Rozdíl mezi protiroztočovými lůžkovinami Pristine, nanoSPACE a Protecsom

Pokud jste zjistili, že máte alergii na roztoče, nejspíš vám váš alergolog doporučí protiroztočové povlaky či přikrývky a polštáře pro alergiky. Postele jsou totiž hlavním prostředím pro výskyt roztočů a typická matrace může obsahovat přibližně 100 000 až 10 milionů roztočů, podle některých výzkumů tvoří už po dvou letech 10 % běžného polštáře. 

Většina alergiků ví, že není ideální spát v prachovém peří. Mylně se však domnívají, že přikrývky z dutých vláken jsou vhodnější. Vzhledem ke svým rozměrům jsou roztoči menší než dutinky vlákna, takže místo aby jim znepříjemňovaly život, poskytují jim skvělou skrýš. 

V běžném polštáři z dutých vláken žije až desetkrát více roztočů než v klasickém péřovém. Nepomůže ani doporučované pravidelné praní peřin a polštářů, protože při nedostatečném vysušení se v nich vytvářejí plísně a rozpadlá těla uhynutých roztočů stále způsobují alergikovi alergické reakce.

nanoSPACEPristine Protecsom
Záchyt0.15 µm a více3,0 µm a více1 µmA více
TechnologieNanovlákenná membránaZhuštěné mikrovlákno polyesteruZhuštěná bavlna / zhuštěné mikrovlákno polyesteru
Ekologické baleníANONeNe
Praní 40 °C60 °C60 °C
PůvodČeská republikaUSAFrancie
Slevy u alergologůANO NE / NELZE ZJISTITNE / NELZE ZJISTIT
PolštářeANONENE
PřikrývkyANONENE
Povlaky na matrace, přikrývky a polštářeANOANOANO
ProstěradlaANOANOANO
Povlečení ANONENE

Nejlepší volbou jsou proto speciální protiroztočové polštáře, přikrývky či protiroztočové povlaky a povlečení.

Dnes se podíváme tři největší značky nabízející lůžkoviny pro alergiky, a to Pristine, nanoSPACE a Protecsom.

Záchyt materiálu

Pristine a Protecsom používá starší technologii, a to zhuštěná vlákna buďto polyesteru nebo bavlny. To znamená, že vlákna jsou mnohem blíže sebe, aby zachytily roztoče. Zatímco Pristine deklaruje záchyt částic od 3 mikrometrů a více (Pristine má více materiálů, horší z nich má záchyt od 5 mikrometrů), Protecsom zachytí částice o velikosti 1 mikrometru. 

NanoSPACE používá novější technologii, která byla vyvinutá v českém Liberci. Ve svých lůžkovinách používají nanovlákennou membránu, která dokáže zachytit částice již od několika set nanometrů, přeloženo na mikrometry, jedná se o částice od 0,15 mikrometru. 

Co velikost záchytu ale znamená? Roztoči dosahují velikosti několika mikrometrů, takže všechny výše zmíněné značky dokáží roztoče zachytit. Problémem může být trus či rozpadající se tělo roztoče. Ty se totiž postupně rozpadají na menší částice o velikosti od 300 nanometrů do 2 mikrometrů. Roztoči za svůj život vyprodukují až 200krát tolik trusu, než kolik sami váží. A právě tento trus, lépe řečeno enzymy v něm obsažené, bývají příčinami alergických reakcí. 

S nejmenšími částicemi si poradí pouze nanovlákenná membrána, kterou používá ve svých lůžkovinách firma nanoSPACE.

Kvalita materiálu 

Pristine u svých produktů používá zhuštěné mikrovlákno polyesteru, který používá ve svých výrobcích i firma Protecsom. Ta ale nabízí i variantu ze 100% bavlny.

NanoSPACE má mnohem širší škálu produktů. U povlaků, polštářů a přikrývek kombinuje mikrovlákennou textilii z polyesteru a nanovlákennou membránu a u povlečení z Nanobavlny zas certifikovanou biobavlnu a nanovlákennou membránu. 

Které produkty jsou nejpohodlnější?

Pristine a Protecsom nabízí pouze protiroztočové povlaky a prostěradla.

U těchto produktů je problém především v povlaku na přikrývku. Povlak totiž neslouží jako povlečení, ale pouze jako ochranný vak na přikrývku. Na tento povlak tak ještě povlékáte vlastní povlečení. Díky tomu máte na přikrývce vlastně dvě další vrstvy, kdy ta prostřední – povlak – se může hýbat. To v kombinaci s některými materiály může tvořit i šustivý zvuk. 

Tip: potrpíte si na luxusu? Pořiďte si saténové povlečení.

NanoSPACE nabízí také povlaky, ale prezentuje je pouze jako ekonomickou variantu vhodnou na cesty či na chatu. 

NanoSPACE nabízí přímo protiroztočové přikrývky a polštáře, které plně nahrazují povlaky. 

NanoSPACE nabízí také luxusní variantu protiroztočového povlečení, které kombinuje certifikovaný bio bavlněný satén a nanovlákennou membránu. 

Pokud byste chtěli jít cestou nejpohodlnější, a zároveň nejlevnější varianty, doporučujeme zvolit povlak na polštář, povlak na matraci a přikrývku nanoSPACE. 

Praní

Všechny firmy doporučují prát protiroztočové povlaky 1–2x ročně, stejně jako perete přikrývky a polštáře. Firma Protecsom i Pristine doporučuje prát na 60 stupňů, aby došlo ke zničení roztočů i vajíček. 

Firma nanoSPACE dříve doporučovala také praní na 60 stupňů, ale v minulém roce začala doporučovat praní pouze na 40 stupňů, a to rámci zelené firemní politiky. Praní na 40 stupňů je totiž mnohem ekologičtější a co je důležité i pro nás – mnohem levnější, a i šetrnější k materiálům. 

Dle informací z webových stránek nanoSPACE není nutné praní na 60 stupňů a to i z toho důvodu, že roztoči ani vajíčka se nemohou do nanovlákenných produktů dostat a množit se v nich, není proto nutné prát nanovlákenné lůžkoviny na vyšší stupně. 

Protecsom a Pristine lze prát ve standardních pracích prášcích, nanovlákenné produkty nanoSPACE je nutné prát v pracích prostředcích, které neobsahují chlór a fosfor, firma nedoporučuje ani používání aviváže. 

Jak se liší cenově

Pro kompletní ochranu lůžka před roztoči je potřeba chránit polštář, přikrývku a matraci. Jelikož Protecsom a Pristine nabízí užší sortiment pro alergiky, budeme srovnávat ceny pouze sady povlaků na jednolůžko. Pristine nabízí sadu povlaků na jednolůžko za 4190 Kč, Protecsom za 5290 Kč a nanoSPACE povlaky vás vyjdou na 4128 Kč. 

Ekologické balení používá pouze jedna firma

Ačkoliv ve Francii i v USA je ekologie silnější téma než u nás v Česku, v tomto případě má paradoxně ekologické balení pouze česká firma. Protecsom a Pristine používá k balení povlaků PVC obaly (plast), zatímco nanoSPACE nově přešel na ekologické krabičky, které jsou skládané a lepené pouze škrobem. Do krabiček nanoSPACE nově balí povlaky i povlečení, na polštáře používá batůžky a na přikrývky znovupoužitelné tašky. 

Závěr

Největší výběr produktů má určitě česká firma nanoSPACE, která nabízí rozdílné kvality materiálů i největší množství produktů pro alergiky. Hned za firmou nanoSPACE je firma Protecsom, která nabízí jak polyesterové povlaky, i bavlněné povlaky. 

Co se týče záchytu, tak nejmenší částice spolehlivě zachytí pouze nanovlákenná membrána, kterou používá jediná firma, a to nanoSPACE. Pristine v záchytu vychází ze tří firem nejhůře. Ekologické balení používá v tuto chvíli pouze jedna firma, a to opět česká firma nanoSPACE, která ohlásila přechod na ekologické obaly v září 2021. 

NanoSPACE má jako jediná omezení v praní, na nanovlákenné produkty se nedoporučuje používat aviváž, či prací prostředky s obsahem fosforu a chlóru. Nejlevnější sadu povlaků na jednolůžko opět najdete u české firmy nanoSPACE, ale liší se cenově jen o pár desítek korun s firmou Pristine. Nejdražší sadu povlaků pak nabízí firma Protecsom. 


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.