Para ořechy, přezdívané také jako brazilské, patří mezi největší ořechy vůbec. Obsahují velké množství vitamínů, které prospívají našemu zdraví. Jaké benefity z nich můžeme čerpat, na co si dát pozor a jak je využít v kuchyni?
Obsah článku
- Para ořech alias brazilský ořech
- Účinky para ořechů na naše zdraví
- Využití para ořechů v kuchyni
- Recept: Brownies z para ořechů
Para ořech alias brazilský ořech
Věděli jste, že název “para” ořech má svůj důvod? Jedná se o oblíbenou potravinu brazilského města Pará, kde se pěstuje za účelem obchodu. Jeho kořeny ale sahají do amazonského pralesa Brazílie, Peru, Kolumbie a Ekvádoru, kde roste jako semeno Juvie stepilé (jihoamerického stromu).
V 80. letech byla hlavním producentem para ořechu Brazílie. Díky tomu si také získal svou přezdívku brazilský ořech. V dnešní době ale převzala žezlo Bolívie, která pokrývá až 80 % produkce para ořechů.
Účinky para ořechů na naše zdraví
Para ořechy jsou skvělým zdrojem minerálů a vitamínů prospěšných pro naše tělo. Přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Obsahují totiž selen, který je pro nás ve velkém množství toxický. Má ale převážně své výhody.
Para ořechy a selen
Selen je nejúčinnější živinou para ořechů. Podporuje funkci štítné žlázy, růstu buněk a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Má také blahodárné účinky na náš mozek, protože dokáže chránit mozkové buňky. Kromě toho, selen působí protizánětlivě, a tudíž dokáže tlumit záněty v těle.
Pokud je v našem těle selenu nedostatek, může to vést až ke vzniku různých autoimunitních onemocnění, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě nebo dokonce rakoviny štítné žlázy.
Potravina plná vitamínů
Mezi další vitamíny obsažené v para ořechu patří hořčík, fosfor, měď, vitamín E a zinek. Zjistit ale přesný podíl těchto vitamínů není jen tak. Jejich zastoupení závisí na půdě a podnebí, ve kterém jsou ořechy pěstované. Para ořechy jsou také bohaté na zdravé tuky, které prospívají našemu srdci.
Využití para ořechů v kuchyni
Para ořechy mají své místo v sladké i slané kuchyni. Není je třeba nijak upravovat, a proto si je můžete vychutnat klidně samotné. Skvěle se hodí například k červenému vínu při večerním posezení s přáteli. Výborné jsou ale také jako zpestření do ovocných a zeleninových salátů.
Díky své nasládlé a jemné chuti jsou para ořechy vhodné i do sladkých pečených pokrmů jako jsou různé dorty nebo třeba vánoční cukroví.
TIP: Vyzkoušejte para ořechy opražit na sucho na pánvi. Zbavíte je tak hořkosti, získají ještě lepší chuť a navíc vám krásně provoní kuchyň.
Recept: Brownies z para ořechů
Ingredience
- 100 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 3 ks vejce
- 200 g cukru krupice
- 350 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 200 g para ořechů
- tuk a hrubá mouka (na vysypání plechu)
Postup
- Čokoládu rozdrťte na malé kousky, dejte ji do menšího kastrůlku a společně s máslem ji ve vodní lázni rozpusťte. Rozpuštěnou čokoládu odstavte a nechte ji za občasného míchání trochu vychladnout.
- Do vychladlé čokolády přidejte vejce, cukr a hladkou mouku prosátou s kakaem a kypřícím práškem.
- Para ořechy nasekejte na hrubo a dejte si je stranou (nepřidávejte do směsi).
- Vymažte si plech o rozměru 20 x 30 cm tukem a hrubou moukou. Poté do ni rovnoměrně rozprostřete těsto a posypte ho para ořechy.
- Brownies pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, přibližně 25 minut.
- Hotové brownies nechte vychladnout a poté podávejte.
Dobrou chuť!