Proteinové smoothie – od koho vybrat?

Proteinové smoothie. Co to vlastně je a proč byste mu měli dát přednost před klasickým smoothie z ovoce? Poradíme, jaké je to nejlepší – proteinové smoothie Fit Day.

Jaro je tu a s ním i čas na detox po zimě. Pojďte s námi očistit tělo a odlehčit stravu. Například pomocí smoothie. Před pár let zažily smoothie hotový boom a neznám nikoho, kdo by neměl doma mixér na přípravu této vitamínové bomby.

Smoothie se rozhodně nemusí připravovat jenom z ovoce. Existují i zeleninové, odlehčenější varianty, které obsahují méně cukru, za to mají o to víc minerálů a dalších stopových prvků. Top recepty jsme pro vás vypíchli v článku Letní lahodná vzpruha: 4 recepty na smoothie. Vyzkoušejte je, určitě najdete svého favorita!

Proteinové smoothie, co to je?

Proteinové smoothie je trochu jiné smoothie, než jste zvyklí. Nepřipravuje se v mixéru, je to prášek, který rozpustíte ve vodě. Základem je protein – ať už syrovátkový, rýžový či sójový (a další). Zalévá se vodou, ale může i mlékem. Celkem se mi osvědčilo, že proteinové smoothie zalité mlékem chutí víc připomíná šťávu z čerstvého ovoce. Ovšem musíte počítat s vyšší kalorickou hodnotou.

Kromě proteinu bývá v těchto produktech nějaké sladidlo, například sukralóza, různé sirupy, stévie atd. A samozřejmě ovoce. To je přítomné v podobě lyofilizovaných či sušených plodů nebo ovocné směsi (pyré atd).

V proteinovém smoothie najdete spoustu vitamínů a minerálů. Nejčastěji je to vitamín C, který je klíčový pro imunitu. Pokud přes den nestíháte moc jíst ovoce a čerstvou zeleninu, doporučuji vybrat takové smoothie, které nabídne 100 % denní dávku tohoto klíčového antioxidantu.

Proteinová smoothie většinou obsahují také vlákninu. Ta je důležitá pro správné trávení, dokonce snižuje hladinu cholesterolu. Najdete ji například v chia semínkách a celozrnných potravinách. Anebo právě ve smoothie.

Kdy pít proteinové smoothie?

  • Jako snídani nebo svačinku. Plnohodnotně s ním nahradíte jedno jídlo denně.
  • Kdykoliv, když nestíháte. To znají hlavně maminky, ale i pracující lidi a samozřejmě sportovci. Ne vždy máme čas si připravit něco nutričně výživného. Pokud se nechcete šidit, dopřejte si něco rychlého. Proteinové smoothie si můžete připravit i dopředu a vypít ho později.
  • Jste na dietě. Proteinová smoothie dobře zasytí a zaženou hlad. Navíc jsou příjemně sladká, a tak vás odradí od mlsání „nezdravých“ a „zakázaných“ potravin. Mají menší obsah sacharidů než klasické ovocné nápoje. Některá proteinová smoothie s nízkým obsahem cukru se dokonce hodí i do keto diety. To jsou hlavně ty slazené sukralózou a dalšími umělými sladidly.

Proč jsou proteinové produkty tak populární?

Proč si místo klasického smoothie dát to proteinové? Právě kvůli bílkovinám. Jak už jsem zmínila, bílkoviny vás dokáží dobře nasytit. A navíc jsou naprosto klíčové pro zdravé kosti, zuby a fungující imunitu.

Sportovci si zase příjem bílkovin musí hlídat kvůli regeneraci a případnému růstu svalové hmoty. Jakmile naše tělo nemá dostatek bílkovin, může dojít k rozpadu svalstva a celkově chatrné imunitě. To se často stává při dietě, a proto by si měli bílkoviny hlídat právě dietáři.

TIP: K čemu jsou důležité bílkoviny?

Ještě bych chtěla zmínit, že příjem proteinů by měli řešit i vegani a vegetariáni. Z rostlinné stravy se získávají všechny potřebné živiny trochu složitěji. Když ale sáhnete po proteinovém produktu (například smoothie drink), tak dáte tělu to, co potřebuje.

Každý máme na bílkoviny trochu jiný nárok. Záleží hlavně na tom, jak moc jsme aktivní. Zjistěte, jaký je váš optimální příjem bílkovin. V článku najdete i informace o zdrojích proteinů.

TIP: Jak podpořit přirozenou imunitu?

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.