Proč do svého jídelníčku zařadit para ořechy?

Para ořechy, přezdívané také jako brazilské, patří mezi největší ořechy vůbec. Obsahují velké množství vitamínů, které prospívají našemu zdraví. Jaké benefity z nich můžeme čerpat, na co si dát pozor a jak je využít v kuchyni? 

Obsah článku

Para ořech alias brazilský ořech

Věděli jste, že název “para” ořech má svůj důvod? Jedná se o oblíbenou potravinu brazilského města Pará, kde se pěstuje za účelem obchodu. Jeho kořeny ale sahají do amazonského pralesa Brazílie, Peru, Kolumbie a Ekvádoru, kde roste jako semeno Juvie stepilé (jihoamerického stromu).

V 80. letech byla hlavním producentem para ořechu Brazílie. Díky tomu si také získal svou přezdívku brazilský ořech. V dnešní době ale převzala žezlo Bolívie, která pokrývá až 80 % produkce para ořechů.

Účinky para ořechů na naše zdraví

Para ořechy jsou skvělým zdrojem minerálů a vitamínů prospěšných pro naše tělo. Přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Obsahují totiž selen, který je pro nás ve velkém množství toxický. Má ale převážně své výhody.

Para ořechy a selen

Selen je nejúčinnější živinou para ořechů. Podporuje funkci štítné žlázy, růstu buněk a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Má také blahodárné účinky na náš mozek, protože dokáže chránit mozkové buňky. Kromě toho, selen působí protizánětlivě, a tudíž dokáže tlumit záněty v těle. 

Pokud je v našem těle selenu nedostatek, může to vést až ke vzniku různých autoimunitních onemocnění, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě nebo dokonce rakoviny štítné žlázy.

Potravina plná vitamínů 

Mezi další vitamíny obsažené v para ořechu patří hořčík, fosfor, měď, vitamín E a zinek. Zjistit ale přesný podíl těchto vitamínů není jen tak. Jejich zastoupení závisí na půdě a podnebí, ve kterém jsou ořechy pěstované. Para ořechy jsou také bohaté na zdravé tuky, které prospívají našemu srdci.

Využití para ořechů v kuchyni

Para ořechy mají své místo v sladké i slané kuchyni. Není je třeba nijak upravovat, a proto si je můžete vychutnat klidně samotné. Skvěle se hodí například k červenému vínu při večerním posezení s přáteli. Výborné jsou ale také jako zpestření do ovocných a zeleninových salátů.

Díky své nasládlé a jemné chuti jsou para ořechy vhodné i do sladkých pečených pokrmů jako jsou různé dorty nebo třeba vánoční cukroví.

TIP: Vyzkoušejte para ořechy opražit na sucho na pánvi. Zbavíte je tak hořkosti, získají ještě lepší chuť a navíc vám krásně provoní kuchyň.

Recept: Brownies z para ořechů

Ingredience

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 3 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g para ořechů
  • tuk a hrubá mouka (na vysypání plechu)

Postup

  1. Čokoládu rozdrťte na malé kousky, dejte ji do menšího kastrůlku a společně s máslem ji ve vodní lázni rozpusťte. Rozpuštěnou čokoládu odstavte a nechte ji za občasného míchání trochu vychladnout.
  2. Do vychladlé čokolády přidejte vejce, cukr a hladkou mouku prosátou s kakaem a kypřícím práškem.
  3. Para ořechy nasekejte na hrubo a dejte si je stranou (nepřidávejte do směsi).
  4. Vymažte si plech o rozměru 20 x 30 cm tukem a hrubou moukou. Poté do ni rovnoměrně rozprostřete těsto a posypte ho para ořechy.
  5. Brownies pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, přibližně 25 minut. 
  6. Hotové brownies nechte vychladnout a poté podávejte.

Dobrou chuť!

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)