Recenze autosedačky Cybex Aton 5

Autosedačky CYBEX jsou jedny z nejoblíbenějších a nejbezpečnějších autosedaček. Značka CYBEX má zajímavý inovativní koncept D. S. F. – Design, Safety – bezpečnost a functionality – funkčnost. Tento koncept aplikují na všechny své výrobky, které zahrnují nejen autosedačky ale i kočárky, nábytek nebo nosítka.

Popis a výbava autosedačky

Autosedačka Cybex Aton 5 je určena pro děti od 0 do 18 měsíců, záleží na váze a výšce dítěte. Váhově je tato autosedačka vhodná pro děti o váze 0 – 13 kg. Vajíčko nabízí polohovatelnou opěrku hlavy, kterou lze upravit až do osmi poloh podle výšky dítěte. Díky tomu může autosedačka růst spolu s dítětem a to má tak veškeré pohodlí, které Aton 5 nabízí.

Firma Cybex si potrpí na kvalitní bezpečnostní prvky, proto jich Aton 5 obsahuje hned několik. V první řadě je to systém Y-bezpečnostní pásu. Tyto pásy mají nastavitelnou délku podle velikosti dítěte a polohy opěrky hlavy. Kromě nastavitelné délky jsou pásy polstrované pro větší pohodlí a mají i chrániče na ramena. Dalším bezpečnostním prvkem je tzv. L.S.P. S systém, který chrání dítě při bočním nárazu. Součástí autosedačky je i novorozenecká vložka, která snižuje riziko přepadnutí hlavy dopředu a zajišťuje ochranu zejména pro krční svalstvo.

U autosedačky nechybí ani připojení na základnu, která je upevněna pomocí ISOFIXU. Výhodou ISOFIXU je jednoduché a pevné ukotvení sedačky v autě. Bez základny ISOFIX Base jde autosedačku instalovat pomocí bezpečnostního pásu.

Kromě bezpečnostních prvků má autosedačka ve výbavě i praktické věci jako je  XXL stříška s ochranným filtrem UPF 50. Stříška propouští vzduch ale ne světlo, takže se v ní dítě zbytečně nezapaří, třeba při spánku. Cybex má také propracovaný cestovní systém. Díky adaptérům (je nutné je dokoupit zvlášť) lze autosedačku připnout na konstrukci kočárku. Autosedačka s adaptéry je kompatibilní také s ostatními značkami kočárků, včetně Bugaboo, Baby Jogger, Mamas & Papas atd. S dítětem můžete manipulovat aniž byste ho museli z autosedačky vyndat, například když dítě cestou v autě usne. K autosedačce lze dokoupit i další příslušenství jako je teplý zimní fusak, letní potah, pláštěnka nebo moskytiéra.

Parametry autosedačky

Věk dítěte0 – 18 měsíců
Váha dítěte0 – 13 kg
Váha autosedačky4,8 kg
Rozměry autosedačky
(D x Š x V)
64 x 43 x 35-56 cm
Bezpečnostní prvky– Y-bezpečnostní pásy s polstrováním a ochranou na ramena
– L.S.P. S systém – ochrana při bočním nárazu
– materiál, který pohlcuje vibrace
Příslušenství
(součástí autosedačky)
– vyjímatelná novorozenecká vložka
– XXL stříška s ochranným filtrem UPF 50
– propracovaný cestovní systém
Dokoupitelné příslušenství– základna s ISOFIXEM
– zimní fusak
– letní potah
– moskytiéra
– pláštěnka
– adaptéry

Závěrečná recenze

Kvalitně zpracovaná autosedačka s výbornými bezpečnostními prvky. Výhodou je velká stříška, která chrání dítě před sluncem a vyjímatelná novorozenecká vložka. Adaptéry na kočárek jsou také velkým plus. Malou nevýhodou je pořizovací cena a váha autosedačky ale je to to nejmenší co by mohlo vadit. Z dalšího příslušenství je výborná moskytiéra, především v létě proti komárům a pláštěnka, která pasuje přímo na vajíčko. V létě se velkým pomocníkem stal také letní potah, který je prodyšný a pratelný.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.