První hračky pro miminka

Děti hračky zkrátka milují, a to už téměř od narození. Proto není divu, že je nabídka hraček pro miminka 0+ velmi rozmanitá. Může se sice zdát, že takový novorozenec ještě příliš nevnímá a není schopen hračky dostatečně ocenit, nicméně při volbě těch správných podpoříte jeho vývoj, poznání okolního světa a miminko jimi možná zabavíte i tehdy, kdy už všechny snahy o utišení selhaly. Jak takové hračky vybrat, a po kterých v regálech sáhnout jako první?

Co v článku najdete?

Kdy dát dítěti první hračku?

Většina rodičů má tendence dávat děťátku do postýlky různé hračky již od prvního dne. Nejčastěji se jedná o měkké plyšáky či kolotoč nad postýlku. V prvních týdnech je to ale zbytečné, někdy i nebezpečné. Tím druhým mohou být například již zmiňovaní plyšáci – zbytečně pohlcují prach a navíc se mohou na novorozence převrátit a způsobit udušení. Do postýlky nejmenších dětí tedy rozhodně nepatří. Závěsný kolotoč je pro nevyvinutá očička příliš vysoko a miminko ho vidí pouze jako rozmazanou skvrnu. Ideálním podnětem pro děti v prvním měsíci je tedy maminka – její blízkost a hlas je vše, co kojenec potřebuje.

K prvním hračkám můžeme přistoupit v druhém měsíci – dítě už vidí o poznání lépe než po narození, je schopné vnímat své okolí a pomalu začíná otáčet hlavičkou. V tuto chvíli miminko nejvíce ocení kontrastní hračky, které jsou černobílé se sytě červenými detaily; na neutrální béžovou, šedou nebo jemné pastelové barvy tedy raději prozatím zanevřete, miminko si jich stejně nebude všímat. Zvolit můžete například obrázkový kontrastní mantinel, který se uváže k zábradlí postýlky, ale i zmiňovaný otočný kolotoč s melodií. 

Všechny podněty by měly být buďto přímo nad hlavičkou či hrudníčkem dítěte, nebo po obou stranách v úrovni hlavy. Miminko by nikdy nemělo kvůli hračkám hlavu zaklánět nebo uvádět do jiné nepřirozené polohy. Zároveň by mělo být motivováno ji otáčet střídavě na obě strany.

První chrastítka a kousátka nabízíme dětem přibližně ve třech měsících. V tuto dobu již předměty vnímají a dokážou je také uchopit. Skvělé jsou také různé hrazdičky a interaktivní hrací deky. Volit již můžete pestré barvy, různé tvary a struktury povrchu. Oblíbené jsou i šustící hračky pro miminka.

Jak vybrat hračky pro miminka – zaměřte se na věk

Při výběru hraček pro kojence a batolata hraje hlavní roli věk. Podle stáří dítěte vybíráme druh, vlastnosti, barvy i materiál hračky. 

  • 1-2 měsíce – černobílé, kontrastní, měkké hračky, které lze zavěsit na postýlku, případně je drží rodič
  • 3-4 měsíce – první plastové a textilní hračky. Musí být velmi lehké, aby se miminko při nekoordinovaných pohybech nezranilo. Vhodné jsou také rozmanité tvary, pestré barvy a různá struktura povrchu. Hračky musí být snadné do malých ruček uchopit.
  • 5-6 měsíců – miminko je stále vnímavější, snaží se napodobovat různé zvuky, zajímají ho také různé detaily na hračkách. V tuto chvíli můžeme nabízet první zvukové, světelné a interaktivní či didaktické hračky.
  • od 6 měsíců – dítě se pomalu začíná samo posazovat. Pevný úchop už plně ovládá a začíná pilovat hrubou, později i jemnou motoriku, koordinaci ruka-oko a u hry už může v rámci možností logicky uvažovat. Na řadu tedy přicházejí také různé kostky, vkládačky či první měkké stavebnice.

TIP: TOP hračky pro miminka od 6 měsíců

Nejoblíbenější hračky pro nejmenší

Kontrastní hračky – velmi oblíbené u těch nejmenších miminek, která ještě nevidí ostře ani blízké předměty a neutrální barvy jim splývají. Může se jednat o černobílá leporela, chrastítka, plyšové hračky na zavěšení nebo třeba jen obrázkové karty, které dětem ukazuje rodič.

Obrázková leporela – knížky plné pestrobarevných obrázků zvířátek, rostlin nebo věcí denní potřeby pomáhají dítěti rozvíjet chápání i slovní zásobu. Obvykle se jedná o leporela z tvrdého papíru, mohou však být i látková či dokonce z měkké umělé hmoty, vhodná třeba ke hře ve vodě.

Kolotoče nad postýlku – kolotoč zaujme děti přibližně od dvou měsíců. Zabaví je při dlouhé chvíli v postýlce, zatímco maminka vaří, pomáhá jim usnout nebo je nutí pohybovat končetinami, zatímco chtějí na točící se hračky dosáhnout. Některé kolotoče jsou doplněny melodií či světelnou projekcí na strop. 

Usínáčky – měkkoučký plyšový usínáček poskytne miminku pocit bezpečí. Dítě si hebkou látku může stiskat ručičkou nebo si jí mnout očka před spaním. Obvykle se jedná o první nejoblíbenější kousek, který mnohé děti nedají z ruky až do školkového věku.

Světelné projekce s ukolébavkou – o klidnou atmosféru před spaním se postarají plyšáci se světelnou projekcí nebo plastové projektory s melodií. Ty obvykle promítají na stěny pokojíčku motivy hvězd v tlumených barvách. Projekci může doprovázet i uklidňující hudba či relaxační zvuky.

Chrastítka a kousátka – nestárnoucí klasika, jejíž zásobu má snad každé miminko ještě před narozením. Lehká chrastítka děti snadno uchopí a jejich zvuk podporuje ve zlepšování koordinace ručiček. Kousátka jsou zase nezbytností v období růstu zoubků, kdy jsou dásně nateklé, bolavé a miminko cpe do úst vše, co mu přijde do cesty. Některé kousátka lze chladit v mrazáku, což poskytne ještě větší úlevu od bolesti.

Hrazdičky a hrací deky – na hrazdičky lze zavěsit různé hračky a hrací prvky, které děti zaujmou. Vhodné jsou pouze jednoduché hrazdy, ty křížové nutí miminko zaklánět hlavu, což není vhodné. 

Kostky a skládačky – jsou perfektní variantou pro batolata, která už zvládnou přemístit hračku z místa na místo a umí napodobit skládání rodiče. Vybrat můžete klasické dřevěné kostky, ale i kostky z měkčeného plastu, plyšové kostky nebo skládací kelímky. 

Tipy na hračky pro miminka

První hračky Petite Mars

Petite & Mars je česko-slovenská značka, která na trhu působí již přes dvacet let. Nabízí širokou škálu potřeb a oděvů pro děti od narození až do mladšího školního věku.

První hračky Babyono

Značka BabyOno provází rodiče péčí a výchovou dětí již více než 30 let. Mezi nejoblíbenější výrobky nepatří jen hračky pro nejmenší, ale také odsávačky mléka, lahvičky, dudlíky a další potřeby pro matku a dítě.

První hračky Nattou

Nattou vyrábí bezpečné hračky pro ty nejmenší děti. Se stejným posláním jsou vyráběny také další potřeby pro miminka jako jsou lahvičky, zubní kartáčky či nádobí na příkrmy.

První hračky Canpol

Polská firma Canpol Babies distribuuje své vysoce kvalitní výrobky pro děti do více než 50 států již více než dvacet pět let. Nabídka je skutečně široká – rodiče si mohou vybírat z hraček, potřeb pro novorozence a matku, kočárků, lahviček, nádobí, odsávaček mléka a mnoha dalších.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram