Tipy na gadgety pro děti: Interaktivní a robotické hračky budoucnosti

Chcete koupit vašim nejmenším hračku, která je neomrzí a zároveň bude rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti? Pořiďte jim robotického nebo interaktivního kamaráda. Na trhu najdete vše od interaktivních plyšáků přes chytré knížky až po legendární drony.

Roztomilí interaktivní plyšáci a robotická zvířátka

Ať už máte doma holčičku nebo kluka, všechny děti milují plyšáky, kteří jsou jako živí. Interaktivní plyšáci jsou stálým hitem již od 90. let, kdy si srdce dětí získal ubrebtaný Furby. Tito chlupáči se chovají jako opravdové zvíře. S dítětem komunikují, hrají si s ním, chtějí, aby je nakrmilo (naštěstí jen „jako“) i uložilo ke spánku.

Dítě nejen, že v hračce najde věrného kamaráda, ale zároveň si vyvine smysl pro zodpovědnost. Navíc na rozdíl od opravdového mazlíčka po interaktivním plyšákovi není žádný nepořádek. A když ho náhodou nechá na pár dní doma zatímco pojede k babičce, nic se nestane.

Interaktivní plyšáci jsou vhodní zejména pro menší děti v předškolním a raném školním věku. K dostání jsou ve všech možných tvarech a barvách, seženete pejsky, kočičky, ale i netradiční zvířata jako jednorožce nebo třeba lenochoda. Ceny jsou různé, většinou pod 1000 Kč.

Robotická zvířátka nebývají tak chlupatá jako interaktivní plyšáci. Za to jsou o poznání šikovnější, a proto se hodí pro starší děti okolo 8 let. Oblíbení jsou robotičtí pejsci a samozřejmě dinosauři. Seženete ale i robotické hračky pro školkové děti, které vypadají jako nezbedná včelka nebo myška. Zatímco někteří kamarádi stojí okolo 2000 Kč, ty jednodušší modely pořídíte pod 500 Kč.

Hrací stolky a podložky pro nejmenší

Hrací stolky a podložky pro děti jsou určené pro nejmenší děti od narození až po školkový věk. Vylepšují na nich svoje smysly, učí se tvary, barvy a poznávají díky nim svět okolo sebe. Jde o bezpečnou formu zábavy, která je chytne a jen tak nepustí. Zatímco podložky jsou vhodné pro opravdu ty nejmenší, hrací stolky zabaví i starší, které v klidu neposedí. Stojí něco okolo 1000 Kč.

Kouzelné čtení pro zvídavé děti

Kouzelné čtení je vlastně interaktivní obrázková knížka, která se ovládá pomocí elektronické tužky. Dítě se s tímto gadgetem naučí písmena, čísla, ale také tvary a zvířata. Interaktivní kniha navíc umí i předčítat pohádku či zpívat písničky, a pomůže tak vaší ratolesti s procvičováním čtení, zpíváním nebo recitování.

Kouzelné čtení je k dostání pro školkové a školní děti. Záleží na obtížnosti, kterou zvolíte. Cenové rozpětí je široké. Některé stojí pár stovek, ty náročnější přes 1000 Kč. Velkým hitem je Pohádkové učení od firmy Albi, které je vhodné pro malé i starší děti. Interaktivní forma výuky pomůže dětem vytvořit správné návky k učení, navíc je vědecky prokázáno, že si při ní zapamatují mnohem víc informací.

Roboti jsou hračkou budoucnosti

Fascinují vaši ratolest technologie a roboti? Tak to si jednoho musíte pořídit. Ač tyto hračky patří mezi nákladnější (dáte za ně 1500 až 4000 Kč), nabízí spoustu šikovných funkcí, díky kterým si je dítě doslova zamiluje. Jelikož nejde zrovna o levnou srandu, doporučujeme domácnost řádně zajistit před nenechavci. Mrkněte se na shrnutí v článku Jak zabezpečit dům, hned budete o poznání klidnější.

Roboti se většinou ovládají přes mobilní aplikaci v telefonu nebo tabletu. Umí zvukové i světelné efekty a zvládají jednoduché úkony, které jim dítě přikáže (např. tanec, zvednutí menšího objektu atd.). Komplikovanější typy jsou vhodné spíše pro starší děti nad 10 let.

U některých robotů je možné, aby si dítě pohrálo s jejich programováním. Tyto tzv. programovatelné hračky vaší ratolesti pomohou posílit logické a analytické myšlení. Navíc se naučí základy programování. Zábavnou formou se tak začne připravovat na dospělácký život, kdy mu tyto schopnosti přijdou vhod.

Drony pro pravé dobrodruhy

Drony jsou k dostání hned v několika verzích podle toho, na co je vaši nejmenší budou využívat. Pokud by chtěli pořizovat videa a prozkoumávat okolí, pořiďte dron s kamerou. V případě, že si chtějí jen zalítat, stačí typ bez kamery. Na trhu najdete modely pro malé i starší děti (potažmo dospělé – s dronem si totiž užijete spoustu zábavy i vy).

Dron pořídíte již okolo 1000 Kč, ovšem ty opravdu kvalitní a značkové s vychytaným příslušenstvím stojí několik tisíc, někdy i přes desítky tisíc korun. Investice se vám rozhodně vyplatí. Je to totiž sázka na jistotu. Děti se s nimi zabaví na dlouhé hodiny. Nenechte se odradit vysokou pořizovací cenou. Pojištění domácnosti zajistí, že peníze nevyhodíte oknem.

Co všechno se s ním dá dělat? Nespočet triků, ze kterých budou vaše ratolesti nadšené. Kdo by neměl rád hračku na ovládání. Dron zlepšuje orientaci v prostoru. Sami uvidíte, že úspěšně létat není jen tak. Vylepší i koordinaci pohybu. Zdaleka tedy nejde jen o zábavu.

Rozvíjejte schopnosti dětí s telefonem, PC a další elektronikou

Na trhu seženete také interaktivní hračky pro děti, které rozvíjejí schopnosti dětí s telefonem a další elektronikou. Naučný laptop děti připraví na práci s opravdovým počítačem nebo laptopem. Je dobré jim pořídit i tablet, na kterém se naučí s aplikacemi i brouzdat po internetu. Později jim můžete pořídit tiskárnu s barevnými tonery, abyste z vytištěných fotografií mohli s dětmi vytvářet různé koláže. A jakmile dorostou do věku, kdy je začne zajímat počítač, přihlaste je na některý z počítačových kroužků.

Pokud vaše nejmenší baví kreativní činnost, pořiďte jim dětský fotoaparát a podpořte je v jejich rozvoji. Na trhu jsou k dostání okolo 1000 Kč.

Čím víc si dítě s elektronikou rozumí, tím lépe pro něj. K jeho prvnímu smartphonu mu pořiďte také dětské chytré hodinky. Naučí se díky tomu používat aplikace a spárovat zařízení s mobilním telefonem.

Líbil se vám náš článek? Podělte se o něj se známými a dejte jim tip na hračky, které nejen zabaví, ale i toho spoustu naučí!  


Přečtěte si také

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.