Svačiny na cesty v horách

V horách potřebujeme co nejvíc síly a energie. Zároveň se ale nechceme zaplácnout něčím těžkým, po čem se nám špatně šlape, případně jezdí. Mít na zádech krosnu i se stanem a v břiše řízek s chlebem, to není zrovna ideální. Ideální svačina na cesty v horách je plná živin, snadno stravitelná, a hlavně trvanlivějšího rázu. Co si s sebou připravit?

Když dochází energie, sáhněte po ovoci

Ať už před sebou máte jakkoliv náročný cíl, rychlé cukry přijdou vždycky vhod. Je to zdroj okamžité energie. Příliš nedoporučujeme čokolády a nezdravé mlsání. Zkuste raději něco, co je pro vaše tělo přínosné a lépe využitelné. Takové ovoce obsahuje nejenom cukr, ale i spoustu vitamínů a minerálů.

Do batohu jsou nejlepší jablka, pomeranče nebo mandarinky. Nerozmačkají se, a navíc nejsou tak kalorické. Další dobrou variantou je sušené ovoce, zejména rozinky a další směsi. Nebo exotické datle – posilují vytrvalost. Meruňky, švestky a fíky jsou zase plné vlákniny. U sušeného ovoce si dejte pozor na kalorickou hodnotu a moc to s ním nepřehánějte.

Místo sladkých tyčinek zkuste ty ovesné nebo proteinové

Kapsa batohu plná sušenek je pro většinu výletníků naprostý základ. Jsou skladné a v 99 % případech přežijí cestu bez úhony. Jenže po jakých v obchodech sáhnout? Místo nezdravých a přeslazených variant zkuste něco zdravějšího. Například müsli tyčinky, cookies nebo flapjacky.

Ovesné a cereální sušenky a tyčinky obsahují komplexní sacharidy, které dodávají tělu energii postupně. Díky tomu získáte sílu na delší dobu, a navíc nebudete mít za chvíli zase hlad. Bývají slazené medem nebo sušeným ovocem, někdy polevou. Mají vyšší energetickou hodnotu (obzvlášť flapjacky), a tak v podobě malého a skladného snacku získáte plnohodnotnou svačinu. Nemluvě o tom, že si je můžete vyrobit i sami doma.

Další sázka na jistotu jsou proteinové tyčinky. Ty doporučujeme hlavně tehdy, pokud máte náročnou a dlouhou túru. Při takovém výletě byste měli myslet nejenom na energii, ale i na to, abyste dodali tělu a svalům chybějící bílkoviny. Nemluvě o tom, že proteinové tyčinky příjemně zasytí.

Pozor, u s tímhle typem produktů je snadné naletět a zaplatit za přeslazenou kalorickou bombu. Pročtěte si náš článek o proteinových tyčinkách. Poradíme, které skutečně stojí za to a na co si dát při nákupu pozor.

Sendvič – dobrý jako svačina i hlavní jídlo

Sendvič je univerzální spásné jídlo, které vás zachrání od hladu, ať už jste kdekoliv. Základem je celozrnné pečivo. Opět nám jde o to, že obsahuje komplexní sacharidy, které se uvolňují pomaleji a zaženou hlad na delší dobu. Pokud ale po ruce celozrnné pečivo nemáte, svět se nezboří. I klasické bílé pečivo, případně něco exotičtějšího, jako je třeba lavaš nebo pita, poslouží stejně dobře.

A co dovnitř? Pracujte s tím, co máte rádi a co je zrovna po ruce. V ideálním případě vnitřek namažte například lučinou nebo humusem – obojí je bohaté na bílkoviny. Dovnitř dejte zeleninu a opět nějaký zdroj bílkovin – tuňáka, libové maso, sýr.

Co se náplně týče, raději si rozmyslete, jak dlouho, a hlavně v jakých teplotních podmínkách půjdete. Někdy je lepší volit trvanlivější potraviny. Šunka by se mohla zkazit, ale hummus, tučný sýr a zelenina vydrží v podstatě cokoliv.

Napečte si!

Taková dobrá buchta někde na sluníčku u horského jezera, to je teprve ta pravá paráda. Napečte si do zásoby něco zdravějšího, co vás dobije potřebnými živinami a posilní na další cestu. Oblíbené jsou například muffiny nebo bábovky z celozrnné mouky, se sušeným ovocem a ořechy. Už jste slyšeli o dezertech z dýně či cukety? Je to trochu netradiční, ale ve výsledku nepoznáte rozdíl. A navíc mají méně kalorií.

Na vícedenní výlet nezapomeňte na ořechy a semínka

Dodají tělu pomalejší energii, za to vyživí mozek i svaly. Kromě zdravých tuků v nich najdete i spoustu bílkovin. Mají vysokou energetickou hodnotu, takže to s nimi nepřehánějte. Ale vzít pytlík a podělit se s ostatními? To je vždy dobrý nápad. V batohu moc místa nezaberou a cestu také přežijí.

Sušené maso – když potřebujete zahnat hlad

Jerky – to je sušené maso je nabité bílkovinami. Dobře zasytí na delší dobu, a navíc je super skladné. Na výběr máte z různých druhů masa. Jste na rostlinné stravě? Sáhněte po sušeném tofu nebo veganských jerky.    

TIP: Více o Jerky

 Na co během přípravy svačiny nezapomenout

  • Kdy se dostanete k plnohodnotnému jídlu? Pokud jste v odlehlé lokalitě, nebo například na lyžích, je dost pravděpodobné, že se k vydatnějšímu pokrmu dostanete až večer. Připravte si proto raději i něco k obědu. Například zmíněný sendvič.
  • Po cestě nejspíš na žádný obchod nenarazíte. V horách se vydáváme „do divočiny“, nikoliv na nákupy. Počítejte s tím, že cestou už nebudete mít příležitost něco sehnat, a tak na svačinu hlavně nezapomeňte.
  • Nezapomínejte na dostatek pitné vody. Informujte se, zda se dá cestou někde doplnit. A pokud ne, pak si ji všechnu musíte vzít s sebou. Případně se vybavit filtračním zařízením, které vyčistí vodu z přírody. V případě, že bude výšlap hodně náročný, zvažte i nějaké energy gely s minerály.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.