkční přebalovací stolek (obvykle obsahuje přebalovací pult s pevným dnem, vaničku a odkládací plochy, případně organizér a kolečka)

Jak vybrat přebalovací pult?

Bezpečnost

Přebalovací pult byste vždy měli pořizovat s ohledem na to, pro jak staré dítě je. Vždy vybírejte pult s nosností minimálně do 15 kg a rozměry alespoň 70×90 cm (pro menší miminka stačí i pult menší, ale počítejte s tím, že z něj rychle vyrostou). Pult by měl mít vyvýšené okraje a disponovat prostorem na umístění plen a potřebné kosmetiky. Tento prostor by měl v ideálním případě být mimo dosah dítěte.

Tip pro vás: Bezpečnost dítěte je v případě přebalovacích pultů především na vás. Nikdy nenechávejte dítě na přebalovacím pultu bez dozoru!

TIP: Přebalování dětí – jak na to?

Materiál

Přebalovací pult bývá nejčastěji vyroben ze dřeva či plastu. Pult umístěný na komodě by měl být vyroben ze stejného druhu dřeva jako celá komoda. Přebalovací pulty s pevným dnem jsou taktéž vyrobeny ze dřeva či plastu, případně jsou kombinací obou materiálů. U podložek dbejte na měkkost , molitanovou výplň a snadnou údržbu (mělo by být možné pult otřít mokrým hadříkem).

Umístění

Máte-li doma dostatek prostoru, můžete si vybrat, do jaké místnosti přebalovací pult umístíte. Případně vám nic nebrání v tom, abyste si přebalovací pulty pořídili klidně dva.

Má-li vaše miminko svůj dětský pokoj, umístěte přebalovací pult tam. Pokud spí dítě prozatím s vámi v ložnici, umístěte pult do ložnice nebo prostě do pokoje, kde budete s dítětem přes den trávit nejvíce času. Určitě není praktické dávat přebalovací pult do patra, když s dítětem budete přes den dole v domě.

Téměř nezbytně nutné je mít malý přebalovací pult nebo alespoň přebalovací podložku v koupelně. Určitě totiž nechcete právě vykoupané dítě nosit přes celý dům, abyste ho oblékli.

TIP: Ekologické látkové pleny: Proč je používat a které jsou nejlepší?

Funkce a příslušenství

K přebalovacímu pultu je nutné dokoupit přebalovací podložku. Ta by měla být omyvatelná a měla by mít stejné rozměry jako pult. I zde jsou vhodné vyvýšené okraje. Dále můžete dokoupit různé poličky a krabičky na věci. Máte-li doma nedonošené miminko nebo příliš velkou zimu, můžete k pultu dokoupit i sálavý ohřívač, který při přebalování a převlékání bude zahřívat vaše miminko. Součástí přebalovacího pultu může být i koupací vanička.

Přebalovací pulty s vaničkou a jejich výhody

Hlavní výhodou přebalovacích pultů s vaničkou je, že dokáží spojit dvě věci do jedné. Při nakupování tak ušetříte peníze a doma zase prostor. Nespornou výhodou je také to, že se při koupání dítěte nebudete muset ohýbat. Vanička je totiž umístěna na vyvýšeném místě.

Existují různé druhy přebalovacích pultů s vaničkou. U některých je vanička umístěna pod přebalovacím pultem, který lze odejmout nebo odklopit, u jiných lze vaničku vysunout zpod přebalovacího pultu.

Přebalovací pult s vaničkou s největší pravděpodobností umístíte do koupelny, takže doporučujeme vybírat takový, který bude ladit s jejím interiérem. Nutné je také zaměřit se na rozměry. Výhodou samozřejmě je, pokud jsou součástí přebalovacího pultu s vaničkou i přihrádky a nejrůznější kapsy na vše potřebné. Důležité je také to, aby vanička měla výpusť s odtokovou hadičku a vodu bylo možné jednoduše vypustit. Hodit se vám budou i kolečka.

Tip pro vás: Do koupelen je vhodný především plastový přebalovací pult, nevadí mu totiž vlhkost.

TIP: Jak koupat miminko

Tipy na oblíbené přebalovací pulty

Chicco 

Chicco nabízí širokou škálu produktů. Specializuje se nejen na dětské hračky pro všechny věkové kategorie, ale také na potřeby pro matku a dítě, kočárky, postýlky, jídelní židličky, nosítka pro děti či právě přebalovací pulty s vaničkou.

JANÉ 

Jané je španělská značka s dlouholetou tradicí. První kočárek si vyjel již v roce 1932 a od té doby značka značně rozšířila svůj sortiment. Kromě kvalitních kočárků nabízí například přebalovací pulty, vaničky pro děti, jídelní židle, lehátka, postýlky i potřeby pro matku a dítě.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram