Spálová angína – tzv. malinová nemoc

Dostalo vaše dítě zimnici, vysokou horečku, stěžuje si na bolest hlavy, špatně se mu polyká a bolí ho v krku? Je mu na zvracení a jazyk má typický bělavý povlak? Zvlášť pokud je váš potomek ve věkové skupině mezi 2 a 12 lety, může se jednat o spálovou angínu. Typické „dětské“ vysoce infekční onemocnění.

Co je to spálová angína?

Streptokok typu A, který nemoc způsobuje, se přenáší kapénkami (kašlem, ale i z nádobí, povlečení, prachem…) a šíří se především v dětských kolektivech a rodinách s malými dětmi. Jeho výskyt podléhá v ČR povinnému hlášení. Děti, které přišly do styku s nemocným, musí být doma v izolaci. Ročně se v ČR objeví mezi 3 a 5 tisíci případů spálové angíny, nejčastěji v chladnějším ročním období (zima, časné jaro). Inkubační doba nemoci je 2 až 5 dní a nemocný je infekční v inkubační době a asi dva dny po propuknutí nemoci.

Zdroj obrázku: EUC

Příznaky spálové angíny

K hlavním příznakům spálové angíny patří vyrážka (spálový exantém). Světle červené jemné pupínky se objeví nejdřív v podbřišku, pak postupují na hrudník, do vnitřních stran stehen, boků a záhybů (loketní a podkolenní jamky). Vyrážka vynechává obličej, naopak kolem úst je pokožka výrazně bledší. Když místo s vyrážkou zmačknete, ztratí barvu. Tu naopak získává jazyk po oloupání povlaku se zbarví do typické malinové.

Příznaky, které nemoc provází

Nemoc provází horečka, zimnice, zduřelé uzliny, oteklé mandle, potíže s polykáním, bolest břicha, někdy slabost a zvracení.

S čím si můžete spálu splést?

Diagnózu by měl provádět lékař. Před stanovením diagnózy se obvykle dělají testy krve a výtěr z krku. Než se k diagnóze dostanete, může vás zmást:

  • virový exzantém
  • vyrážka způsobená vnějším působením
  • zarděnky a spalničky

Léčba spály

Při prvním podezření je nutná návštěva lékaře. Ten provede výtěr z krku pro určení původce onemocnění. Spála se léčí antibiotiky (nejčastěji penicilinem, někdy erytromycinem, tetracyklinem), horečka se tlumí paracetamolem, úlevu krku dodají kloktadla a pastilky. Pomůže čaj z břízy, máty, přesličky a lékořice.

Dbejte na dostatek tekutin, zvlášť u menších dětí! Doporučuje se klid na lůžku minimálně týden, další týden na rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že naše tělo si vytváří protilátky pouze na typ streptokoka, který nemoc způsobil, může se opakovat. Dobrá zpráva je, že již po několika dnech je nemocným lépe a celkově průběh spály nebývá dramatický.

K antibiotikům přidejte probiotika

Antibiotika dokáží velmi snadno rozbít běžný režim střevní mikroflóry a oslabit imunitu. Proto doporučujeme využít probiotika. Dávejte si pozor však na řádné dávkování – probiotika by antibiotika zničila (musí být alespoň 2 hodinový odstup mezi sebou).

Miminka i těhotné v bezpečí

Maminky dětí do pěti měsíců mohou být v klidu, spála se u nich nevyskytuje. Těhotným v případě nákazy bakterie nijak neohrozí plod, spíš je třeba řešit vysokou horečku, pokud by se vyskytla. Tu je nutné srazit co nejdříve, je pro miminko daleko nebezpečnější. 


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.