Rakytníkový olej

Rakytníkový olej je oblíbeným přírodním produktem na vlasy a pokožku a často se přidává do volně prodejných kosmetických přípravků, jako jsou šampony a krémy na obličej. Ty představují jednoduchý a snadný způsob, jak jej vyzkoušet. Pokud hledáte větší všestrannost, kupte si olej samostatně, abyste ho kromě používání na vlasy a pleť mohli přidat i do svého jídelníčku.

Přírodní olej vhodný pro použití při regeneračních a relaxačních masážích. Zanechává hebkou pokožku a působí proti předčasnému stárnutí.

Sprchový olej obsahuje výtažky z rakytníku, slunečnice i sezamu. Hydratuje suchou pokožku během sprchování a přispívá k její regeneraci.

Koncentrovaný rakytníkový olej vhodný k podpoře hojení a ke zklidnění podrážděné pokožky. Díky svému složení je také vhodný pro vegany.

Rakytník – posvátné ovoce Himalájí

Rakytníkový olej se již tisíce let používá jako přírodní lék na různé nemoci. Získává se z plodů, listů a semen rostliny rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), což je malý keř, který se hojně pěstuje v Evropě i v Asii. Preferuje slunná stanoviště, u nás se pěstuje převážně jako okrasná dřevina, ačkoli mnoho lidí z jeho plodů připravuje i lahodnou marmeládu či sirup. 

Daří se mu i ve vysokých nadmořských výškách v severozápadní části Himálaje. Někdy je označován jako posvátné ovoce Himálají a je oblíbeným lékem v ájurvédské a tradiční čínské medicíně. Říká se, že přináší zdraví prospěšné účinky od zářivějších vlasů a pokožky až po nižší riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Rakytníkový olej můžete nanášet na kůži nebo užívat perorálně.

Prospěšné látky v rakytníku

Rakytník řešetlákový je bohatý na různé vitamíny, minerály a prospěšné rostlinné látky. Je plný antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před stárnutím a nemocemi, jako je rakovina a srdeční choroby.

Jeho plody jsou obzvláště bohaté na vitamíny A, C, K a E. Obsahují také značné množství železa, vápníku, hořčíku, draslíku, mědi a zinku. Semena a listy jsou navíc plné fytosterolů, rostlinných sloučenin, které, mimo jiné, blokují vstřebávání cholesterolu ze stravy. Rakytníkový olej lze získat ze semen nebo plodů rakytníku řešetlákového a je považován za nejcennější složku rostliny. Vyrábí se buď lisováním, macerací nebo extrakcí pomocí oxidu uhličitého.

Vliv rakytníkového oleje na pokožku

Rakytníkový olej se k ošetření pleti používá již po staletí. Díky vysokému obsahu prospěšných látek  chrání celistvost pokožky a podporují její obnovu. Rakytníkový olej je také bohatý na kyselinu palmitoolejovou, což je typ tuku přirozeně se vyskytující v lidské kůži, který lze využít k léčbě popálenin a podpoře hojení ran.

Je také dobrým zdrojem kyseliny linolové, omega-6 mastné kyseliny, která je nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v lidské kůži. Tato kyselina má velmi pozitivní vliv na pokožku postiženou akné a lupénkou. Kromě kyseliny linolové obsahuje rakytníkový olej i další omega-6 mastné kyseliny, například kyselinu gama linolenovou, která zmírňuje ekzematické projevy. Sloučeniny v rakytníkovém oleji také slibně chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního UV záření. 

Ze všech výše zmíněných důvodů asi nikoho nepřekvapí, že se rakytníkový olej často přidává do různých krémů a emulzí proti stárnutí nebo vráskám. Je také běžnou složkou výrobků určených k ošetření suché a podrážděné pokožky.

Účinky rakytníkového oleje při vnitřním užívání

  • Prospívá srdci – rakytníkový olej může pomoci vašemu srdci tím, že snižuje krevní tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu a chrání před krevními sraženinami. 
  • Snižuje hladinu cukru v krvi – rakytníkový olej pomáhá zlepšit sekreci inzulínu, citlivost na inzulín a hladinu cukru v krvi, což může chránit před cukrovkou 2. typu.
  • Posiluje imunitu – rakytníkový olej je bohatý na prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou flavonoidy a antioxidanty, které pomáhají tělu v boji proti infekcím.
  • Podporuje funkci jater – rakytníkový olej přispívá k normalizaci hladiny jaterních enzymů a žlučových kyselin, snižuje také koncentraci aflatoxinů v játrech.
  • Pomáhá chránit před rakovinou – sloučeniny jako flavonoidy a antioxidanty v rakytníkovém oleji mají pravděpodobně protirakovinné účinky. Rakytník je například bohatý na kvercetin, flavonoid, který podle všeho pomáhá ničit rakovinné buňky. Studie byly ale zatím prováděny jen na zvířatech.
  • Zlepšuje trávení – výzkumy na zvířatech naznačují, že rakytníkový olej může pomáhat při prevenci a léčbě žaludečních vředů.
  • Zmírňuje příznaky menopauzy – prospěšné látky v rakytníku omezují vysychání pochvy a fungují jako účinná alternativní léčba pro ženy po menopauze, které nemohou užívat estrogen.
  • Pomáhá při syndromu suchého oka – jedna studie spojila denní užívání rakytníku se snížením zarudnutí a pálení očí.
  • Zlepšuje vzhled vlasů – rakytník obsahuje malé množství lecitinu, což je druh tuku, který z vlasů odstraňuje přebytečnou mastnotu. Může také pomoci opravit poškozené vlasy a obnovit jejich pružnost.
  • Co se týče nežádoucích účinků rakytníkového oleje, žádné nejsou známy. 

Nejlepší rakytníkový olej

Přírodní olej vhodný pro použití při regeneračních a relaxačních masážích. Zanechává hebkou pokožku a působí proti předčasnému stárnutí.

Sprchový olej obsahuje výtažky z rakytníku, slunečnice i sezamu. Hydratuje suchou pokožku během sprchování a přispívá k její regeneraci.

Koncentrovaný rakytníkový olej vhodný k podpoře hojení a ke zklidnění podrážděné pokožky. Díky svému složení je také vhodný pro vegany.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram