Quinoa – co to je a jakou vybrat?

Říká se jí poklad Inků a je často považována za nejzdravější potravinu na světě. Už jste slyšeli o quinoe?

Co je to quinoa?

Quinoa, neboli také Merlík čilský, je velice zdravá rostlina. Její kořeny sahají až do Jižní Ameriky a i přes to, že se využívá stejně jako mnohé obiloviny, obilovinou ve skutečnosti není. Jedná se o pseudocereálii!

Pojem pseudocereálie vychází z vlastností, které daná rostlina má. Rostliny označené jako pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny, mají stejné využití jako mnohé obiloviny, protože jejich hlavní látkou je škrob. Stejně tomu je u obilovin, nicméně ty obsahují navíc ještě lepek, kterým pseudocereálie nedisponují. Quinoa je tak skvělou volbou, po které můžete sáhnout v případě, že dodržujete bezlepkovou dietu.

Proč konzumovat quinou

A jak je na tom quinoa co se týče složení? Mimo to, že neobsahuje lepek, se může pyšnit hlavně tím, co obsahuje. Řeč je o velkém množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a v neposlední řadě také vlákniny.

Věděli jste, že quinoa Vám může pomoci s únavou? Díky vysokému obsahu komplexních uhlohydrátů Vás quinoa doslova zasytí energií! Mimo to má nízký glykemický index, takže dokáže zasytit na dlouhou dobu. Hodí se tak i pro jedince, kteří se snaží zhubnout. Quinou se nemusí obávat konzumovat ani diabetici, protože tato pseudocereálie upravuje hladinu cukru v krvi.

TIP: Superpotraviny, které byste měli znát

Quinoa ve třech druzích

Quinou, jak ji známe, dělíme na tři druhy. Konkrétně se jedná o quinou bílou, červenou a černou. Všechny druhy jsou si nutričně velmi podobné, ale i přesto se v každém z nich najdou drobné rozdíly. Ty se však dají brát jako určitá výhoda, neboť Vám pomohou při výběru toho správného druhu.

TIP: Co je to glykemický index potravin?

Bílá quinoa je obecně vhodná při redukci váhy a výborná na trávení. Oproti dalším dvěma druhům obsahuje více vlákniny a naopak má nejméně karbohydrátů a kalorií. Při konzumaci bílé quinoy jako přílohy Vás může příjemně překvapit její jemná oříšková chuť.

Červená quinoa má oproti té bílé výraznější chuť a je více křupavá. Obsahuje ze všech druhů nejvíce karbohydrátů a naopak se může pochlubit menším obsahem tuků. Tento druh je vhodný pro sportovce, vzhledem k tomu, že přináší rychlou energii, sílu a vytrvalost a má kladný vliv na svaly a tkáně.

TIP: Paleo dieta – co jíst při paleo stravě?

Poslední druh quinoy, tedy černá quinoa, má zajímavou chuť, která je zemitá se sladkým nádechem. Působí protizánětlivě a také jako prevence proti stresu. Mimo to je vhodným pomocníkem k povzbuzení a snižování depresí.

Využití quinoy v kuchyni

Pro ty z Vás, kteří neznají tuto pseudocereálii, bude možná překvapením fakt, že se dá použít prakticky do všeho. Díky tomu, že její chuť není příliš výrazná, z ní můžete připravit jak sladký, tak slaný pokrm! Bude se hodit při přípravě rizota, nákypu nebo třeba sušenek. Vhodná je také jako samotná příloha. Příprava quinoy je velmi jednoduchá, jelikož se vaří téměř stejně, jako rýže. Celková doba přípravy je zhruba 15 minut. Na jeden hrnek quinoy použijte 2 hrnky vody. Před vařením doporučujeme quinou propláchnout, aby se předešlo nahořklé chuti.

TIP: Aminokyseliny v potravinách: Bez kterých nemůžeme být?

Jaké se vyrábí produkty z quinoy?

Quinou, nebo výtažky z ní, můžete potkat jako přísadu v mnoha produktech. Přidávají se jak do potravin, kosmetiky, tak to doplňků stravy. Níže předvedeme pár konkrétních produktů, které obsahují quinou.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.